Sărbătoarea limbii rom?ne la Universitatea ?Aurel Vlaicu?
14.12.2010 ⋅ 0 comentarii
Directorul Institutului de Lingvistică “IorguIordan-Al. Rosetti” şi vicepreşedinte al Academiei Române, academicianul MariusSala şi-a prezentat publicaţiile recente în Sala de Conferinţe ultramodernă aUniversităţii „Aurel Vlaicu”. Deloc scorţos, aşa cum l-ar recomanda titlul deacademician, Marius Sala s-a dovedit un vorbitor fermecător, care a înbinat îndoze agreabile ţinuta academică şi umorul fin. A fost, aşa cum remarca rectorulLizica Mihuţ, o „sărbătoare a limbii”. O formulă care a prins foarte repede,reputatul lingvist Marius Sala promiţând că această sărbătoare va avea locanual, la Arad.
Rectorul UAV a realizat o prezentare elogioasăa lui Marius Sala, o personalitate de excepţie. Conduce teze de doctorat din1969; printre numerasele distincţii care i-au răsplătit cariera se numără şititlul Doctor Honoris Causa al Universităţii „Aurel Vlaicu”.
Un nou reper în predarea Gramaticii
Gramatica de bază a limbii române este olucrare editată sub egida Academiei Române. Aşa cum remarca Marina RădulescuSava, cercetător ştiinţific şi în acelaşi timp soţia academicianului Sala,lucrarea apare la câţiva ani după Gramatica Academiei şi răspunde solicităriide a se realiza o lucrare mai simplă ca organizare şi mai redusă ca dimensiuni,incluzând datele esenţiale pentru înţelegerea structurii şi a funcţionării deansamblu a limbii române. Prin Caietul de exerciţii care însoţeşte Gramatica debază a limbii române se urmăreşte aplicarea concepţiei teoretice moderne dinlucrare în practica didactică.
„Cu un ochi râd şi cu unul plâng. Râd pentrucă s-a realizat o muncă dificilă, care a durat cinci luni. Am şi un motivpentru care să plâng. S-a lucrat în apartamentul familiei Sala şi la acesteîntâlniri de lucru primeam câte o cafeluţă. S-a terminat Gramatica şi nu maiprimesc cafeluţa” a explicat cu simplitate, umor şi modestie Marius Sala.Marina Rădulescu Sala - mai mult decât femeia puternică din spatele lui MariusSala, după cum a precizat rectorul Lizica Mihuţ, a ţinut să facă unelecomentarii legate de recenzarea recentă a lucrării. „S-a scris că s-a schimbatGramatica! Nu s-a schimbat, rămâne aşa cum e, limba se schimbă foarte greu.N-aş vrea să se înţeleagă că se schimbă Gramatica aşa cum se schimbă legile.75-80% rămâne la fel. Dar după 50 de ani, se predă în alţi termeni. Lucrareaapare acum, într-un moment de referinţă pentru învăţământul românesc”.
Viaţa cuvintelor, sau lingvistul coborât înAgora
Marius Sala a vorbit cu pasiune desprecolecţia „Viaţa Cuvintelor”, pe care o coordonează la Editura Humanitas. Totula plecat de la o emisiune realizată la TVR, în care a fost solicitat să expliceoriginea cuvintelor. „Am fost captivat de Alexandru Graur. Spunea că lingvistultrebuie să coboare în Agora să le explice oamenilor originea cuvintelor pe carele folosesc”, spune Sala. Aşa s-a născut lucrarea „101 cuvinte moştenite,împrumutate şi create”. E o carte scrisă nu doar pentru specialişti, ci conformideii de bază a autorului: o prelegere trebuie realizată în aşa fel încât să oînţeleagă nu doar studenţii, specialiştii, ci şi portarul de la facultate.Profesorul Ionel Funeriu, remarcând „umanizarea ştiinţei” promovată de autor anumărat vreo 216 cuvinte comentate impecabil în cartea academicianului, muncăpentru care l-a declarat „Sala-hor”. În aceeaşi colecţie a apărut şi „101cuvinte argotice”, de Rodica Zafiu.
Sursa: Observator.info
Autor: Flavius Ghender ⋅