Aradul stă bine ?n rapoartele oficiale: suntem printre cele trei judeţe din ţară cu balanţă comercială pozitivă
27.07.2011 ⋅ 0 comentarii
Primarul Gheorghe Falcă a prezentat marţi "Raportul privind starea economică, socială şi de mediu pe anul 2010", document aprobat în şedinţa Consiliului Local Municipal de la începutul săptămânii. "Mă aşteptam să fie ceva dezbateri pe seama lui", a spus primarul, referindu-se la faptul că raportul a fost aprobat în unanimitate. Documentul cuprinde o serie de date strânse de o comisie din Primărie de la diferite instituţii din judeţul Arad. Primarul Falcă a prezentat o serie de date din raport (dar şi din afara acestuia), concluzionând că Aradul are un mediu economic competitiv. De reţinut că la unele statistici au fost disponibile doar date privitoare la judeţul Arad.
Raportul cuprinde patru mari capitole: economie, investiţii publice, stare socială şi mediu.
În cazul primului capitol, primarul a început cu o serie de date care nu au fost cuprinse în raport dar au fost făcute publice în primăvară. În privinţa creşterii PIB, Aradul a fost în 2010 pe locul 3 (alături de Timiş), cu o creştere de 1,4%. Au fost doar şapte judeţe unde a crescut PIB-ul, Falcă susţinând că doar Aradul şi Sibiul nu au beneficiat de avantajul unor coloşi industriali performanţi precum portul Constanţa, Dacia, Nokia etc. "Putem spune că Aradul este în elita economică a ţării", a afirmat primarul, subliniind aportul important al fabricilor de vagoane la economia arădeană. Judeţul Arad ar avea peste 100.000 de angajaţi, în condiţiile unui şomaj de 5,14%. "Intrăm în zona şomajului mic" - a spus primarul. PIB-ul Aradului este de 6119 euro/locuitor, fapt ce ne aruncă în "zona bogată" a ţării. În Arad sunt prezente 31 de sucursale ale unor bănci diferite, două dintre acestea având sedii importante. Cele mai multe firme cu capital străin sunt din Italia, urmate de cele din Ungaria, Germania, Austria, SUA, Spania şi Marea Britanie.
Aradul are o balanţă comercială pozitivă, de 19 milioane de euro, fiind printre cele trei judeţe care au reuşit această performanţă. Semnul matematic al balanţei comerciale se menţine de şase ani.
La capitolul investiţii, în raport sunt menţionate toate lucrările cunoscute deja: Centrul Vechi (58 milioane lei noi), BERD 1+2 (42 milioane euro), reabilitare zone urbane Gai, Bujac şi Sânicolau Mic (73 milioane euro din care 47 nerambursabili) etc. În privinţa şcolilor, 11 intervenţii cu o valoare totală de peste 6 milioane lei.
Din punct de vedere social, în judeţul Arad există aproape 106.000 de angajaţi. Pensia medie pe judeţ ar fi de 842 lei. În municipiu funcţionează 251 cabinete stomatologice, 105 cabinete medici de familie, 67 de farmacii, 202 cabinete medicale de specialitate.
În privinţa mediului, valorile poluării se menţin într-un trend "constant pozitiv", cu valori aflate în uşoară scădere în zona cea mai expusă a oraşului: intersecţia Podgoria.
La capitolul "spaţiu verde", situaţia rămâne aceeaşi: în limitele municipiului stăm deficitar, dar dacă includem şi pădurea Ceala urcăm vertiginos. "Suprafaţa de spaţiu verde întreţinută/locuitor este de 5,18 mp şi se compune din: 835.622 mp gazon, 10.057 mp trandafiri, 6.348 mp flori, 27.533 gard viu. Prin PUG-ul nou se propune preluarea unei suprafeţe de 6,91 ha din Pădurea-Ceala şi anume zona Măltăreţ. Suprafaţa totală de zone verzi crescând astfel la 715,46 ha. În aceste condiţii suprafaţa de zone verzi pe cap de locuitor ajunge la 42,78 mp" - se arată în raport. Primarul Gheorghe Falcă a mai avansat o idee faţă de procentul mic al spaţiului verde/locuitor. "În Europa, spaţiul verde se analizează la 30 de kilometri în jurul unui oraş. Şi în jurul Vienei este o centură verde la această distanţă", a explicat primarul. Conform acestei măsurători, în calcul ar intra şi pădurea Vladmirescu sau o bună parte din Parcul Natural Lunca Mureşului.
Sursa: Observator.info
Autor: L.C ⋅