Local
Se ?mplinesc 120 de ani de la ?nfiinţarea Societăţii Filarmonice la Arad
24.11.2010
⋅ 0 comentarii
Cu una dintre cele mai vechi rădăcini istorice din ţară, Filarmonica de Stat din Arad îşi sărbătoreşte joi înaintaşii, aducând astfel în atenţia arădenilor istoria deloc de neglijat pe care o are oraşul nostru pe harta culturii europene.
În secolul în care Aradul a cuprins în circuitul său concertistic marile nume ale muzicii universale - Johann Strauss -fiul, Anton Rubinstein, Pablo de Sarasate, Henryk Wieniawski, Joseph Joachim sau Johannes Brahms - elita intelectuală a oraşului punea bazele unei instituţii coordonatoare de viaţă muzicală. Devotaţi şi consacraţi, muzicieni şi melomani îşi vor uni eforturile la 23 noiembrie 1890, şi-i vor oferi oraşului o nouă şi legitimă punte de legătura cu tradiţiile lumii. Se împlinesc în noiembrie 2010, 120 de ani de la înfiinţarea Societăţii Filarmonice din Arad, marcând în calendarul concertistic al stagiunii un eveniment pe care îl aşteptăm cu toţii.
„Inspirată din programele de concert ale timpului, seara de 25 noiembrie este încredinţată muzicienilor casei, dirijorului Dorin Frandes şi pianistul Sorin Dogariu. Concertul aniversar va cuprinde în programul său Uvertura Coriolan de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră - ,,Imperialul”, de Ludwig van Beethoven şi Serenada în do major pentru orchestră de coarde de Piotr Ilici Ceaikovski. Concertul va avea loc aşadar joi, 25 noiembrie, cu începere de la ora 19 în sala mare de spectacole a Filarmonicii de Stat arădene”, explică Rodica Tălmaciu, directorul Filarmonicii de Stat Arad.
Cu ocazia desfăşurării acestui eveniment aniversar, Filarmonica de Stat în colaborare cu Complexul Muzeal Arad, va organiza o expoziţie în care vor fi prezentate publicului programe de sală, poze vechi sau afişe din perioada de început a filarmonicii. Expoziţia va avea loc în spaţiul special amenajat în cadrul filarmonicii, pe holul din partea stângă a sălii mari de concerte, loc special unde cei interesaţi pot vedea aspecte inedite din istoria unui important aşezământ de cultură din Arad.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info