Local

Cramele P?ncota şi Wine Princess vă recomandă de sărbători Mustoasa de Măderat, Cadarca şi Burgundul

23.12.2010 ⋅ 0 comentarii

S-au triplat vânzările la vinul vărsat Nicio masă îmbelşugată, festivă, aşa cum este cea de sărbători, nu este completă fără un vin bun. Cum judeţul Arad are terenuri numai bune pentru creşterea viţei de vie şi o climă favorabilă acestei culturi, ne putem lăuda cu câteva soiuri tradiţionale pentru această zonă.  Nu degeaba avem Podgoria Aradului, încearcă să demonstreze producătorii locali de vin. Cramele Pâncota, atestate încă din secolul XIX, duc tradiţia mai departe, fructificând rodul celor 83 de hectare de vie pe care le deţine. În anul 2004, societatea care exploata această suprafaţă de teren a vândut afacerea unei firme din Cluj, care avea doi acţionari: Ştefan Proja şi Alexandru Ţărmure.  Aceştia au preluat terenul, angajaţii şi pivniţa veche din Pâncota, având experienţă în fabricarea şi comercializarea berii. La început îmbutelierea s-a făcut la Cluj, însă din anul 2006, după o investiţie de 200.000 de euro, îmbutelierea vinului se face la Pâncota. Din 2007, SC Fabber SRL colaborează cu o serie de hypermarketuri care promovează vinurile Cramelor Pâncota. Puteţi găsi aceste produse în Metro, Real, Auchan, Cora, Plus, Carrefour ş.a. Preţul unei sticle de vin care provine din Cramele Pâncota este, în medie, de 7-8 lei. Producătorul livrează pe piaţă 18 sortimente de vin. „În retailul clasic nu mai poţi vinde, cu excepţia celor mai cunoscute soiuri. În acest moment vinurile noastre sunt prezente în 300 de magazine care aparţin de 7 hypermarketuri”, spune Ştefan Proja. În privinţa exporturilor, acestea se fac în Polonia, Germania şi timid în Olanda. SC Fabber SRL realizează aproximativ 1000 de îmbutelieri pe lună, iar o parte dintre sticle merg în magazinele din Arad, Cluj, Hunedoara, Cugir, Alba Iulia, Reghin, Bistriţa, Oradea, Timişoara  (20 de magazine care se află în colaborare cu Cramele Pâncota). În ultima vreme societatea preia şi vinul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Miniş, aproximativ 200 de mii de litri.  Vinul „vărsat” se vinde mult mai bine decât cel îmbuteliat. Motivul principal este preţul: dacă un litru de vin neîmbuteliat costă 6 lei, o sticlă de 0,75 ml costă în hypermarket 10 lei. „Au crescut vânzările la vinul vărsat: s-au triplat chiar. Acum vindem 30.000 de litri pe lună”, spune Ştefan Proja. Dacă ar fi să recomande un vin pentru masa de Crăciun şi Revelion, acesta spune că este obligatoriu ca arădenii să aibă pe masă vinurile care se produc doar la Miniş: Mustoasa de Măderat (vin alb, supranumit „frumoasa din pădurea adormită”), Burgundul şi Cadarca (vin roşu, cunoscut şi sub numele de „sânge de taur”), vinuri seci, aromate, pe măsura unei mese festive. Dacă intenţionaţi să ascultaţi această recomandare, atunci puteţi să daţi o fugă la magazinul cu emblema „Cramele Pâncota” din Micălaca, pe Calea Radnei.   Wine Princess: puţin, dar bun Wine Princess a devenit o marcă renumită de vinuri, datorită importanţei pe care firma din Păuliş înţelege să o acorde promovării produselor sale. Aceasta încearcă să îşi facă un nume punând accent pe calitate şi nu pe cantitate. Tocmai de aceea, nu se face rabat de la anumite reguli, chiar dacă asta înseamnă că nu se îmbuteliază nici măcar o sticlă în acel an. „Vinurile roşii dacă nu au 13% alcool, nu le îmbuteliem. S-a întâmplat şi asta, dar în general avem 120.000 – 150.000 de sticle pe an”, spune Bálint Zoltán, director comercial Wine Princess. Producătorul de vin exploatează 61,5 hectare de teren cu viţă de vie, în Podgoria Miniş. Punctul forte sunt vinurile roşii, care găsesc în această zonă condiţiile ideale. Vinurile albe reprezintă doar 15% din producţie. Societatea a luat naştere în anul 1999, datorită oenologului Balla Géza, proprietarul şi administratorul Wine Princess. Balla Géza este profesor la Universitatea Sapientia din Târgu Mureş şi degustător internaţional de vin. Sunt promovate în special vinurile îmbuteliate. Transporturile de vin pleacă din Păuliş inclusiv către Ungaria, Olanda, Suedia şi Cehia. Au existat însă exporturi şi în Hong Kong, Singapore, Londra şi Düsseldorf.  „Cadarca de Miniş este cea mai reprezentativă pentru noi”, spune Bálint Zoltán, care pe lângă acest vin ne recomandă şi el pentru masa festivă de sărbători Mustoasa de Măderat, bogată în acid şi tărie şi Burgundul. În privinţa calităţii acestora, n-ar trebui să avem dubii, dacă îl ascultăm pe directorul comercial al Wine Princess: „Preferăm mai puţin, dar mai bun. Tocmai de aceea avem produse vinificate corect, fără conservanţi”. Vinurile obţinute se păstrează în pivniţele cu o capacitate de depozitare de 5000 hl, în budane de stejar şi barrique-uri vinurile roşii, iar vinurile albe în tancuri din oţel inoxidabil.  Societatea a beneficiat de fonduri SAPARD, iar acum deţine la Păuliş inclusiv o pensiune plasată într-un decor de poveste, o pensiune atractivă pentru cei care vor să intre în mediul creat de viticultură. Şi în cazul acestui producător hypermarketurile joacă un rol important. În acestea (Selgros, Real, Cora ş.a.) putem găsi patru soiuri de vin alb şi patru de vin roşu, venite de la Păuliş. O gamă mai variată există în magazinele de distribuţie din Timişoara, Deva, Oradea, Cluj ş.a. La Arad o vinotecă Wine Princess găsim pe strada Meţianu, alta pe Mărăşeşti colţ cu Octavian Goga.

Sursa: Observator.info

Autor: Dana Mirea ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro