Local
Ce aduce 2011 pe piaţa muncii?
04.01.2011
⋅ 0 comentarii
Anul 2010 a fost unul greu, atât pentru angajatori, cât mai ales pentru angajaţi, care s-au văzut puşi în postura de a-şi căuta un nou job pe o piaţă aflată în stagnare. În acest moment, judeţul Arad numără peste 11.000 de şomeri, iar ultimele locuri de muncă oferite nu depăşesc 100.
Numărul locurilor de muncă oferite, la nivel naţional, au fost destul de puţine, fiind săptâmâni în şir când numărul ofertelor nu depăşea 6.500. Cu toate acestea, se pare că majoritatea celor care au făcut angajări s-au plâns că nu găsesc specialiştii de care au nevoie - un exemplu în acest sens poate fi S.C. Moda S.A. Arad, care ar fi angajat pe loc peste 50 de persoane, dar nu a avut pe cine.
Conform previziunilor analiştilor, se pare că şi 2011 va debuta în aceeaşi notă: puţine oferte de angajare, cel puţin în prima parte a anului, majoritatea poziţiilor disponibile fiind penttru muncitori calificaţi şi specialişti. Potrivit celui mai recent studiu Manpower privind perspectivele angajarii în primul trimestru din 2011, piaţa muncii va continua să întâmpine dificultăţi la început de an, şase din zece angajatori aşteptându-se la o stagnare. În general, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de un număr redus de oportunităţi pe parcursul următoarelor trei luni.
Tendinţa anului 2010, de-a se pleca din ţară pentru a munci în străinătate, se va menţine şi în 2011, având în vedere că peste 100.000 de români au plecat peste hotare numai în anul ce tocmai l-am încheiat. Pentru cei care vor să-şi găsească un job în afara graniţelor, agenţiile de recrutare au în acest moment disponibile peste 20.000 de poziţii, în domenii variate, în peste 30 de ţări din Europa şi nu numai, iar în top sunt joburile pentru personal medical şi sanitar, urmând job-urile în hoteluri şi turism, urmate îndeaproape de cele în agricultură.
Pe plan naţional, dacă anul 2010 a fost anul IT-iştilor, al inginerilor şi al muncitorilor calificaţi (potrivit recrutorilor, în 2010 au fost angajaţi aproximativ 30.000 de absolvenţi de studii superioare şi în jur de 200.000 de muncitori calificaţi), se pare că noul an va aduce angajări în industrie şi servicii financiare - angajatorii din sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul raportează cele mai puternice intenţii de angajare.
Pe plan local, judeţul Arad a ocupat un loc fruntaş - cinci - în topul judeţelor cu o rată a şomajului scăzută, cu tendinţă de scădere. Cu toate acestea, deşi Aradul are foarte mulţi absolvenţi de studii superioare, majoritatea locurilor de muncă oferite a fost pentru cei fără o calificare anume, astfel încât 10,64% din şomerii arădeni au studii superioare sau au terminat şcoli de specialitate, Aradul aflându-se în topul judeţelor cu ponderea cea mai mare de şomeri şcolarizaţi, raportat la numărul total de şomeri: Bucureşti (19%), Arad (10,64%), Braşov şi Gorj (10,3%).
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info