Local
Universitatea ?Aurel Vlaicu? a ?ncheiat două proiecte extrem de importante cu instituţii de ?nvăţăm?nt universitar din Rusia şi Portugalia
14.01.2011
⋅ 0 comentarii
Universitatea de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad a câştigat deja al doilea proiect cu participare internaţională pentru anul acesta. Este vorba despre un proiect bilateral de colaborare cu Institutul de Compuşi Anorganici şi Elementorganici al Academiei Federaţiei Ruse denumit „Enzime imobilizate pe/în matrice macroporoasă tip Criogel”. Tot săptămâna aceasta prof.univ.dr. Lizica Mihuţ, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” a încheiat şi un protocol de colaborare cu Institutul Politehnic din Leiria Portugalia.
Universitatea „Aurel Vlaicu” a semnat un proiect bilateral cu Institutul de Compuşi Anorganici şi Elementorganici al Academiei Federaţiei Ruse, prin care se doreşte obţinerea de noi biocatalizatori prin imobilizarea de enzime. Până acum, pentru acest proiect, condus din partea universităţii arădene de Michaela Stănescu, s-au publicat trei articole în reviste ISI şi s-au făcut prezentări la cinci conferinţe internaţionale.
„Poluarea avansată, cu consecinţe asupra climei şi sistemelor ecologice, a determinat direcţionarea cercetărilor spre realizarea de procese ecologice, nepoluante. O soluţie relevantă în acest sens o constituie aplicarea biotehnologiilor, în care se utilizează drept catalizator al reacţiilor enzimele, compuşi caracterizaţi prin selectivitate avansată ce duce practic la lipsa produşilor secundari, realizarea proceselor la temperaturi relativ scăzute implicând consum redus de energie şi în plus fiind biodegradabile. Un impediment în aplicarea acestor tehnologii „Verzi”, pe scară largă îl constituie însă stabilitatea redusă a enzimelor. Ceea ce ne propunem noi este să obţinem biocatalizatori prin imobilizarea de enzime”, ne explică prof. univ. ing. Michaela Stănescu, director de proiect din partea Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.
Prof.dr. Vladimir I. Lozinsky directorul de proiect din partea Institutului rus a venit înainte de semnarea proiectului la Arad unde a susţinut o conferinţă vizavi de importanţa acestuia – „Polimerii criogeli şi aplicarea acestora în domeniul bio”.
„Acest proiect se înscrie în strategia universităţii noastre de deschidere spre noi colaborări. Federaţia Rusă este un teritoriu extrem de important şi interesant totodată mai ales că în ultimii ani nu au existat asemenea proiecte, comune, între Rusia şi ţara noastră. Directorul nostru de proiect, prof.univ.dr. Michaela Stănescu a întors vizita omologului său din Rusia, susţinând acolo conferinţa privind „Combinaţii complexe – Inhibitori de Monoaminoxidază” legată de cercetările efectuate în ultimii ani în România”, ne explică prof.univ.dr. Lizica Mihuţ, rectorul universităţii de stat din Arad.
Tot pentru acest proiect, doctoranda Simona Gavrilaş a câştigat o bursă de cercetare de 2.500 de Euro, bazată pe această expertiză.
Protocol de cooperare în toate domeniile universitare cu Institutul Politehnic din Leiria
După primul succes înregistrat zilele trecute cu proiectul încheiat cu Federaţia Rusă, conducerea universităţii arădene a mai primit încă o veste îmbucurătoare. După ce în ultimii ani UAV a desfăşurat mobilităţi de studenţi dar şi de cadre universitare la Institutul Politehnic din Leiria, Portugalia, conducerea acestuia a propus încheierea unui protocol de colaborare mult mai complex. Preşedintele institutului portughez a trimis rectorului Universităţii „Aurel Vlaicu” protocolul, în forma scrisă semnat şi ştampilat de acesta. „Este vorba despre un protocol de cooperare între universitatea noastră şi Institutul Politehnic din Leiria, cooperare care cuprinde domeniile: tehnic, ştiinţific şi pedagogic. Este primul protocol cu o instituţie de învăţământ superior dintr-o ţară străină pe care îl avem pe toate domeniile de activitate. Acest lucru cred că demonstrează încă o dată cât de binevăzută este universitatea noastră”, ne spune prof.univ.dr. Lizica Mihuţ. Zilele acestea conducerea universităţii de stat din Arad va trimite protocolul semnat.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info