Vacanţă pentru UTA
13.12.2010
⋅ 0 comentarii
UTA a intrat în vacanţă după acţiunea de vineri, care a presupus o deplasare la Debrecen pentru un meci amical în companiei campioanei Ungariei, pierdut de arădeni cu scorul de 4:0. Utiştii vor reveni pentru pregătiri în 10 ianuarie, când încep antrenamentele pentru partea a doua a sezonului. Cu siguranţă vor exista schimbări la nivelul lotului, cele mai multe în nota de până acum, adică se vor căuta jucători cât mai tineri sau ceva mai experimentaţi, care să nu prespună un efort financiar prea mare. Este vizat în principal compartimentul defensiv, atât pe postul de portar, cât şi pe cel de fundaş central, însă transferuri se pot produce în fiecare compartiment, în funcţie de ceea ce va oferi piaţa şi de potenţialul financiar al clubului. Va conta şi ce se întâmplă cu Adrian Voiculeţ, care şi-a manifestat dorinţa de-a se transfera, dar şi opţiunea clubului Dinamo Bucureşti faţă de la George Ţucudean. Deocamdată, Bătrâna Doamnă are parte de-o vacanţă liniştită, care va fi... şi mai liniştită dacă oficialii clubului găsesc resurse pentru plata câtorva prime restante, salariile fiind la zi în acest moment.
Amical pierdut cu 4:0 la Debrecen
Utiştii au acceptat invitaţia clubului Debrecen, deşi ştiau că vor avea echipa improvizată, unii jucători fiind accidentaţi sau în refacere, alţii bolnavi. N-au dorit să strice relaţia bună cu campioana Ungariei, intermediată de Dan Stupar, fost jucător la Debrecen. În plus, au sacrificat meciul de la sfârşitul săptămânii trecute în schimbul promisiunii unui joc retur, la Arad, în timpul pauzei de iarnă, în luna februarie. Cu absenţe importante, la câteva zile după ce li s-a acordat vacanţă, UTA a cedat la scor în faţa unei formaţii care este încă în activitate. Debrecen se pregăteşte pentru ultimul joc din grupele Europa League, programat la mijlocul acestei săptămâni, la Budapesta, împotriva echipei Sampdoria. În aceste condiţii, trupa arădeană a aliniat o echipă inedită, completată cu patru jucători de la Gloria Arad şi cu un atacant sârb adus pentru probe de joc, în timp ce Debrecen a început meciul în cea mai bună formulă posibilă minus atacantul Coulibaly, ţinut pe bancă din cauza formei slabe din ultima vreme. La modul general, jocul a fost controlat de echipa maghiară, care a înscris prin Mbengono Andoa (min. 13), Szakaly (min. 44), Djilas (min. 78) şi Kaya (min. 83). UTA a reuşit să ţină pasul cu adversarul doar în prima repriză, când a avut apariţii periculoase în faţa porţii adverse.
Debrecen a jucat cu Malinauskas - Bernath, Simac, Mijadinovszki, Laczko - Kiss, Varga - Czvitkovics, Mbengono Andoa, Szakaly - Kabat. După pauză, Debrecen a folosit alţi jucători din lotul de bază, Nagy, Bodi, Dombi, Coulibaly, precum şi trei jucători aduşi pentru probe de joc, Tappel, Delic, Kaya.
De cealaltă parte, UTA, fără Ioime (plecat acasă) şi cu Smaranda bolnav, l-a avut în poartă pe Cătălin Bujor, rezerva lui Bălgrădean din sezonul trecut. Revenit după o experienţă neplăcută la FC Bihor, unde nu a reuşit să se impună în faţa lui Fildan, Bujor a fost solicitat de UTA, care probabil îi va oferi un nou contract, dacă va reuşi să obţină condiţii favorabile din partea Gloriei Arad. Altfel, nu ar avea sens să-l păstreze, doar pentru a mări numărul jucătorilor împrumutaţi, care a scăzut considerabil în acest sezon în comparaţie cu cel trecut. Pe parcursul meciului a mai apărat şi juniorul Bodea.
