PSD şi PC avertizează: medicii de familie nu acceptă noile condiţii impuse de Ministerul Sănătăţii
18.02.2011 ⋅ 0 comentarii
Cabinetele medicilor de familie vor fi aduse în pragul falimentului, dacă vor fi constrânse să accepte condiţiile puse de guvernanţi, spun cei din PSD Arad. Mai multe prevederi ale contractului propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate diminuează drastic veniturile cabinetelor medicilor de familie. Dacă noile condiţii vor fi impuse, veniturile cabinetelor în acest an vor fi reduse cu aproximativ 25-30% faţă de anul trecut şi cu aproximativ 50%, comparativ cu anul 2008! „Am discutat cu mai mulţi medici, care mi-au explicat că nu pot fi acceptate noile condiţii. De exemplu, un medic care are 1 000 – 1 200 de pacienţi pe liste urmează să primească 3 500 de lei. Din aceşti bani trebuie să plătească utilităţile, salariul asistentei etc. Nu se poate face medicină de calitate în astfel de condiţii” a spus Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.
PSD a constatat că cele peste 280 de cabinete din judeţul Arad refuză cu orice risc să semneze noile contracte. În cazul unei gestionări proaste a negocierilor, arădenii ar putea să nu mai beneficieze, cel puţin pentru o anumită perioadă, de serviciile medicilor de familie! Finanţarea cabinetelor medicilor de familie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se face pentru două mari capitole: finanţarea per capita, care ţine cont de numărul şi caracteristicile pacienţilor înscrişi pe listele fiecărui medic şi finanţarea per servicii prestate pacienţilor. Instrumentul principal prin care se reduc veniturile cabinetelor este diminuarea valorii punctului în funcţie de care se calculează plata serviciilor per capita, de la 4,5 lei la 2,56 lei. Dar nu este singura modalitate prin care se taie fondurile, sunt şi mecanisme indirecte. Până acum, finanţarea venea 70% pentru capitolul per capita şi 30% per servicii. Se propune acum ca raportul să fie 50% pentru capitolul per capita şi 50% pentru servicii. În acelaşi timp, medicii spun că s-a redus drastic lista serviciilor decontate, ceea ce face aproape imposibilă accesarea fondurilor destinate serviciilor.
O altă prevedere contestată este introducerea aşa numitului buget orientativ pentru medicamente, care înseamnă de fapt plafonarea la o anumită valoare a medicamentelor compensate prescrise de un medic. Cei mai afectaţi ar fi copiii şi vârstnicii, categorii care au nevoie frecvent de medicamente. O astfel de prevedere a funcţionat în trecut şi a dus la formarea de cozi în faţa cabinetelor medicale în primele zile ale lunii, aşa cum se întâmplă acum în cazul laboratoarelor pentru analize.
„Guvernanţii, dacă tot vorbesc de reformă şi eficientizare, trebuie să înţeleagă că este mai ieftin să finanţeze medicina de familie, decât să plătească servicii de ambulator sau de spitalizare. Medicii sunt revoltaţi, pentru că astfel nu pot să facă investiţii în propriile cabinete. Se va accentua exodul medicilor în străinătate, este posibil ca unele localităţi, mai ales în mediul rural, să rămână fără medic de familie. Le cerem parlamentarilor PDL, prefectului, şefilor PDL Arad să facă presiuni asupra Guvernului şi să reprezinte interesele arădenilor finanţând corespunzător medicina de familie” a declarat preşedintele PSD Arad.
Conservatorii: „Medicii se pregătesc să plece în străinătate”
Problema contractelor dintre medicii de familie şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a fost abordată şi de conservatorii arădeni. Aceştia susţin că medicii nu vor mai semna alte contracte şi vor alege să lucreze în sistem privat, sau vor pleca în străinătate. „În topul listei de nemulţumiri se află informatizarea sistemului de sănătate. Medicii sunt obligaţi să aducă în cabinet internet de bandă largă, să cumpere cititoare de carduri şi să editeze datele tuturor pacienţilor pe carduri. Una este să investeşti în internet, alta este să tragi internet în vârful muntelui. Un abonament lunar de internet poate costa foarte mult, cabinetul in mediul rural. Pe lângă internet, doctorii vor fi obligaţi să achiziţioneze cititoare de card, care ar putea costa 500 de euro bucata şi semnătură electonică (50 de euro). De exemplu, trebuie să trimita pacientul la analize pentru a detremina grupa sanguină şi Rh-ul. Trebuie să editeze un card în 15 minute, atât cât le decontează casa pentru o consultaţie. Alte nemulţumiri sunt legate de faptul că trebuie să asigure permanenţă forţat, că li se impun plafoane la prescripţii, dar şi de faptul că sporurile în rural au ajuns practic inexistente. Între timp, autorităţile din Sănătate îi asigură că "va avea cine să le preia listele de pacienţi dacă ei pleacă", respectiv medici din alte specialităţi”, au arătat conservatorii prin vocea preşedintelui organizaţiei municipale de femei, Elena Szenteşi.
Sursa: Observator.info
Autor: (C.P.) ⋅