Local
Dispoziţia primarului care interzicea adunările publice ?n faţa primăriei a mai primit o lovitură
16.11.2010
⋅ 0 comentarii
Dispoziţia primarului Municipiului Arad cu numărul 2475/2008 a fost încă o dată neutralizată printr-o sentinţă judecătorească, emisă de această dată de Tribunalul Arad. În anul 2009, Curtea de Apel Timişoara a anulat unele prevederi ale Dispoziţiei 2475, care interziceau explicit organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice în pieţele agroalimentare, pe platoul din faţa Palatului Administrativ şi a străzilor adiacente şi în incinta Ştrandului Neptun. Acum, decizia Tribunalului Arad stipulează că se anulează dispoziţia 2475 în ceea ce priveşte interzicerea adunărilor publice şi la mai puţin de 200 de metri faţă de unităţile de învăţământ, alături de alte locaţii.
Interpretări juridice diferite privind momentul când adunările publice în faţa Primăriei au devenit legale
Preşedintele organizaţiei „Mişcarea Arădeană”, consilierul municipal Claudiu Cristea, susţine că decizia Curţii de Apel din 2009 a anulat într-adevăr articolul care se referea explicit la interzicerea manifestărilor în faţa Palatului Administrativ, însă locaţia rămânea sub incidenţa articolului privind distanţele mai mici de 200 metri faţă de unităţile de învăţământ. „Noi am sesizat şmecheria şi am acţionat în instanţă începând cu iunie 2010 (data primelor adrese spre Primărie, n.r.). În urmă cu câteva zile, Tribunalul Arad a admis acţiunea noastră şi a desfiinţat alte elemente din Dispoziţie care încălcau Drepturile Omului, legea 60/1991 şi alte acte normative”. Sentinţa Tribunalului Arad este executorie, dar poate fi suspendată dacă Primăria face apel la Curtea de Apel Timişoara. Claudiu Cristea a anunţat însă că dacă şi de acum încolo va fi invocată Dispoziţia 2475 pentru interzicerea adunărilor publice în faţa primăriei, funcţionarii publici vor fi daţi în judecată pe linie penală deoarece sentinţa Tribunalului ar arunca suspiciune asupra dizpoziţiei, iar decidenţii ar trebui să ţină cont doar de legea 60/ 1991.
Pe de altă parte, unul dintre fondatorii Consiliului Local Civic, Dan Artimon, spune că sentinţa Tribunalului realizează doar „o clarificare pentru neiniţiaţi”. „Referitor la acţiunea Mişcării Arădene, este bine că această acţiune a adus o clarificare în ceea ce priveşte felul în care primarul înţelege să respecte democraţia locală. Din punctul nostru de vedere, este o clarificare utilă, pentru neiniţiaţi, deoarece conform legii adunările publice pe platoul din faţa Palatului Administrativ şi străzile adiacente erau permise datorită celor două sentinţe, de la Arad şi Timişoara - aşa cum se ştia deja”, a precizat Dan Artimon. Consiliul Local Civic a renunţat la o acţiune judecătorească împotriva dispoziţiei 2475 tocmai datorită sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Timişoara, care a anulat articolul unde se prevedea explicit interdicţia aplicată platoului din faţa Primăriei. În schimb, având în vedere refuzul primăriei de a aproba un miting al sindicatelor pe platou (concomitent cu marele miting de la Bucureşti de luna trecută) motivând tot cu dispoziţia 2475, asociaţiile şi sindicatele grupate în Consiliul Local Civic vor deschide procese în penal împotriva celor pe care îi acuză că nu au respectat sentinţa Curţii de Apel Timişoara. Dan Artimon a mai subliniat şi faptul că purtătorul de cuvânt al primăriei, Corina Drăghici, a admis la un moment dat că adunările publice pot avea loc în faţa Palatului Administraiv datorită deciziei Curţii de Apel Timişoara.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info