151 de angajaţi ai noului Spital Judeţean vor fi disponibilizaţi, iar numărul paturilor se reduce cu 107
09.05.2011 ⋅ 0 comentarii
În introducerea prezentării schematice a evaluării de 700 de pagini a celor trei spitale, făcute de spacialişti, Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, a amintit de datoriile uriaşe ale spitalelor Judeţean şi Matern, care depăşesc 80 de miliarde de lei vechi. „Avem de dus în spate o restanţă care nu a putut fi recuperată de Ministerul Sănătăţii. De când am preluat noi spitalele, am reuşit să eliminăm găurile negre, contractele defectuoase”, a declarat Nicolae Ioţcu. Se pare că datoriile rămase neachitate ale Spitalului Matern se ridică la 30 de miliarde de lei vechi, iar cele ale Judeţeanului depăşesc suma de 50 de miliarde de lei vechi.
Situaţia patrimonială a spitalelor din municipiu nu este nici ea favorabilă, existând numeroase clădiri retrocedate, pentru care se plătesc chirii şi unde nu se poate deci investi în refacerea imobilelor.
Spiatal de categoria II
Consiliul Judeţean a trimis deja o cerere de clasificare a noului spital, luându-şi angajamentul că se poate încadra în categoria II, deşi condiţiile actuale ar indica mai degrabă categoria a III-a. „Ne vom putea menţine în categoria II doar prin efort financiar şi prin efortul medicilor. Dacă nu, atunci vom retrograda”, a precizat preşedintele CJA. Acesta a dezvăluit faptul că echipa de conducere a noului spital va fi alcătuită dintr-o echipă de patru persoane: un manager, un director medical, un director economic şi un director de îngrijire.
„Lăsaţi-i pe medicii tineri să opereze!”
Firma din Ungaria a realizat o hartă a problemelor şi a ameninţărilor cu care se confruntă spitalele, dar au propus şi soluţii. Din punct de vedere medical arădenilor li s-a transmis faptul că sunt pe mâini bune, însă lipsesc specialiştii tineri, entuziaşti. Medicilor li s-a reproşat totuşi că nu sunt suficient de bine-dispuşi, de veseli, dar au fost sesizate şi probleme legate de diagnosticare, aceasta fiind considerată slabă. Un fenomen îngrijorător este faptul că medicii specialişti părăsesc ţara, fapt pentru care s-a apelat la facultatea de medicină din Arad, care ar putea să pună accentul pe specializările care sunt deficitare din punct de vedere al personalului.
La lipsuri au mai fost enumerate: informatizarea, serviciile medicale hoteliere, aparatura modernă.
„Învăţaţi-i pe colegii mai tineri să opereze, lăsaţi-i să opereze, arătaţi-le o perspectivă, doar aşa vor rămâne în spitale”, i-a îndemnat unul dintre specialişti pe medici.
Reduceri de personal şi de paturi
S-a propus eliminarea în total a 107 paturi (s-ar ajunge astfel la 1372 de paturi) şi reducerea personalului cu 4 medici (vor rămâne 218), 10 asistenţi medicali (rămân 688), 18 infirmieri (rămân 246), iar 120 de posturi din rândul personalului non-medical vor fi desfiinţate, dintr-un total de 259 câte sunt în prezent. În total ar fi vorba despre 1462 de angajaţi ai noii unităţi medicale, iar posturile de conducere vor fi ocupate doar prin concurs.
În ceea ce priveşte numărul de paturi, dacă unele secţii vor reduce numărul acestora, altele şi-l vor spori, aşa cum se întâmplă cu Reumatologia, Oftalmologia şi Neurologia.
Referitor la investiţiile financiare de care are nevoie spitalul, minimul este de 2.166.000 de euro – cheltuieli arhitecturale şi aproape 6 milioane de euro – aparatură şi instrumente.
Disponibilizările de personal vor aduce o economie anuală de aproape două milioane de lei.
Sursa: Observator.info
Autor: D.M. ⋅