Local
Stare de incertitudine la Spitalul Municipal - se vor desfiinţa sau nu secţiile de Chirurgie, Interne şi Gastroenterologie?
17.11.2010
⋅ 0 comentarii
Se vor comasa unele secţii care există şi în Spitalul Clinic Muncipal şi în cel Judeţean? Se vor desfiinţa cele de la Spitalul Municipal? Dacă da, ce se va întâmpla cu personalul medical care lucrează în aceste secţii? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le pun de câteva zile cadrele medicale din secţiile chirurgie, interne şi gastroenterologie. Nimeni nu ştie încă răspunsul sau cel puţin nu îl spune. Consiliul Judeţean Arad vrea să creeze un singur management pentru Matern, Judeţean şi Municipal, dar mai multe detalii despre acest lucru nu se pot afla decât în urma unui studiu ce urmează a fi făcut – nu se ştie când...
Managementul Spitalului Municipal Arad ar putea trece de la Primăria Municipiului Arad la Consiliul Judeţean Arad, în cazul în care consilierii municipali vor vota mâine acest proiect. Managementul Spitalului Municipal a fost preluat recent de Primărie iar acum acesta este solicitat de CJA. „Vrem să creăm o unitate sanitară puternică, cu un singur management” a fost motivul prezentat duminică de Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA. Ieri acesta ne-a explicat că „Nu ştim încă ce va fi. Prima dată se va face un studiu şi în funcţie de acesta se va decide ce şi cum. Nu ştiu dacă se vor desfiinţa sau nu unele secţii, depinde de rezultatul studiului”.
În acest sens managementul spitalelor Judeţean, Matern şi Municipal va reveni CJA, făcându-se practic o comasare. Totuşi la nivel de Spital Municipal, cadrele medicale sunt într-o incertitudine deplină. Nimeni nu ştie ce va presupune această decizie, mai ales că circulă zvonuri cum că secţiile paralele – care funcţionează în prezent în ambele spitale – vor fi desfiinţate la Municipal. Ar fi vorba despre Chirurgie, Interne şi Gastroenterologie.
Medicii nu mai ştiu ce să creadă pentru că în fiecare zi aud o altă variantă în privinţa viitorului spitalului. „Nici noi nu ştim ce şi cum va fi. Am înţeles că vor face un studiu în această privinţă şi abia apoi ni se va spune ce se va întâmpla, exact”, ne spune Teodora Olariu, directorul Spitalului Clinic Municipal.
Nemulţumirile sunt şi mai mari ţinând cont că cele trei secţii sunt recent reabilitate existând cele mai bune condiţii pentru pacienţi. La nivel de Spital Municipal, aproximativ 80% din clădiri – interior – sunt reabilitate şi modernizate.
Mai mult, pacienţii sunt foarte mulţumiţi de serviciile de care beneficiază la Municipal. Ei spun că, faţă de alte spitale în care au mai fost internaţi diferenţele sunt de la „cer la pământ” – „Aici îţi schimbă aşternuturile de două trei ori pe zi. De câte ori este necesar. Dacă este vreo problemă vine medicul la orice oră din noapte ca să îşi vadă pacientul. Ar fi o mare pierdere pentru populaţia Aradului să se desfiinţeze Municipalul”, ne spune Ioan Paşcalău, pacient.
Secţia de chirurgie - medici renumiţi, condiţii extraordinare
Secţia de chirurgie din Municipal ar putea fi şi tăiată de pe listă. Cel puţin aşa se vehiculează prin spital. Medicii sunt într-o situaţie de incertitudine de câteve zile şi spun că aceste hotărâri ar trebui luate după ce sunt consultaţi şi specialiştii. „Nu ştim ce va fi – circulă tot felul de zvonuri. Ar fi păcat să se renunţe la această secţie unde se fac operaţii deosebite. Întregul colectiv de cadre medicale din secţie este afectat. Spitalul are o vechime de peste 200 de ani şi ar trebui analizat cu atenţie fiecare pas care se va face în privinţa lui”, ne spune Edith Hornung, şef secţie Chirurgie.
