Vasile Marica: Filialele de partid care au dob?ndit cel mai mare procentaj ?n alegeri ?și desemnează miniștri ?n cabinet care protejează "baronul", așa cum este cazul la Arad
18.02.2011 ⋅ 0 comentarii
Liderul Sed Lex, Vasile Marica, a spus, joi, ca Marius Ungureanu ar fi "negociat" cu Traian Basescu pentru a spune despre el lucruri neadevarate si ca fostul vames se lauda ca a înregistrat discutia cu presedintele, sugerând ca si consilierul Sebastian Lazaroiu este implicat în actiunile contra sa.
Vasile Marica a sustinut, în deschiderea declaratiei de presa sustinute joi, ca Marius Ungureanu este "un cunoscut consumator de droguri", care a purtat negocieri la Presedintie în asa fel încât sa declare despre el "lucruri neadevarate". Liderul Sed Lex a spus ca Marius Ungureanu "se lauda" ca presedintele a fost înregistrat în timpul discutiei si ca, din acest motiv, presedintele "este santajabil".
"Îl anunt pe presedinte ca daca sta cu infractorii la masa nu este presedintele meu", a declarat Marica. El a recunoscut ca s-a întâlnit cu Marius Ungureanu la restaurantul Golden Blitz, dar nu pentru a lua el spaga de la acesta, ci pentru ca Ungureanu i-a cerut sa-l ajute sa ajunga sef de vama si i-a promis astfel ca îi va da mita o limuzina.
El i-a cerut lui Cristian Preda sa recunoasca faptul ca el i-a comuncat presedintelui ca pentru numirile în functii se cer bani.
"Tabla de sah de care se vorbeste (facuta publica de Vasile Lincu de la Pro Lex - n.r.) a fost construita la Cotroceni de Lazaroiu. Tabla de sah este baronul local si cel care numeste în functie. Blejnar si Ialomitianu nu au forta împtriva baronului local", a mai spus Marica, care a adaugat ca va prezenta un document privind modul în care se fac numirile în functii. Vasile Marica a acuzat Sindicatul Pro Lex ca a actionat "la comanda Cotroceniului", el amintind de faptul ca presedintele respectivului sindicat, Vasile Lincu, care are un dosar penal pentru delapidare, ameninta ca va da publicitatii o înregistrare denigratoare la adresa sa. Referindu-se la schema de sah prezentata de Pro Lex, Marica a calificat-o ca ireala, pe motiv ca la nivel local, "baronul" este cel care împarte functiile si sindicatul nu poate influenta baronul local, la fel cum nici seful ANAF, Sorin Blejnar, nici ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, nu pot. "Singura schema logica privind coruptia din toate structuriler instutiilor statului, predispuse spre astfel de fenomene, este formata din pion si baron", a aratat liderul Sed Lex, care a prezentat actul aditional la protocolul de numire pentru toate functiile dde conducere dintr-un judet care demonstreaza "fara echivoc" ca exista "doar pionul si baronul (regele)".
Potrivit documentului prezentat, actul aditional nr. 1/12 aprilie 2009, la protocolul coalitiei PSD-PDL, filiala judeteana Iasi, comisiile stabilite de catre filialele judetene ale celor doua partide au repartizat "echitabil" institutiile deconcentrate din judet conform Parteneriatului pentru România 2008 - 2012. În document sunt mentionate diverse functii de conducere în institutii, fara nominalizari.
Potrivit lui Marica, toti pionii pusi în functie platesc celor care au sustinut numirea acestora fara a mai exista verigi intermediare de genul "cal", "tura", "nebun".
"Ce s-a întâmplat la Halmeu a fost ca unii au încercat sa sara peste baronii locali", a spus Marica. Sindicalistul a acuzat ca filialele de partid care au dobândit cel mai mare procentaj în alegeri îsi desemneaza ministri în cabinet care protejeaza "baronul", asa cum este cazul la Arad, si care astfel îi maresc acestuia influenta în partid si în celelalte filiale judetene care au nevoie de protectie guvernamentala.
