Local
Conducerea Spitalului Judeţean consideră favorabilă şi chiar indicată fuziunea celor trei spitale arădene!
18.11.2010
⋅ 0 comentarii
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Arad vede cu ochi buni fuziunea spitalelor Municipal, Judeţean şi Matern spunând că dacă aceasta se va face „ca la carte” în Arad vom avea un spital cu nivel doi de competenţă adică unul destul de bun ceea ce va duce la deservirea la standardele impuse a pacienţilor din judeţ, fără ca aceştia să mai fie nevoiţi să apeleze la spitale din ţara vecină.
Incertitudinea în privinţa comasării celor trei spitale continuă şi probabil se va întinde pe o perioadă de timp destul de lungă. Modificările care se vor face după fuziunea celor trei spitale depind de hotărârile şi recomandările unei echipe de specialişti. Bineînţeles încă nu s-a decis cine va forma această echipă mai ales că astăzi, consilierii municipali vor vota proiectul de hotărâre care prevede renunţarea Primăriei Arad la managementul Spitalului Clinic Municipal în favoarea Consiliului Judeţean Arad. După votul consilierilor se va trece la stabilirea echipei de specialişti care va realiza un studiu pentru ca cele trei spitale să formeze unul de înaltă competenţă. în momentul de faţă spitalele din judeţul Arad se încadrează din punct de vedere al competenţei în categoria a V-a ceea ce înseamnă că au o competenţă limitată.
Dacă directorul Spitalului Judeţean este optimist şi chiar încântat de această idee în rândul angajaţilor de la Municipal situaţia nu este la fel - aceştia riscă să se trezească cu trei secţii - Chirurgie, Interne şi Gastroenterologie – desfiinţate. Nimeni nu vrea să facă nicio precizare referitoare la această situaţie spunându-se doar că totul depinde de un studiu pe această fuziune.
Directorii de la DSP şi Spitalul Clinic Judeţean sunt încântaţi de ideea fuziunii celor trei spitale şi nu cred că vor fi probleme cu desfiinţarea unor secţii de la Municipal. Totuşi asemenea zvonuri sunt tot mai vehiculate.
Directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP) consideră că fuziunea spitalelor ar duce la creşterea calităţii şi a competenţei medicale în Arad, ceea ce ar fi în primul rând în folosul pacienţilor. „Decizia fuziunii aparţine autorităţilor locale şi nu DSP Arad. Dacă va fi făcută cu tact şi înţelepciune vom avea la Arad un spital de nivel II în privinţa competenţei ceea ce înseamnă că va fi un spital foarte bun. Bineînţeles că fuziunea nu se face oricum şi nu într-un interval scurt de timp. Pentru aceasta sunt necesare studii amănunţite ce vor fi realizate de specialişti în domeniu. Abia după finalizarea studiului se va şti exact ce măsuri se vor lua. Momentan apar tot felul de zvonuri însă fără să aibă la bază ceva clar. Cred că va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru această fuziune – nu are cum să se facă de pe o zi pe altă ţinând cont că sunt necesare studii amănunţite pentru a se putea lua o decizie corectă”, explică Ionel Drăgănescu.
Acesta consideră că fuziunea va determina pacienţii de pe raza judeţului Arad să renunţe la serviciile oferite de spitalele din Ungaria şi să îşi recâştige încrederea în cele din ţară respectiv din Arad. „Un spital care va fi de competenţă II cu siguranţă va putea deservi nevoile pacienţilor din tot judeţul nostru. Acum unii apelează la spitalele din ţara vecină dar pe viitor vor putea beneficia de toate serviciile medicale în acest spital”, mai spune Drăgănescu.
Cât despre zvonurile că unele secţii din cadrul Spitalului Municipal precum Chirurgia, Internele şi Gastroenterologia, directorul DSP Arad spune că nu se poate pronunţa în acest sens dar nu crede că va fi vorba despre aşa ceva iar, în cazul în care se va pune această problemă, cu siguranţă se va găsi o soluţie optimă.
Conducerea Spitalului Clinic Judeţean consideră fuziunea de bun augur
Spitalul Clinic Judeţean Arad vede cu ochi buni această comasare managerială. Conducerea acestuia este de părere că totul va fi făcut în interesul cetăţeanului iar despre secţiile care se vor comasa – dacă va fi cazul – spune că, cu siguranţă medicii şi personalul de la Municipal nu vor rămâne fără loc de muncă, aceştia fiind transferaţi la secţia care va rămâne – adică la Judeţean. „Este o fuziune favorabilă, care este totodată şi necesară. Va fi un singur spital mult mai complex, capabil să ofere servicii de calitate pacienţilor. Comasarea managementului celor trei spitale se face pentru că se doreşte o competenţă mai ridicată. Se va acorda un nivel mult mai ridicat de competenţă şi complexitate”, ne spune Bogdan Totolici, directorul Spitalului Clinic Judeţean Arad.
Medicul Totolici explică totodată că se vor găsi soluţii optime şi pentru secţiile paralele – „Nu ştim dacă se vor comasa secţiile paralele şi cum se va realiza această comasare. Oricum dacă acest lucru se va realiza, atunci nimeni nu ar trebui să îşi facă griji deoarece cadrele medicale de acolo nu vor fi date afară, ci vor fi pe secţia care va deveni, practic, comună între cele două spitale - Judeţean şi Municipal. Deci mă gândesc că vor fi mutaţi toţi în acelaşi loc sau, depinde de ce soluţie vor găsi cei din comisia de analiză a acestui proiect. Noi avem, în cadrul Spitalului Judeţean, la Chirurgie mai multe subsecţii – chirurgie generală, plastică, maxilo-facială, neurochirurgie, chirurgie toracică - deci este o secţie foarte mare şi cuprinzătoare.”
Cum se va face holding-ul managerial între cele trei spitale şi ce va presupune acesta nu ne poate lămuri niciun director de spital, pentru că echipa de specialişti care va evalua şi analiza situaţia nu se cunoaşte deocamdată.
Arădenii nu vor desfiinţarea respectiv comasarea spitalelor
Şi arădenii – posibili pacienţi – sunt nemulţumiţi vizavi de unirea spitalelor. Nici ei nu ştiu exact ce se va întâmpla doar din ce aud. Oricum majoritatea nu vrea să se renunţe la secţiile din Spitalul Municipal care, spun unii sunt mult mai aranjate şi mai primitoare. „La Municipal secţia de Chirurgie este reabilitată şi arată foarte frumos. Saloanele sunt curate, spaţioase, cu grupuri sanitare proprii, televizor şi frigider. Personalul este foarte drăguţ aici. La Judeţean sunt mult mai mulţi pacienţi comparativ cu numărul cadrelor medicale şi este foarte greu să se ocupe de fiecare când are zeci în grijă. Nu aş vrea să se desfiinţeze Spitalul Muncipal”, ne-a spus Ioan Paşcalău, pacient la Municipal.
Ieri am prezentat în ziarul nostru situaţia de incertitudine din cadrul Spitalului Clinic Municipal Arad unde, zilnic, apar tot felul de zvonuri cele mai vehiculate fiind cele care spun că secţiile Chirurgie, Interne şi Gastroenterologie vor fi desfiinţate. Nici pacienţii dar nici cadrele medicale nu mai ştiu ce să creadă. Medicilor li se par aceste zvonuri chiar absurde, de nerealizat, dar nu uită că totuşi suntem în România. Cititori ai ziarului şi ai site-ului nostru www.observator.info au lăsat comentarii prin care spun că dacă chiar va fi vorba de aceste desfiinţări ar trebui să iasă în stradă şi să protesteze.
„Este o fuziune favorabilă, care este totodată şi necesară. Va fi un singur spital mult mai complex, capabil să ofere servicii de calitate pacienţilor. Comasarea managementului celor trei spitale se face pentru că se doreşte o competenţă mai ridicată.”
Bogdan Totolici
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info