Secţia Chirurgie funcţionează cu 30 de paturi, în saloane reabilitate, gresiate şi faianţate cu grupuri sanitare şi televizor în majoritatea dintre ele. De pacienţii internaţi aici se ocupă cinci medici chirurgi renumiţi şi opt rezidenţi. „Este unul dintre cele mai căutate spitale pentru rezidenţiate. Avem medici buni cu lucrări de specialitate şi cu rezultate de excepţie. Ce se va întâmpla cu aceşti medici? Vor pleca şi ei din ţară pentru că deja se ştie că foarte mulţi medici din România pleacă în străinătate tocmai din cauza condiţiilor. În privinţa acestui holding managerial nu ne putem pronunţa pentru că nu ştim dacă va fi doar managerial sau se vor desfiinţa secţiile din Spitalul nostru - secţii care există şi la Judeţean. Nimeni nu ne lămureşte în acest sens este o stare de incertitudine generală”, ne spune Alexandru Dumnici, medic chirurg.
Medicii nu înţeleg de ce nu rămâne spitalul lor la Primărie din moment ce a fost preluat recent şi de asemenea, s-au făcut o serie de reabilitări importante la toate secţiile. „Când a venit Ministrul Sănătăţii la Arad a spus într-adevăr că se intenţionează să se creeze un holding managerial dar nu era vorba că vor fi reduse secţiile cum se vorbeşte acum. În Arad funcţionează doar două secţii de chirurgie de stat pe când la Timişoara sunt nouă. Nu am nimic cu colegii de la Judeţean dar acolo sunt preluate urgenţele majore care vin din tot judeţul şi nu ar avea cum să se ocupe de toţi pacienţii. Nu înţelegem de ce ar trebui desfiinţată chirurgia din municipal ţinând cont că noi avem un indice foarte ridicat de complexitate, iar calitatea serviciilor noastre sunt cele mai bune din tot judeţul. Nu întrebăm de ce trebuie desfiinţat un serviciu de stat care are cei mai buni parametri de funcţionare?”, spune medicul Alexandru Domnici.
Medicul Dumnici mai spune că un asemenea sistem de holding managerial s-a mai făcut şi în Ungaria iar acum Guvenul de acolo doreşte să reunţe la el pentru că s-a dovedit ineficient – „Dacă ei renunţă la acest sistem de ce trebuie ca noi să recurgem la acesta deşi avem exemple clare de ineficienţă?”
„Ar fi cea mai mare greşeală” - spun pacienţii despre desfiinţarea secţiei
Aceste zvonuri au ajuns şi la urechile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora. Şi ei sunt foarte afectaţi pentru că apreciază enorm eforturile pe care le fac cadrele medicale din Spitalul Municipal. „Am fost internat la Judeţean înainte. Era foarte rău acolo şi nu din cauza personalului ci a numărului mare de bolnavi. Acolo, o asistentă, în loc să se ocupe de opt pacienţi se ocupa de 20. Vă daţi seama cât trebuia să aşteptăm să vină să ne panseze. Erau foarte mulţi pacienţi. De când am venit aici mi se schimbă aşternuturile de două trei ori pe zi, medicii vin la orice oră ai nevoie să te vadă, asistentele sunt foarte drăguţe cu noi. Ar fi păcat să se închidă secţia de chirurgie de aici. Ar fi cea mai mare pierdere pentru arădeni”, ne spune Virgil Madoşa, pacient.
Aurora Costea, care a venit cu soţul la spital spune şi ea că „Soţul meu e internat de o lună la spital. Sunt condiţii foarte bune aici. Au grupuri sanitare la salon, curăţenie şi servicii exemplare. Nici nu a trebuit să stau noaptea cu el după operaţie pentru că a stat infirmiera. Pur şi simplu nu e nimic de reproşat aici. Sperăm din tot sufletul să nu se desfiinţeze – ar fi cea mai mare greşeală pe care ar putea-o face.”
Teodora Olariu, director Spitalul Clinic Municipal: „Nu ştim încă ce va fi. Prima dată se va face un studiu şi în funcţie de acesta se va decide ce şi cum. Nu ştiu dacă se vor desfiinţa sau nu unele secţii, depinde de rezultatul studiului”.
Alexandru Dumnici, medic Chirurg: „În privinţa acestui holding managerial nu ne putem pronunţa pentru că nu ştim dacă va fi doar managerial sau se vor desfiinţa secţiile din Spitalul nostru - secţii care există şi la Judeţean. Nimeni nu ne lămureşte în acest sens este o stare de incertitudine generală”
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info