Local

Parcul plin de spiritualitate

10.10.2011 ⋅ 0 comentarii

Înainte de 1989, s-a format zona nouă a cartierului Micalaca, ȋntre Micalaca Veche şi Micalaca Nouă, unde au venit credincioşi din toate colţurile ţării, stabilindu-se ȋn noile blocuri construite; aceştia lucrau la marile ȋntreprinderi din municipiu şi din ȋmprejurimi. Dat fiind faptul că biserica de pe strada Renaşterii a devenit neȋncăpătoare, s-a simţit nevoia construirii unei biserici noi. Astfel a ȋnceput să se materializeze ideea construirii bisericii din parcul 23 August, avȃnd hramul "Naşterea Domnului", precum şi o altă biserică pe raza Arad-Micalaca Nouă, din Zona 300.

Imediat după `89, s-au ȋntreprins demersurile pentru obţinerea terenului, parohia cumpărȃnd ȋntregul parc cu banii adunaţi de la credincioşi. Terenul ȋn discuţie, potrivit planului de arhitectură, a fost consacrat unui complex bisericesc, aşa cum se prezintă azi: biserica, paraclisul de vară, turnul clopotniţă şi crucea din mijlocul acestora. Fȃntȃna arteziană existentă ȋn parc, se doreşte a fi amenajată, să devină funcţională, de unde să ţȃşnească apă multicoloră pe fond de muzică sacră, avȃnd şi destinaţie de aghiazmatar. Cealaltă parte a parcului, parohia doreşte să rămȃnă spaţiu de joacă pentu copii, de agrement pentru credincioşi, dar şi de socializare confesională.

Parcul a fost cumpărat ȋn 1992, iar prin 1993 s-au ȋnceput lucrările de construcţie ale paraclisului, pȃnă ȋn forma existentă azi şi a bisericii, pȃnă la firul ierbii, lucrări de care s-a ocupat pr. Pavel Goldiş. După o perioadă de stagnare, s-a reactualizat documentaţia, s-a obţinut o nouă autorizaţie de construcţie şi ȋncepȃnd cu anul 2004 s-au continuat lucrările la biserică, s-au ȋnceput cele privind realizarea turnului clopotniţă, a fost amplasată troiţa de marmură masivă şi s-a realizat umplerea cu pămȃnt a obiectivelor menţionate, ȋncȃt se oferă priveliştea unei movile pe care sunt amplasate monumentele. Toate acestea s-au realizat din banii credincioşilor şi a sprijinului financiar obţinut ȋn timp, de la autorităţile locale şi centrale. Aceste fonduri au fost completate şi cu o parte din banii obţinuţi de către parohie urmare a vȃnzării a trei terenuri, respectiv din partea a treia.

Toate acestea s-au ȋmplinit sub răspunderea preotului Iacob Bupte, parohul parohiei Arad Micalaca Veche 2, deoarece parohia mamă a fost ȋmpărţită, aşa cum s-a ȋntȃmplat şi la alte parohii din oraşele mari. În momentul de faţă se lucrează la finisajele interioare ale bisericii. Interiorul este tencuit complet, iconostasul şi icoanele acestuia sunt realizate, clopotele, candelabrele precum şi obiectele de cult aşteaptă să fie folosite la oficierea sfintelor slujbe. În cel mai scurt timp se va realiza pardoseala din marmură, tencuielile exterioare, amenajările din jurul bisericii, pictura bisericii, după care vor fi ȋn centrul atenţiei realizarea lucrarilor de amenajare ale parcului. "Toate acestea vor reprezenta păstrarea şi continuarea zestrei spirituale ale credincioşilor ortodocşi, respectiv a poporului romȃn, ca un odor pentru viitor şi ca o mărturie a civilizaţiei, culturii şi arhitecturii municipale, care se va ȋnscrie cu cinste ȋn salba celorlaltor valori arhitecturale ale municipiului Arad", a mărturisit pr. paroh Iacob Bupte.

Sursa: Observator.info

Autor: Carmen Comloşan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro