Local
Apărarea lui Falcă ?ncearcă să demonteze acuzaţia de luare de mită: apartamentul + creditul = casa, după reevaluare!
24.11.2010
⋅ 0 comentarii
Expertiza tehnică pentru stabilirea valorii casei primarului Gheorghe Falcă, situată pe strada I. L. Caragiale, aduce un contra-argument acuzaţiilor procurorilor DNA de luare şi dare de mită în dosarul „Fabrica de Zahăr”. Avocatul din Timişoara al primarului Falcă, Fanu Moca, a intrat ieri în posesia expertizei realizate de evaluatorul Aster Carolina. Conform acesteia, casa şi terenul date la schimb de Francisc Demeter şi Radu Vasil de la Elecon pentru apartamentul de pe Aleea Răsăritului al lui Falcă, valorau la data realizării schimbului (2 martie 2005) 99.000 de euro. Apartamentul cu o suprafaţă de aproximativ 100 mp de la ultimul etaj al blocului respectiv a fost vândut câteva săptămâni mai târziu cu 80.000 de euro. Casa de pe I.L. Caragiale fusese evaluată de către bancă în anul 2005 la peste 200.000 de euro, deci diferenţa dintre cele două expertize este uriaşă: valoarea scade acum la mai puţin de jumătate, iar expertizele ar trebui să fie valabile pentru aceeaşi dată: 2 martie 2005. Dacă această probă este admisă şi luăm în calcul diferenţa de 20.000 de euro pe care primarul a achitat-o (printr-un împrumut de la banca) pentru casă, reiese faptul că el a pierdut 1.000 de euro, nu a câştigat peste 100 000 de euro!
Primarul s-a ales aşadar cu o casă de 169 mp construiţi (restul până la 242 mp fiind curtea) în centrul Aradului, în schimbul unui apartament de bloc şi a 20.000 de euro. În lumina celei mai recente expertize, tranzacţia a fost corectă. Dacă apartamentul a fost ulterior vândut cu 80.000 de euro, casa şi curtea ar fi valorat 99.000 de euro.
Numele cu adevărat importante implicate în acest proces nu s-a prezentat ieri la termen, în faţa instanţei: nici primarul Gheorghe Falcă, a cărui casă a fost reevaluată, nici avocatul său principal, Gheorghiţă Mateuţ, nici măcar Flora Popa, care nu a lipsit până acum de la nicio înfăţişare. Singurii constanţi sunt Francisc Demeter şi Radu Vasil, nelipsiţi din instanţă atunci când vine vorba de „Fabrica de Zahăr”, o afacere care le-a adus un profit de peste două milioane de euro.
Până ieri trebuia să fie depusă şi expertiza pentru terenul fostei fabrici de zahăr (peste 52.000 mp). Aceasta din urmă, la rândul ei, are rolul de a stabili valoarea tehnică şi de circulaţie a terenului la data de 5 decembrie 2005. Reevaluarea nu a fost însă încheiată de către expertul Alexandru Şipoş, termenul pentru depunerea documentului fiind extins pentru data de 7 decembrie, atunci când se reia cauza. Tot până atunci, primăria Arad trebuie să pună la dispoziţia instanţei o serie de documete solicitate încă din această vară: situaţia contractelor încheiate de primărie şi societăţi comerciale în baza HG 577/2002, procesul verbal al negocierii dintre primărie şi Elecon, procesele verbale ale şedinţelor CLM de aprobare a vânzării terenului fostei fabrici şi înscrisul prin care termenul de 60 de zile de încheiere a contractului a fost prelungit.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info