Linia defensivă de la Debrecen a fost inedită. Pe dreapta a jucat Bogdan Miheţ, fotbalistul adus de la Fortuna Covaci în vară, care n-a reuşit să se impună în faţa lui Mihuţ şi care a avut ghinion, accidentându-se când concurentul său s-a confruntat cu probleme medicale. Mihuţ a lipsit tot din cauza unei probleme medicale. În centrul apărării, Pocuca a evoluat alături de Dubeştean, un produs Atletico Arad care joacă pentru Gloria Arad. Fost elev al lui Roland Nagy, Dubeştean s-ar putea pregăti cu UTA în pauza de iarnă. Neagu a rămas câteva zile în Arad, motiv pentru care a prins amicalul cu Debrecen. Fundaşul central Tînc n-a mai apucat să revină de la Reşiţa, iar Claudiu Pascariu se află în refacere după o intervenţie chirurgicală la menisc, dar în condiţii normale el va avea parte de o pregătire de iarnă corespunzătoare, fiind aşteptat să revină.
La mijloc, UTA i-a avut pe Gâlcă, Calvin, Chindriş şi Purece, absenţii fiind Ignea, reţinut de probleme, şi Nădăban, care acuză dureri de spate. Fără doi jucători de bază, linia de mijloc a Bătrânei Doamne n-a mai fost aceeaşi. În plus, n-au fost la dispoziţia antrenorilor nici stranierii Diarra şi Wesley, plecaţi acasă pentru vacanţă. Cu un atac lipsit de aportul lui Voiculeţ, care ar fi riscat o accidentare dacă ar fi jucat şi Ţucudean, bolnav, UTA n-a pus mari probleme campioanei Ungariei, cu tot entuziasmul lui Capată. Alături de el a jucat un sârb, Jovanic, adus pentru teste din liga a treia a Serbiei. Nici rezervele de bază pentru linia de atac, Claudiu Drăgan şi Deian Pecarov, n-au fost disponibile pentru amicalul cu Debrecen. Pe parcursul jocului au mai evoluat Filaret, fundaş stânga de la Gloria Arad, coleg de generaţie cu Purece, Chindriş, Ţucudean, juniorul Vlad Botiş, Roşuţ, adus de la UTA 2, Pantea, un mijlocaş polivalent de la Gloria Arad, şi Suru.
Speranţe legate de excepţiile regulamentului de fair-play
Una dintre problemele clubului UTA, deşi nu cea mai mare, având în vedere că cea legată de finanţare e mult mai importantă, este legată de posibilitatea obţinerii licenţei pentru Liga 1 în următoarele trei sezoane. Bătrâna Doamnă, pentru că şi-a schimbat societatea, temporar şi sediul, dar şi pentru că a apelat la o cesiune a dreptului de participare, intră sub incidenţa regulamentului de fair-play financiar al UEFA. Legea, una nouă, a fost construită de forul european, în special datorită cluburilor din estul Europei, care au jonglat în ultimii zece ani cu schimbul de societăţi, cumpărări de locuri, cesiuni - diverse artificii printre portiţe regulamentare prin care s-au driblat datorii. Dincolo de interpretările pe care la aduce regulamentul de fair-play financiar, acesta oferă şi posibilitatea acordării unor excepţii pe care le poate conferi doar UEFA. Ar fi una dintre pârghiile pe care se bazează oficialii utişti în speranţa obţinerii licenţei de Liga 1, dacă va fi cazul.
Seniorii n-au suferit financiar în turul campionatului
În ultima parte a turului de campionat au existat o serie de discuţii care au generat zvonuri legate de problemele financiare ale clubului UTA, în special de restanţele către jucători. Ciudat, pentru că în prima parte a sezonului nu au existat probleme serioase legate de plata salariilor, întârzierile fiind neesenţiale în comparaţie cu media din primele două eşaloane fotbalistice ale României. „Cred că discuţiile au pornit de la lipsa de încredere a unora pentru antecendentele din ultimele două campionate, când au fost probleme. Cu salariile nu s-au înregistrat probleme mari. Sunt câteva prime neachitate, dar nu reprezintă o problemă majoră. În schimb, trebuie să mai treacă puţin timp pentru că unii jucători au în subconştient experienţele din anii trecuţi, când au fost frustraţi uneori de drepturile lor, pentru că mereu plăţile către foşti jucători şi antrenori sau cluburi s-au făcut cu prioritate”, spune antrenorul principal Roland Nagy. De suferit a avut Centrul de Copii, susţinut mai mult de părinţi şi de oficialii clubului, datorită faptului că finanţările CLM şi CJA au fost oprite, ca urmare a reorganizării clubului.
Sursa:
Observator.info