Local
Laurian Oniga a picat evaluarea şi ?şi ?ncetează mandatul de director al Teatrului Clasic ?Ioan Slavici?
02.12.2010
⋅ 0 comentarii
Comisia de evaluare a managementului Teatrului Clasic „Ioan Slavici” a ajuns la concluzia că directorul Laurian Oniga nu şi-a îndeplinit în mod satisfăcător sarcinile stabilite în contractul semnat în anul 2006, fapt pentru care în martie 2011, când contractul directorului expiră, acesta nu va mai fi prelungit. Media obţinută de Oniga pentru felul în care a gestionat problemele instituţiei arădene de cultură este 8,37. Ar fi fost nevoie de o medie peste 9 ca să aibă prioritate în stabilirea în primăvară a directorului instituţiei. Primăria Arad a anunţat deja organizarea unui concurs de proiecte de management.
Iniţial preşedintele comisiei care l-a evaluat pe Laurian Oniga a fost viceprimarul Levente Bognar, însă acesta a fost înlocuit ulterior, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal, cu Bruno Biringer.
Viceprimarul a argumentat această schimbare cu faptul că Biringer este şi membru în Consiliul de Administraţie al Teatrului şi că a făcut parte şi din precedenta comisie de evaluare, aşa că era mai în măsură decât el să noteze activitatea directorului.
Bruno Biringer, devenit preşedintele comisiei, spune că nota obţinută de Oniga pentru activitatea financiară şi artistică din cei patru ani este bună. A fost depunctat însă din cauza proiectelor pe care şi le-a propus iniţial şi nu le-a îndeplinit, susţine Biringer.
Consilierul municipal PDL Adriana Chirilov a făcut şi ea parte din comisia de evaluare. Din punctul ei de vedere, directorul teatrului nu a trecut cu bine evaluarea, pentru că „interviul a fost mul mai slab decât anul trecut”, iar în privinţa raportului de activitate „nu a fost bine întocmit, pentru că au fost puncte pe care nu le-a marcat, deşi ar fi putut”.
În primăvară va fi încheiat un alt contract de management pentru Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, în urma concursului anunţat de primăria Arad. Actualul director rămâne aşadar în funcţie până în luna martie a anului 2011.
„Laurian Oniga poate să depună un nou proiect”, susţine Bruno Biringer, dar nu se va bucura de niciun avantaj faţă de ceilalţi candidaţi.
Primăria vrea de la Teatru venituri proprii mai mari
În şedinţa CLM care a avut loc la începutul acestei săptămâni, Bruno Biringer a introdus câteva condiţii în plus pentru cel care se va înhăma la conducerea instituţiei de cultură. Astfel, noul director va trebui ca în primul an de mandat să crească ponderea veniturilor proprii cu 16%, în al doilea an cu 18% şi în al treilea an cu 20%. Sarcinile şi obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească noul director intră în vigoare din data de 24 martie 2011 şi se încheie în martie 2014. Cu abţinerile celor din opoziţie, proiectul a fost totuşi adoptat.
Vă reamintim faptul că la evaluarea anuală a managerului Teatrului, nota finală obţinută de Laurian Oniga pentru activitatea din anul 2009 a fost cea mai mare, faţă de cele ale celorlalţi directori ai instituţiilor de cultură aflate în subordinea CLM: 9,60, faţă de 9,50 (Rodica Tălmaciu - directorul Filarmoniii de Stat Arad) şi 9,46 (Radu Dinulescu - directorul Teatrului de Marionete).
Comisia care a realizat evaluarea finală, pentru toţi cei patru ani, a fost alcătuită din: Bruno Biringer (consilier local, preşedintele comisiei de cultură), Adriana Chirilov (consilier municipal, membru al Comisiei de cultură), Lucian Silaghi (director general la Teatrul de Stat Oradea), Corina Răceanu (doctor în management la Institutul Intercultural Timişoara), Lucian Vărşăndan (directorul Teatrului German de Stat Timişoara), Attila Balasz (directorul Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely Timişoara).
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info