Local

Săv?rşinul ? o comună cu o activitate culturală deosebită, dar şi cu o dezvoltare edilitară pe măsură

21.09.2011 ⋅ 0 comentarii

Una din cele mai cunoscute comune din judeţul Arad este Săvârşinul, localitatea unde se găseşte una din reşedinţele preferate ale Regelui Mihai I.  Domeniul regal din Săvârşin este atracţia principală a localităţii, iar atenţia se abate asupra sa în special de Crăciun, când familia regală obişnuieşte să vină în acest loc feeric pentru a întâmpina Naşterea Domnului. Tradiţia regală este completată la Săvârşin de o activitate culturală înfloritoare, dar şi de o dezvoltare edilitară demnă de un mic centru de regiune.  În special pentru cea din urmă, meritul este al primarului Gheorghe Pleş şi al echipei sale administrative din Primăria Săvârşin.

„Cei mai în vârstă spuneau că nici nu visau ca vreodată să urce asfaltul la ei în Troaş”

Comuna Săvârşin este o unitate administrativ-teritorială destul de mare, având o suprafaţă de 21.500 hectare şi nu mai puţin de nouă sate aparţinătoare: Săvârşin, Căprioara, Cuiaş, Hălăliş Pârneşti, Temeşeşti, Troaş, Toc şi Valea Mare. Comuna este situată la mijlocul Văii Mureşului. Cele  mai multe sate se găsesc pe malul drept al Mureşului, între râu şi Munţii Metaliferi. Câteva sate sunt „urcate” pe munte,  iar accesul în zonă se face pe drumuri destul de înguste şi până recent nemodernizate. Primarul Gheorghe Pleş şi-a propus să aducă lumina civilizaţiei şi în aceste zone iar drept urmare Săvârşinul este una din puţinele localităţi arădene care au reuşit să acceseze fonduri europene în baza unui Proiect integrat pe măsura 3.2.2. din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală. „Dacă la Săvârşin până în 2008 existau doi kilometri de drumuri modernizate sau asfaltate, nu mă refer la DN7 ci la străzi – avem peste 100 kilometri de drumuri comunale şi străzi – de când am preluat Primăria, în 2008, am reuşit să asfaltez destul de mult. Avem un proiect pe măsura 3.2.2. care cuprinde modernizarea DC 74 Săvârşin-Troaş, un drum de peste 13 kilometri din care avem deja asfaltat peste jumătate. Tot în acest proiect avem şi peste 4 kilometri de străzi interioare, din care mai avem de asfaltat doar o stradă de 300 metri de care nu ne-am putut apuca din motive obiective, însă este pregătită de asfaltare. La fel sunt pregătiţi şi kilometri rămaşi din drumul Troaşului. Chiar spuneau cei mai în vârstă din Troaş că nici nu visau ca vreodată să urce la ei asfaltul. Tot în acest proiect mai avem şi un cămin de bătrâni din satul Căprioara, mai avem şi acolo doar de turnat  o placă şi apoi să finalizăm şi căminul cultural”,  ne-a spus primarul Gheorghe Pleş.   Modernizarea drumului spre satul Troaş este foarte importantă deoarece se întâmpla des ca acesta să devină impracticabil datorită aluviunilor venite de pe munte. De asemenea, în unele porţiuni era foarte îngust iar trecerea cu o maşină mică era destul de grea.

În altă  ordine de idei, un proiect special al primarului este construirea unui nou cămin cultural în Săvârşin, deoarece reparaţia  celui vechi ar fi costat mai mult decât ridicarea celui noi. „Astfel am întocmit un alt proiect iar acum se lucrează la cel nou care va costa 16 miliarde lei vechi, mult mai puţin decât reparaţia celui vechi. Este o clădire nouă, modernă, pe care sper să o finalizăm în şase lui”, ne-a explicat acelaşi primar Gheorghe Pleş

Săvârşinul, capitala arădeană a literaturii

Recent au avut loc la Săvârşin două evenimente culturale de marcă, din domeniul literaturii. În perioada 5-11 septembrie a avut loc o tabără de creaţie pentru tinerii poeţi. „Fac precizarea că au venit la Săvârşin printre cei mai buni poeţi din ţară, inclusiv din Bucureşti, Iaşi, Constanţa sau Cluj. La final, cei mai talentaţi au primit un premiu – poate simbolic – 500 lei pentru premiul întâi”, a spus edilul Gheorghe Pleş. Sfârşitul taberei de creaţie s-a suprapus peste cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului de Literatură „Dorel Sibii”, organizat de Primăria Săvârşin, Centrul Cultural Judeţean şi Filiala Arad a Uniunii Scriitorilor, condusă de poetul Vasile Dan. La fel au fost prezenţi oameni de litere din întreaga ţară, şi ediţia din acest an fiind una de excepţie. „În fiecare an, un premiu este acordat de alteţa sa Principesa Margareta. Chiar dacă nu este prezentă la festival nu înseamnă că nu se înmânează premiul, acesta se înmânează de un reprezentant al Casei Regale”, ne-a explicat primarul Săvârşinului. Gheorghe Pleş este o persoană apropiată Casei Regale. În anul 2009, primarul Săvârşinului a primit o medalie de loialitate ce i-a fost înmânată în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurată la Palatul Elisabeta din Capitală.  De asemenea, Gheorghe Pleş este invitat deseori la Castel pentru a lua masa împreună cu familia regală, atunci când aceasta se află în Săvârşin. Este demn de remarcat şi faptul că Primăria Săvârşin a primit în acest an din partea unei edituri ieşene mai multe volume de poezie aparţinând unor autori prezenţi la Festivalul „Dorel Sibii”, dar şi o „Enciclopedie a României. Volumele vor intra în colecţia Bibliotecii din Săvârşin.

Centru de documentare turistică pentru Săvârşin şi împrejurimi

Potenţialul turistic şi cultural al zonei va fi exploatat optim printr-un centru de documentare turistică ce va fi deschis în urma accesării unui alt proiect cu finanţare europeană, de către Primăria Săvârşin.  „Chiar dacă nu suntem o comună foarte bogată, Săvârşinul are câteva valori culturale deosebite:  Domeniul Regal, avem o biserică din lemn foarte frumoasă la Troaş, peisaje de excepţie. Ar fi necesar să înfiinţăm un centru de documentare turistică. Pentru aceasta am depus documentaţia, am obţinut finanţare şi în perioada următoare începem implementarea proiectului în valoare de 179.000 de euro. Centrul de documentare turistică va juca un rol foarte important în viitorul Săvârşinului şi în atragerea turiştilor. Avem şi casa memorială a fostului pictor Eugen Popa. Acesta a profesat şi în China, iar ambasadorul Chinei a fost la Săvârşin acum două luni şi a spus că o delegaţie de foşti studenţi ai lui vor dori să vină să-i viziteze casa memorială”,  a mai arătat primarul Gheorghe Pleş.

Sursa: Observator.info

Autor: L.C ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro