Local
30.000 de posturi din ?nvăţăm?nt s-ar putea reduce din 2011 dacă va creşte norma de predare
24.11.2010
⋅ 0 comentarii
Zeci de mii de posturi din învăţământ ar putea fi desfiinţate începând cu anul viitor şcolar. Ministrul Educaţiei se gândeşte să mărească norma didactică de predare de la 18 la 20 de ore pe săptămână. Sindicaliştii sunt de părere că dacă se va pune în aplicare acest lucru calitatea învăţământului românesc va ajunge sub orice critică.
Cum nu mai pot fi tăiate posturi din învăţământ, conform normei de predare în vigoare, singura soluţie ce a intrat în atenţia Ministrului Educaţiei este creşterea normei de predare ceea ce va duce implicit la reducerea posturilor. Astfel în loc de maxim 18 ore de predare pe săptămână cât au acum profesorii, aceştia ar putea ajunge să predea 20. Dacă această măsură s-ar pune anul viitor în aplicare, la nivel naţional vor fi reduse în jur de 30.000 de posturi din învăţământul preuniversitar.
Totuşi norma didactică pe săptămână este de 40 de ore dintre care 18 ore sunt alocate predării. În restul orelor, profesorii au de pregătit materialul didactic, planuri de lecţii, dar şi diferite alte activităţi metodice. Cadrele didactice care au peste 25 de ani vechime au doar 16 ore de predare în timp ce ceilalţi au 18 ore de predare pe săptămână.
Liderii sindicatelor din învăţământ susţin că dacă se va ajunge la creşterea normei de predare cu două sau patru ore atunci calitatea învăţământului românesc va fi la pământ, deoarece profesorii nu se vor mai concentra la fel de bine şi nivelul de predare va scădea. Mai mult, această măsură ar putea duce şi la comasarea sau desfiinţarea mai multor şcoli.
„Dacă se va hotărî aplicarea acestei măsuri atunci se vor desfiinţa foarte multe posturi, aproximativ 30.000 la nivel de ţară. Întrebare este însă, dacă va accepta –va face faţă – sistemul de învăţământ la această reducere. Nu ştim ce beneficii ar aduce creşterea normei didactice de predare, dar cu siguranţă va duce la desfiinţarea şi comasarea altor şcoli, desfiinţarea unor unităţi de învăţământ cu personalitate juridică... Totuşi noi aşteptăm, din partea celor care vor să pună în aplicare asemenea măsuri, să ne cheme la dialog social pentru a vedea ce şi cum trebuie făcut”, ne spune Dănuţ Ieneşescu, preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ Arad.
De aceeaşi părere este şi preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Arad, Maria Buruc, care spune că această măsură nu ar face decât să ridice rata şomajului în România - „Lucrul acesta ar duce la un număr foarte mare de şomeri. Dacă va creşte norma de predare vor ieşi cu siguranţă foarte mulţi oameni din sistem. Ceea ce uită cei din conducere este faptul că profesorii au norma de 40 de ore pe săptămână din care, 16-18 ore sunt destinate predării la clasă. Mai mult, odată cu creşterea numărului de ore profesorul va fi mult mai obosit şi nu se va putea concentra la capacitatea maximă ceea ce va duce la scăderea calităţii în învăţământ. Iar prin intrarea în şomaj nu se va rezolva problema reducerii cheltuielilor cu personalul pentru că Ministerul Muncii va trebui să găsească o soluţie să acorde şomaj acestor oameni.”
Această mărire de normă este deocamdată doar la nivel de propunere dar dacă aceasta se va teoretiza cu sindicaliştii sunt gata pentru noi forme de protest.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info