Local

Cum trebuie ?mpuşcat "uman" porcul ?n cap, să evităm o amendă de zeci de milioane de lei

18.11.2010 ⋅ 0 comentarii

Pe marginea unei conferinţe internaţionale unde crescătorii de animale au realizat că sunt pe cale de dispariţie…   - Dacă statul continuă politica sa în domeniul agricol, nu vom mai rămâne deloc crescători de animale. Am fost vreo o sută, rămânem douăzeci, poate rezistăm până la urmă cinci. Apoi ne lăsăm păgubaşi şi cei cinci… - este constatarea amară a unui pecican confruntat cu normele europene de tăiere a porcului şi prelucrarea cărnii de porc.  Zeci de crescători de animale din România şi Ungaria au participat ieri, la Pecica, la o conferinţă internaţională despre obiceiurile alimentare şi modul de sacrificare a porcinelor, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Concluzia a fost sinistră: în judeţul Arad există un singur abator autorizat după normele Uniunii Europene, la Curtici. Doar acolo se pot tăia porci pentru comercializarea cărnii. În gospodăriile particulare, porcii trebuie asomaţi întâi de medicul veterinar şi apoi sacrificaţi rapid – în cel mult 20 de secunda de la asomare.  Ca dovadă supremă a umanităţii sacrificării porcilor, Uniunea Europeană a elaborat un set de norme care trebuie respectate. Amenzile sunt de câteva zeci de milioane de lei pentru contravenienţii care taie animalul, la un pahar de ţuică, după ce îl tăvălesc şi îl trag de picior, să nu se zvârcolească. Metoda „umană” de execuţie spune clar – porcul nu trebuie chinuit! Deşi, la cum este descrisă asomarea, nu pare deloc o pregătire paşnică pentru moarte. Pentru ca această asomare urmată de sacrificare să poată fi considerată reuşită, animalul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: -să nu clipească dacă îi bagi degetul în ochi (ştiinţific procedura se numeşte absenţa reflexului cornean) -să se prăbuşească -să aibă mandibula căzută -să fie cu limba scoasă -să nu mai aibă niciun fel de reacţie    Lipsa parţială a acestor semne semnalează o asomare ineficientă. În acest caz, va proceda imediat la o nouă asomare (adică porcul va fi împuşcat a doua oară în cap), care se va realiza într-un punct situat deasupra celui iniţial, în dreapta sau în stânga faţă de linia care împarte craniul în două jumătăţi egale. Într-adevăr, umanism cât cuprinde… Conform Ordinului Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare nr. 180/2006 care transpune Directiva CE nr. 93 / 119, fiecare deţinător de animale este obligat să solicite medicului veterinar concesionar efectuarea manoperei de asomare prin pistol cu glonte captiv.   Regulile acestea europene, la care România a aderat fără să crâcnească, pun acum în mare dificultate crescătorii de animale. Nici cei care au dispozitive de asomare nu le pot folosi, unica persoană autorizată la nivel de comună fiind medicul veterinar, pentru că dispozitivul de asomare intră sub incidenţa legii armelor şi muniţiilor. Cât despre înjunghierea tradiţională a porcului – aceasta intră în istorie. S-a terminat cu cuţitul înfipt în gâtul godacului imobilizat de vecini, să nu fugă. Porcul ori se împuşcă, ori este curentat, şi abia apoi înjunghiat. Aşa este uman...  Crescătorii de animale au ridicat problema abatoarelor. Unul într-un singur judeţ este insuficient, mai ales că este la distanţă mare. Au propus ca sacrificarea porcilor să se poată realiza la puncte special amenajate de către primării, aşa cum se întâmplă de Paşti cu sacrificarea mieilor. Asta însă nu se va putea întâmpla, pentru simplul fapt că România a acceptat toate condiţiile aberante puse de Uniunea Europeană şi care, culmea, nu se respectă nici măcar în UE! „Fiecare ţară procedează cum a negociat. Noi am acceptat tot ce ni s-a spus, nu am negociat deloc, din dorinţa de a intra cât mai rapid în UE”, spune dr. Cristian Gornic, şeful serviciului de Epidemiologie de la DSV Arad.  O soluţie pe viitor (care însă ar putea fi aplicată doar peste câţiva ani) ar fi modificarea legii, prin reluarea negocierilor cu Uniunea Europeană. Specialiştii spun că ar fi aproape imposibil ca UE să revină asupra unui set de măsuri deja agreate.  - Dacă statul continuă politica sa în domeniul agricol, nu vom mai rămâne deloc crescători de animale. Am fost vreo o sută, rămânem douăzeci, poate rezistăm până la urmă cinci. Apoi ne lăsăm păgubaşi şi cei cinci… - o concluzie ca o sentinţă, a unui crescător de porci care a realizat acum că pentru Uniunea Europeană România reprezintă o piaţă de desfacere, chiar în detrimentul producătorilor autohtoni (şi cu complicitatea prostească a politicienilor mediocri care ne-au condus şi ne conduc la cel mai înalt nivel).

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro