Labirintul sistemului de pensii comunitare
28.07.2011 ⋅ 0 comentarii
Pensiile comunitare sunt îngropate de birocratia europeanã. Pânã la plata drepturilor financiare, un arădean trebuie sã astepte chiar si doi ani, iar aceastã întârziere enormã are o sumedenie de explicatii. De regulã, institutiile europene colaboreazã greoi cu cele românesti pentru solutionarea petitiei venite din partea lucrãtorului migrant, iar statul român cheltuie zeci de milioane de lei cu legalizarea şi completarea dosarelor.
În prezent, se constatã întârzieri mari, de unu pânã la doi ani, la plata pensiilor, pentru cei care au calitatea de muncitori migranti. Cauzele pentru care drepturile bãnesti nu ajung la timp la beneficiari sunt multiple. În primul rând, institutiile din spatul comunitar solicitã de la Casa Judeteanã de Pensii formulare europene, fãrã transmiterea formularului echivalent de cerere din tara respectivã.
Numărul cererilor la nivelul judeţului Arad se ridică la nivelul sutelor. Muncă multă, birocraţie şi nu în ultimul rând banii cheltuiţi.
Există şi soluţii, dar pentru acest lucru trebuie puse in practică anumite dispoziţii la nivel instituţional.
Calitatea de membru al UE implicã pentru România aplicarea generalã, directã si obligatorie a regulamentelor comunitare în vigoare în domeniul coordonãrii sistemelor de securitate sociale. Astfel, persoanele care lucreazã sau au lucrat în România, cât si întrunul sau mai multe state membre ale UE, pot solicita pensie comunitarã. Plata pensiei urmeazã sã fie fãcutã de statul de domiciliu. La stabilirea pensiei comunitare se ia în considerare atât perioada lucratã în România, cât si perioada de asigurare realizatã într-un alt stat membru. Drepturile de pensie sunt calculate de fiecare dintre cele douã state implicate, proportional cu perioada de asigurare realizatã de solicitant pe teritoriul lor.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