În acest mod sunt platiti unii parlamentari sau membri de partid pentru a vota mentinerea la putere a oricarui guvern, iar pentru a impune la conducerea partidului persoanele cele mai influente se fac negocieri "între greii unui partid" pentru alegerea presedintelui, a adaugat Marica. "În consecinta exista atâtia baroni (regi) câte judete are România, care pot fi tinuti în lesa numai daca sunt santajati cu pierderea privilegiilor la nivel local", potrivit liderului sindical.
El a adauga ca niciodata o alta persoana din afara partidului sau partidelor de guvernamânt nu va putea sa aiba influenta în numirea celor care conduc institutiile statului, mai ales sindicatele "care derajeaza pentru ca stiu foarte bine cum functioneaza sistemului de politizare si împartire teritoriala în functie de influenta în partid sau în filiala judetenaa a partidului".
"Traian Basescu si-a însusit imediat schema prezentata public de Pro Lex tocmai pentru ca era conceputa în cancelariile Cotroceniului, ea fiind folosita ca arma pentru decredibilizarea tuturor adversarilor, mai mult ca o amenintare la adresa propriului partid de guvernamânt în vederea obtinerii voturilor pentru fucntiile de conducere ale partidului", a mai spus liderul Sed Lex.Marica a sustinut ca din 1997 este urmarit "cu tulumba", ca sa "se vada" ce vorbeste si ce face în casa. El a spus ca "în numele cetateanului Marica" îi cere demisia presedintelui si ca se va adresa ambasadelor UE si a SUA, pentru a-si proteja familia si casa.
Fostul vames Marius Ungureanu a afirmat, marti, într-o conferinta de presa organizata de Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", ca liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetare "Sed Lex", Vasile Marica, a luat mita de la angajati din vami pentru a interveni în promovarea si mentinerea lor în functii. Ungureanu preciza ca a facut un autodenunt în 2001, dar ca nu a luat nimeni nicio masura, "iar acum a facut un nou autodenunt la DNA cu privire la faptele de luare si dare de mita" referitoare la Marica. Acest ultim denunt a fost comunicat prin posta, Directiei Nationale Anticoruptie, care l-a primit si înregistrat joi.
În conferinta de presa de marti, Marius Ungureanu a sustinut ca liderul "Sed Lex", Vasile Marica, a luat mita de la angajati din vami pentru promovare si mentinere în functii, ca a înfiintat si este principalul beneficiar al acestui sistem, existând o înregistrare în care care angajati de la Vama Giurgiu spun ca sindicalistul dorea mai multi bani. Marius Ungureanu - care spune ca între 1990 si 2003 a lucrat la Vama Giurgiu, mai întâi ca lucrator vamal, apoi ca sef de tura si sef de vama - a declarat ca îl cunoaste pe Vasile Marica din 1996, acesta prezentându-se ca "om cu relatii". Ungureanu a subliniat ca, din 1997 si pâna în 2002, i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe luna, împreuna cu Robert Cristoi si Eugenia Ciobanu, care au fost în sindicatul Unirea, actualui "Sed Lex". El a mai spus ca, în 2001, a fost facuta o actiune Serviciului Român de Informatii (SRI) si ca exista o înregistrare în care seful de tura de atunci Robert Cristoi - actualul prefect de Giurgiu - spunea ca Vasile Marica dorea mai multi bani, astfel ca vamesii sa cotizeze cu sume mai mari. Totodata, Marius Ungureanu a mai afirmat ca Liviu Durbac a fost numit sef la Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, prin întelegerea dintre Vasile Marica si Eugen Bogatu - fost director al Directiei Domenii Portuare din Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, trimis în judecata în dosarul UCM Resita.
El a spus ca fostul sef al Biroului Vamal Constanta si director al Directiei regionale vamale Constanta, Alin Pilca, si seful Brigazii de supraveghere vamala Constanta, Marius Fainarea, îi dadeau lui Vasile Marica 10.000 de dolari lunar, bani proveniti din mita.
Ungureanu a precizat ca, dupa ce lua mita, Vasile Marica îi promova în functii pe unii lucratori vamali, ca de exemplu Robert Cristoi, numit sef de vama la Giurgiu, în prezent prefect al judetului Giurgiu.
De asemenea, Marius Ungureanu a mai spus ca, prin interventia lui Vasile Marica, Alin Pilca a fost promovat sef al Biroului Vamal Constanta si director al Directiei regionale vamale Constanta, Marius Fainarea a fost numit seful Brigazii de supraveghere vamala Constanta, Dan Ioan Regman, fost consilier al lui Nini Sapunaru, director al Directiei regionale vamale Bucuresti, lider de sindicat autosuspendat din functie si angajat al Sindicatului Unirea, fost consilier al ministrului Finantelor Publice Sebastian Vladescu. Ungureanu i-a mai numit si pe Marcel Mutescu, vicepresedinte la nivel national al Sindicatului Unirea, promovat din 2005 director la Directia proceduri vamale din cadrul ANV, autorizând comisionarii în vama, firmele de duty-freee si diferitele operatiuni vamale, Romeo Zaharia, fost lider la nivelul Directiei regionale vamale Bucuresti si director adjunct la Vama Ploiesti. Marius Ungureanu a mai sustinut ca, în 2005, prin influenta lui Vasile Marica, Gheorghe Stambelu a fost numit director al Directiei resurse umane din Autoritatea Vamala, iar odata cu preluarea atributiilor de numire a sefilor si directorilor de vami de catre ANAF, Stambelu a fost avansat director la Directia resurse umane din aceasta institutie.
Potrivit lui Marius Ungureanu, liderul Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a santajat toti directorii Autoritatii Nationale a Vamilor, indiferent de culoarea politica, pentru ca avea oameni în toate punctele vamale si stia tot ce se întâmpla acolo. Fostul vames Marius Ungureanu, a mai declarat ca angajatii vamali îi dadeau bani lui Vasile Marica pentru mentinerea pe functie, pentru promovare, pentru a nu fi dati afara în cazul restructurarilor. Presedintele Traian Basescu a declarat, într-un interviu publicat luni de "România Libera", referindu-se la scandalul din vami, ca se teme ca "regina se afla printre liderii sindicali", însa a precizat ca probarea acestui lucru depinde de cei care sunt arestati, daca vor recunoaste. Seful statului a sustinut ca în cele sase luni de supraveghere de catre SRI "nu s-a depistat nicio legatura directa de transfer de spaga de la punctele de frontiera catre vreun om politic". Presedintele a explicat ca, atunci când a spus ca spera ca operatiunea sa duca si spre vârful piramidei politice, s-a referit la numirile în functii, fiindca "la fel cum se stia despre vamesi si politisti de frontiera ca îsi încasau foloase proprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre sefii de vama sau cei numiti în functii ca ar trebui sa aiba niste contributii".
"As face o observatie, fiindca am vazut niste fete extrem de dubioase care sustin teoria conexiunii directe între vamesi si partide. Colecta descoperita la punctele de frontiera a fost pusa sub semnul transferului catre partid. (...) Eu cred ca suntem în fata unei reactii de alt tip, pentru ca, dupa cum ati observat, liderii sindicali au fost cei mai vocali când au vorbit de deturnare, acompaniati de trusturile de presa detinute de Vîntu si Voiculescu. E ceva putred la mijloc, nu pot pune degetul exact pe rana, dar este clar ca iesirile lor, care încearca sa arate spre zona politica, este un semn ca vor sa acopere ceva", a mai sustinut Traian Basescu.
Întrebat despre declaratia liderului "Pro Lex", Vasile Lincu, cel care a spus ca a fost amenintat cu moartea dupa ce sindicatul a facut publica schema sahista cu pionii care strâng direct banii din mita de la vama, caii, nebunii si tura, în persoana directorului Autoritatii Nationale a Vamilor, regina si regele care ar controla aceasta caracatita a coruptiei, Traian Basescu a declarat: "Daca este vorba despre un fost sef de cadre la vama, s-ar putea sa aiba multe pe constiinta si poate ne spune si altceva despre rege, regina, ture si pioni. Poate ne spune si cum facea selectia vamesilor. Se spune ca ar fi destul de scump un post de vames, iar liderul sindicatului care ne arata jocul de sah a raspuns ani de zile, poate ne spune ceva si despre selectarea vamesilor". Întrebat daca firele ar duce mai degraba la liderii sindicali, decât la cei politici, seful statului a raspuns: "Daca ramânem în termeni sahisti, ma tem ca regina se afla printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foarte mult de cei care sunt arestati, daca vor recunoaste".
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