Local
AVANCRONICĂ EDITORIALĂ: Elita presei arădene ?ntr-un dicţionar de excepţie
13.12.2010
⋅ 0 comentarii
În partea a doua a lunii decembrie – ne informează prof. Emil Şimăndan, preşedintele Fundaţiei „Ioan Slavici” din Arad – va apărea sub egida Fundaţiei pe care o conduce , la Editura Gutenberg Arad, primul „Dicţionar al presei arădene” (DPA). Cei şase autori ai dicţionarului – Gabriela Groza, Melente Nica, Puskel Emese Tunde, Puskel Peter, Emil Şimăndan (coordonator) şi Ujj Janos – prezintă pe un spaţiu impresionant, de 400 de pagini, un număr de 525 de ziare şi publicaţii periodice apărute în peste 170 de ani de presă arădeană în limbile română, maghiară, germană, sârbă, slovacă şi bulgară.
Într-un capitol distinct sunt prezentate, în mod exhaustiv, noile posturi de televiziune şi radio apărute în Arad în perioada de după Revoluţia Română din Decembrie 1989, iar ca un element absolut inedit, Emil Şimăndan prezintă 94 de jurnalişti şi profesori universitari – elita presei arădene afirmată îndeosebi în perioada postdecembristă (1990 - 2010). Impresionantul dicţionar se înscrie cu certitudine ca cea mai valoroasă lucrare de lexicografie jurnalistică publicată până astăzi în cultura şi spiritualitatea arădeană.
Tipărirea cărţii a fost finanţată de Consiliul Local Municipal Arad şi de Fundaţia „Ioan Slavici” Arad.
Tot la Editura Gutenberg din Arad, publicistul şi scriitorul Emil Şimăndan mai publică în această lună decembrie, în traducerea poetesei Regeczy Szabina Perle – membră a Uniunii Scriitorilor din România o antologie bilingvă de versuri româno – maghiară, cu titlul „Oglinzi şi memorie”/”Tukrok es emlekezet”, ilustrată de graficiana Elisabeta Brittich. Poeziile din antologie au fost selectate de către traducătoare din volumele de versuri „Trecerea timpului” şi „Musafir în secolul 21” ale lui Emil Şimăndan, ambele apărute în anul 2009, volume care dezvăluie o faţă deosebit de sensibilă şi discretă a creaţiei venerabilului publicist şi scriitor arădean.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info