Local
Sindicaliştii din educaţie cer modificarea unor articole de lege şi punerea ?n aplicare a sentinţelor judecătoreşti, ameninţ?nd cu proteste
21.01.2011
⋅ 0 comentarii
Sindicatele din învăţământ şi-au prezentat principalele nemulţumiri cu privire la Legea Educaţiei Naţionale, Legea Bugetului de Stat pe 2011 şi Legea cadru privind salarizarea. Discuţiile s-au purtat la Bucureşti, în cadrul Colegiului Naţional al Liderilor din Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Reprezentanţii sindicatelor mai spun că dacă în termen de 60 de zile nu vor fi puse în aplicare sentinţele judecătoreşti irevocabile, vor elabora un calendar al protestelor.
Maria Buruc, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Arad, ne-a vorbit despre aceste nemulţumiri, care se regăsesc la nivel de ţară.
„Cadrele didactice sunt nemulţumite în privinţa unor prevederi din Legea Educatiei Nationale, care din punctul de vedere al membrilor de sindicat nu poate fi aplicată în forma actuală. Această Lege, aşa cum este aprobată, va duce la reducerea a zeci de mii de posturi, în egală măsură noua structura a ciclurilor de învăţământ prevăzută în această lege nu va permite şcolilor, în general, să o aplice, din lipsă de spaţiu, titularizarea, decontarea navetei care prin noua Lege nu se mai face.”
Cât despre Legea bugetului de stat pe 2011, liderul arădean spune că aceasta „prevede pentru învăţămant 3% din PIB, când în mod legal învăţământul beneficiază prin lege de 6% din PIB, cheltuielile de personal au fost reduse cu 27% faţă de 2010 şi prin urmare există semne de întrebare în ceea ce priveşte plata salariilor pe lunile noiembrie-decembrie 2011. la capitolul Legea cadru privind salarizarea aici, prin coeficientii de ierarhizare pentru angajatii din învăţământ situează această categorie profesională în partea inferioară a grilei de salarizare.”
Aceasta mai spune că sentinţele judecătoreşti care prevăd reîncadrarea în Legrea 221 nu sunt puse în aplicare deşi multe sunt definitive şi irevocabile.
Reprezentanţii sindicatelor afiliate la FSLI, întruniţi în Consiliu au stabilit câteva acţiuni necesare pentru situaţia în care se află învăţământul românesc. Astfel aceştia au vorbit despre o iniţiativă pentru modificarea articolelor din Legea Educaţiei Naţionale prin care se cere ca structura ciclurilor de învăţământ să nu fie modificată (clasa a 9-a să nu fie inclusă in ciclul gimnazial) din cauza lipsei de spatiu, dar şi din lipsa unei calificari profesionale la 16 ani pentru elevi. „Titularizarea, cerem să se facă în sistem pentru toate cadrele didactice, pentru acoperirea tuturor disciplinelor cu personal calificat şi asigurarea unei continuităţi în actul de predare la nivelul clasei. Totodată suntem pentru menţinerea reducerii normei de predare pentru profesorii de grad I, cu 25 de ani vechime, pentru că apare uzura psihică a cadrelor didactice, mai ales în condiţiile în care se doreşte implementarea unei noi legi; trebuie să se ţină cont şi de practica europeană”, explică Maria Buruc. Sindicaliştii mai cer decontarea navetei pentru personalul din învăţământ, având în vedere că legile 128/1997, respectiv 108/2008 au fost abrogate prin L.E.N. aceştia mai vor reducerea cu 3 ani a vârstei de pensionare, faţă de 65 de ani cât este prevăzut în Legea unitară a pensiilor cât şi modificarea componenţei consiliilor de administraţie din şcoli, astfel încât cadrele didactice să fie membri majoritari.
Sursa:
Observator.info
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Observator.info