Local
"Pita de Pecica": m?ndria oraşului, o tradiţie cultivată de oameni tineri şi destoinici
23.12.2010
⋅ 0 comentarii
Pecica este localitatea arădeană care a reuşit să îşi câştige un renume la nivel naţional pentru rodnicia activităţilor agricole şi pentru câteva din produsele tradiţionale ce se fac utilizând recoltele bogate din fiecare an. Aşezată într-o zonă de câmpie, cu pământuri arabile întinse, Pecica este astăzi cel mai mare oraş din judeţul nostru după numărul locuitorilor, exceptând, desigur, municipiul Arad. „Pita de Pecica” este cel mai puternic „brand” local, renumele său datând încă din secolul XIX. Cunoscută iniţial mai mult arădenilor, „pita de Pecica” a atins faima naţională într-o perioadă mai puţin luminoasă a istoriei: anii dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu. Primarul oraşului Pecica, Petru Antal, ne-a dezvăluit cum spre Bucureşti plecau în fiecare săptămână cel puţin două transporturi de „pită”, unul marţea şi unul vinerea, astfel încât cuplul prezidenţial din acea vreme să o savureze în fiecare zi a săptămânii. Pita consumată de soţii Ceauşescu era făcută la CAP „Ogorul”, situat la intrarea în localitate, dinspre municipiul Arad.
Acum, autorităţile din Pecica încearcă să protejeze „Pita de Pecica” de cei care ar dori să spună pâinii pe care o fac „pită de Pecica”. Anul acesta, autorităţile oraşului au reuşit să înregistreze produsul („pită”, nu „pâine”) la Ministerul Agriculturii, iar procedurile pentru înregistrarea numelui la OSIM sunt în desfăşurare. De asemenea, se are în vedere înregistrarea „pitei de Pecica” şi la nivel european, ea fiind deja prezentă pe mesele europenilor la diferite târguri internaţionale din Austra, Franţa, Belgia sau Ungaria.
Tradiţia „pitei de Pecica” este dusă mai departe de tineri întreprinzători ce conduc brutării moderne, adaptate timpului şi rigorilor de igienă impuse de autorităţile sanitare.
Primarul ne spune că sunt trei brutării din oraş care fac faimoasa „pită de Pecica”. Noi am călcat pragul brutăriei „Găvruţă”, cunoscută în acest fel după numele patronilor – soţii Găvruţă. Doamna Fabiola Găvruţă ne-a povestit că brutăria este afacerea familiei din anii 2003-2004, şi în mod treptat, s-a reuşit creşterea capacităţii de producţie de la 1000 la 4000 de kilograme pe zi. În prezent, în această brutărie lucrează 32 de persoane în trei schimburi, fluxul de producţie fiind unul aproape continuu. Faima „pitei de Pecica” este întreţinută cu succes de brutăriile pecicane, cea a soţilor Găvruţă fiind un popas pentru mulţi şoferi aflaţi în tranzit prin oraşul Pecica. Fabiola Găvruţă vorbeşte cu mândrie de faptul că „şoferii ştiu deja de noi şi se opresc de fiecare dată” iar faptul că până şi un grup de chinezi prezenţi la un târg din Austria ştiau de „pita de Pecica” este un motiv pentru brutarii pecicani să ducă mai departe tradiţia şi să nu facă rabat de la secretele pe care le ţin bine ascunse şi care fac din pita lor una rumenă, frumoasă şi mai ales gustoasă.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info