Local

Plăcinta ?ntinsă de casă de Turnu a fost degustată şi la Bruxelles

23.12.2010 ⋅ 0 comentarii

Se spune că după o masă copioasă o prăjitură de calitate este cea mai potrivită. Una dintre delicatesele specifice zonei de vest a ţării este fără îndoială plăcinta întinsă de Turnu, un brand înregistrat la OSIM de doamna Gheorghina Iacsity, o doamnă extrem de amabilă, plină de energie şi idei. Plăcinta întinsă o mai prepară în prezent, ocazional, gospodinele trecute de 40 de ani la vreo rugă bănăţeană, la trecerea dintre ani sau, pur şi simplu, pentru o zi de sărbătoare obişnuită. „Noi, sârbii, spunem că plăcinta este specifică naţiunii noastre, dar ea este a tuturor bănăţenilor, fiind preparată mai ales în Câmpia Maghiară şi în Banatul Sârbesc”, spune Gheorghina Iacsity, administratoarea unei afaceri de familie în domeniul alimentaţiei publice şi comerţului. Povestea cu plăcinta întinsă a început în urmă cu un an, când a fost invitată la emisiunea „Mă întorc cu drag în satul meu” de la INFO TV. Arădeanca s-a pregătit temeinic şi a preparat invitaţilor emisiunii o supă clasică de găină, o friptură la tavă, iar ca desert ceva mai deosebit, această prăjitură pe care a învăţat-o de la bunica ei. Oaspeţii de atunci i-au sugerat femeii să încerce să vândă plăcinta tradiţională, deoarece atât gustul, cât şi aspectul sunt atrăgătoare. „Ideea mi s-a părut foarte bună. După numai o săptămână m-am prezentat la o expoziţie de produse tradiţionale din Arad”, spune doamna Gheorghina. „Oamenii stăteau la coadă şi câte o oră ca să prindă o plăcintă, iar noi nu făceam faţă cererii, întrucât am participat la târg şi din curiozitate. Aşa că am lăsat-o pe noruţă-mea să vândă, iar noi, restul familiei, am plecat acasă să mai preparăm aluatul pe care să-l coacem la expoziţie, pentru a servi plăcinta proaspătă şi caldă”, îşi aminteşte arădeanca. A fost scânteia care a dat naştere afacerii ce avea să urmeze, una care face fericită familia din Turnu. Au urmat şi alte expoziţii şi târguri la care s-au prezentat mult mai bine pregătiţi. Invitaţiile la astfel de evenimente au început să curgă, iar anul acesta plăcinta de Turnu a ajuns chiar şi în Cehia, apoi la „Zilele Culturii Franceze” de la Cluj-Napoca, iar în prezent în faţa Primăriei cei care nu au gust încă din plăcinta întinsă de Turnu o pot face, dacă au răbadare să stea de cele mai multe ori la coada de la gheretă.   Secretul e păstrat bine „Normal că există şi un mic secret”, spune doamna Gheorghina. Compoziţia plăcintei nu este atât de pretenţioasă, cu atât mai mult cu cât în Banat aceasta era prăjitura de duminică în fiecare casă, dar acum n-o mai face nimeni, deoarece necesită foarte mult timp şi lucru manual. „Ca să prepari câteva tăvi de plăcintă, trebuie să munceşti 4-5 ore, iar procesul cel mai solicitant este întinsul aluatului, de unde şi numele. Pe vremuri, în satele bănăţene, gospodinele se trezeau duminica de dimineaţă, pentru ca atunci când familia se trezea, să poată mânca plăcinta scoasă proaspăt de la cuptor”, spune arădeanca. Ingredientele naturale o recomandă pentru o alimentaţie sănătoasă, acestea constând în lapte, ouă, făină, zahăr şi ulei. Mai întâi, se prepară o cocă elastică care trebuie întinsă bine pe o faţă de masă albă. „Bunica mea îmi spunea că trebuie întinsă bine, ca să se poată citi ziarul prin ea. Foaia întinsă se umple cu dovleac, măr, brânză dulce sau sărată, vişină, varză, nucă, mac, după preferinţă, apoi se rulează şi se formează un foietaj asemănător cu cel din comerţ, dar odată gustat, se simte diferenţa. Acest preparat se dă la cuptor sau se congelează, pentru a se coace proaspăt la târguri şi expoziţii”, recunoaşte doamna Gheorghina.   În curând în Piaţa Mihai Viteazu Familia Iacsity ar produce şi mai mult, dar cui s-o livreze? „Asigurăm orice cantitate, în sat există femei dornice să muncească şi aş găsi oricând 10-20 de femei dispuse să mă ajute, însă reala problemă este desfacerea, iar pentru asta avem nevoie de colaborări serioase cu deţinătorii unor patiserii, cofetării cărora să le-o livrez congelată. Vom încerca să intrăm şi în supermaketuri”, mai spune doamna Gheorghina, care recunoşate că în scurt timp se va deschide o gheretă în Piaţa Mihai Viteazu, unde se poate achiziţiona delicioasa plăcintă întinsă de Turnu.   „Atuncea-i fata bună de măritat când ştie să-ntindă plăcinta pă masă” Placinta întinsă este un desert pe căt de simplu pe atăt de fin. Placinta se face în toată regiunea Banat şi Crişana dar cea mai bună se găseşte la Turnu la doamna Gheorghina. În satele arădene se spune că „atuncea-i fata bună de măritat când ştie să-ntindă plăcinta pă masă”. Deci abilitatea de a întinde aluatul de plăcinta într-o singură foaie pe întreaga masă, mai fină decât foiţa de ţigara, fără să se rupă, este obligatorie pentru orice gospodină din satul arădean. Produsul tradiţional „Plăcintă întinsă de casă de Turnu” a fost degustată la Bruxelles, în Cehia, şi la multe târguri şi expoziţii naţionale de produse tradiţionale.

Sursa: Observator.info

Autor: Daniel Berar ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro