Local

Covăs?nţ, Podgoria Aradului: fondurile europene renasc cultura viţei de vie după 20 de ani de abandon şi paragină!

21.09.2011 ⋅ 0 comentarii

Comuna arădeană Covăsânţ este situată la poalele „dealurilor Şiriei”, într-o zonă viticolă cunoscută din ţara noastră: Podgoria Aradului. Localitatea Covăsânţ se află la mijlocul „Drumului vinului”, o arteră fizică ce leagă localităţile din Podgorie dar şi o cale simbolică a industriei viticole înfloritoare din această parte a ţării. După Revoluţie, culturile de viţă de vie au intrat treptat în paragină din cauza lipsei fondurilor care să le permită proprietarilor să le întreţină şi să-şi dezvolte mici afaceri. Însă lucrurile şi vremurile se schimbă. Intrarea în Uniunea Europeană ne-a adus fonduri ce se pot utiliza pentru revitalizarea culturilor de viţă de vie, iar acest lucru chiar se întâmplă la Covăsânţ şi în împrejurimi. Oamenii sunt sprijiniţi permanent atât de autorităţile judeţene, cât şi de primarul Traian Balint.

Apel către covăsânţeni: „aveţi încredere în viţa de vie!”

Proiectul „Drumul vinului” cuprinde reabilitarea a 24 kilometri de drum, între localităţile Păuliş şi Şiria. De asemenea, cuprinde şi reabilitarea unei bretele de legătură între DN 7 (sat Sâmbăteni) şi comuna Ghioroc, învecinată Covăsânţului. Reabilitarea acestui drum este foarte importantă pentru covăsânţeni şi pentru toţi locuitorii din Podgorie, lucru consfinţit şi de primarul Traian Balint. „Acest Drum al vinului ajută foarte mult această zonă deoarece se va dezvolta şi mai mult cultura viţei de vie. Avem deja peste 50 de hectare în comuna Covăsânţ pe care s-a făcut reconversia la o plantaţie nouă de viţă de vie prin fonduri europene. Pe această cale fac apel cetăţenilor din Covăsânţ şi celorlalţi locuitori din Podgoria Aradului să absoarbă aceste fonduri europene pentru că este o investiţie de viitor şi astfel vom putea deveni iar o Podgorie foarte bogată”, ne-a declarat primarul Traian Balint. Acelaşi mesaj a fost rostit şi de pe scena Festivalului Vinului în Podgorie, ediţia a III a,  săptămâna trecută fiind rândul Covăsânţului să organizeze această manifestare culturală itinerantă. De câţiva ani, în fiecare început al toamnei se organizează în Podgoria Aradului acest „Festival al vinului”, o celebrare a obiceiurilor şi industriei arădene de cultivare şi exploatare a viţei de vie.

Apelul făcut către locuitorii din Covăsânţ privind accesarea fondurilor europene în domeniul viţei de vie a fost întărit şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, prezent duminică la Festivalul Vinului. „Mai sunt încă 1500 de hectare care pot fi exploatate prin fonduri europene. Fac un apel proprietarilor de pământ să depună proiecte pentru că finanţarea este de 100%”,  i-a anunţat vicepreşedintele Ţolea pe podgoreni.

Spectacolul din Covăsânţ, o reuşită ca în fiecare an!

Episodul din Covăsânţ al Festivalului Vinului în Podgoria Aradului s-a desfăşurat într-o foarte interesantă şi frumoasă „Tabără ortodoxă de conservare a tradiţiilor româneşti.” Tabăra se află pe un deal, iar peisajul este incredibil de frumos. Tabăra a fost ridicată prin truda preotului paroh Mihai Octavian Blaj, cu ajutorul Primăriei Covăsânţ,  Aşezământului Social „Acoperământul Maicii Domnului”, Parohiei Ortodoxe Covăsânţ şi al Arhiepiscopiei Aradului.  Spectacolul a fost unul foarte reuşit, „ca şi în ceilalţi ani” – după cum spune primarul Traian Balint. A început printr-o tradiţională slujbă religioasă pentru sfinţirea strugurilor. Pe scenă au urcat ansambluri de dansuri populare din localităţile arădene: Păuliş, Ghioroc, Covăsânţ, Şiria, Conop, dar şi formaţiile „Doina Mureşului” din Arad, „Sânzienele” din Arad sau „Rapsozii Zărandului” cu taragotistul Petrică Paşca şi soliştii lor. „Piesa de rezistenţă” a fost solistul Petrică Moise. La eveniment au participat şi o seamă de reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, printre care îi menţionăm pe deputatul zonei, Marius Göndör, prefectul Aradului – Călin Bibarţ, cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean.  Colegul lui Adrian Ţolea (amintit mai sus), Cristian Drăgan, merită o menţiune specială pentru că este chiar fiu al satului Covăsânţ!  Primarul Traian Balint a ţinut să le mulţumească tuturor colegilor săi din administraţia judeţeană pentru modul cum au lucrat în echipă pentru punerea în practică a proiectului „Drumul vinului”.  Cu o infrastructură pusă la punct, Podgoria Aradului va putea cu adevărat renaşte!

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro