C?t plătim la iarnă pentru gigacalorie? Maximul ar fi 310 lei, conform celor de la ULALA
02.09.2011 ⋅ 0 comentarii
Primăria Municipiului Arad nu a comunicat încă o decizie cu privire la subvenţionarea agentului termic în iarna viitoare. După cum se cunoaşte, Guvernul a hotărât să suspende subvenţia de 45% pe care o dădea din preţul combustibilului, menţinând doar nişte ajutoare pentru familiile cu un venit sub 786 lei. Restul, "bogaţii" conform ministrului Muncii Sebastian Lăzăroiu, vor fi la dispoziţia autorităţilor locale. Acestea din urmă vor hotărî în funcţie de buget şi strategii politice cum şi ce vor face: vor menţine o cotă a subvenţiei din preţul final pentru toată lumea (aşa cum s-a întâmplat până acum), sau vor reststrânge la rândul lor ajutorul numai pentru anumite categorii mai puţin "bogate".
Modificarea operată de Guvern a fost foarte bine sintetizată de către premierul Emil Boc într-o emisiune televizată la care a participat luni seara. " "La nivel local autorităţile au cel puţin două opţiuni la dispoziţie: să dea cum au dat şi anul trecut subvenţie, asta înseamnă că îi sprijină pe toţi, indiferent că au venituri mari sau mici, în mod egal, şi pe cel care un bloc în proprietate şi pe cel care are un apartament cu o cameră. Dacă vrea să facă ca şi Guvernul, să spună nu mai sponsorizez pe acela care are firmă privată şi are venituri foarte mari sau pe unul cu venituri mari, ci mă duc şi eu şi dau la persoanele cu venituri mici, poate să facă acest lucru primăria şi este la latitudinea lor să opteze pentru subvenţie sau pentru ajutoare la încălzire, aşa cum dă Guvernul. Populaţia trebuie să ştie că e o responsabilitate majoră a acelor primari care nu vor pune bani în buget cel puţin atâţia cât au pus anul trecut, pentru a asigura suportabilitatea facturii. Le atrag atenţia foarte precis autorităţilor locale că nu au voie să se joace cu focul şi să folosească în chip demagogic sau populist această temă! Ei trebuie să îşi facă o politică în care pe cei care sunt cu adevărat în nevoie să îi sprijine şi să nu mai dea subvenţie nediferenţiată la toată lumea", a declarat premierul Boc.
Semnalul de Palatul Victoria pare foarte clar: se doreşte o eliminare totală a subvenţiilor pentru cei care se află peste pragul "bogăţiei" stabilit de Guvern. Conform celor de la Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative din Arad, eliminarea totală a subvenţiilor pentru agentul termic din Arad va urca preţul gigacaloriei la 310 lei, faţă de 224 lei cât am plătit iarna trecută. Asta înseamnă o creşterea absolută cu 86 de lei, în procente de aproximativ 28%. Antcipând o reacţie a reprezentanţilor Primăriei, am putea spune că la Arad se va opera una din cele mai mici creşteri din ţară (poate cea mai mică).
Cei de la ULAL spun că până acum, Primăria asigura o subvenţie generală de 10% din preţul de producţie. "Nu am văzut Hotărârea de Guvern, să vedem dacă anulează atât subvenţia de 45% din preţul combustibilului dată de Guvern, cât şi subvenţia dată de Primărie în baza OG 36/2006, de 10% din preţul final. Acest preţ final al gigacaloriei este format din preţul de producţie, transport şi distribuţie şi este acum de 310 lei. Dacă se va menţine cota subvenţiei de 10%, preţul gigacaloriei ar ajunge pe la 280 de lei", a explicat vicepreşedintele ULALA, Vasile Arion. Mai departe, Arion spune că decizia se află acum în mâinile Primăriei şi Consiliului Local. "Guvernul a transferat puterea autorităţilor locale să controleze preţul. Cu cât Primăriile vor identifica fonduri proprii mai multe, cu atât vor putea da subvenţii dacă doresc. Aşteptăm şi noi să vedem ce se va înâmpla", a completat Arion. Cei de la ULALA au cerut în repetate rânduri o expertiză asupra formării preţului gigacaloriei la CET-ul arădean. " Am depus 4 cereri oficiale pentru expertiză, să fie aprobate fonduri pentru contractarea unei firme din alt oraş pentru efectuarea expertizei", a spus acelaşi Vasile Arion. Liderii ULALA îşi menţin suspiciunile cu privire la o umflare artificială a preţului gigacaloriei din Arad undeva în procesul de producţie. Amintim încă o dată că CET Lignit a raportat în 2010 un profit de 30 milioane de lei.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, spune că încă se mai aşteaptă clarificări (norme metodologice) cu privire la schimbările făcute de Guvern. Când cei din Primărie vor ajunge la o concluzie, aceasta va fi comunicată public. Anul trecut, la Primărie au fost depuse 7700 cereri pentru ajutoare de încălzire, doar jumătate aparţinând arădenilor racordaţi la sistemul centralizate de încălzire.
Impactul iminentei creşteri a preţului gigacaloriei asupra facturii de întreţinere nu poate fi evaluat exact din cauza modului alambicat de calcul a părţilor comune, deşi din această iarnă s-a introdus o modificare improtantă şi anume contorizarea radiatoarelor care spaţiile respective. Oricum, se poate spune că o familie care nu exagerează cu economia consumă două-trei gigacalorii cu tot cu părţile comune. Asta înseamnă deja o factură ce bate spre 1000 lei, doar pentru încălzire.
Ultimatumuri şi jocuri politice
În timp ce Primăria îşi pregăteşte minuţios mesajele publice cu privire la gigacalorie, opoziţia îl provoacă pe primarul Gheorghe Falcă să dea explicaţii despre facturile la întreţinere. "Îl somez pe primarul Falcă şi pe reprezentanţii PDL din Consiliul Local ca în două săptămâni să publice în presă cât va costa gigacaloria pe fiecare cetăţean în funcţie de veniturile acestuia. La Arad avem cel mai mare număr de abonaţi la CET, raportaţi la populaţie. Din cele 60 de milioane de euro cheltuite pentru modernizarea transportului în comun, jumătate puteau fi folosite la modernizarea CET-ului şi acum erau altele costurile", a spus deputatul PNL de Arad, Mihăiţă Calimente. Acesta spune că pentru apartamentul său şi al mamei plătea în total, iarna trecută, spre 1500 lei numai căldură. "Cine ştie, la iarnă voi plăti 30 de milioane când eu am 42 salar. Dar ce să zică cei cu 800 lei salar?" - a spus Calimente. Preşedintele PSD pe municipiul Arad, Laurenţiu Hălmăgean, a avut la rândul său un punct de vedere mai extins pe această temă, ce poate fi găsit pe siteul nostru.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