Ciprian Luca: "Obezitatea ?n r?ndul copiilor este deja o problemă.'
17.10.2011 ⋅ 0 comentarii
VÂLVA CREATĂ ÎN JURUL ADOPTĂRII UNOR REGULI STRICTE PRIVIND INTERZICEREA COMERCIALIZĂRII PRODUSELOR BOGATE ÎN CALORII ÎN CHIOŞCURILE DIN INCINTA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT A RĂMAS O AMINTIRE. ÎN POFIDA STATITISTICILOR ÎNGRIJORĂTOARE CARE INDICĂ O CREŞTERE A PROCENTULUI DE COPII CU PROBLEME DE GREUTATE, AUTORITĂŢILE AU UITAT DE LEGE ŞI PERMIT ÎNCĂLCAREA ACESTEIA, CHIAR SUB OCHII ORGANELOR NUMITE POLITIC ŞI PLĂTITE DIN BAN PUBLIC ÎN VEDEREA RESPECTĂRII EI.
OBEZITATEA ÎN RÂNDUL COPIILOR ESTE DEJA O PROBLEMĂ. CU TOATE ACESTEA, PUTEREA, PRIN REPREZENTANŢII INSTITUŢIILOR CARE AR TREBUI SĂ LUPTE ÎMPOTRIVA FENOMENULUI ŞI CARE AR TREBUI SĂ SE FOLOSEASCĂ DE PÂRGHIILE LEGISLATIVE CREATE ÎN ACEST SENS, RIDICĂ DIN UMERI. EXISTĂ O LEGISLAŢIE ADOPTATĂ ÎNCĂ DIN 2008 CARE INTERZICE COMERCIALIZAREA PRODUSELOR NOCIVE SĂNĂTĂŢII COPIILOR ÎN INCINTA UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT ŞI CU TOATE ACESTEA, ÎN MAJORITATEA CHIOŞCURILOR DIN CURŢILE ŞCOLILOR SE COMERCIALIZEAZĂ FĂRĂ NICI O PROBLEMĂ DULCIURI, SNACKS-URI ŞI BĂUTURI CARBOGAZOASE, SUSŢINE DEPUTATUL CIPRIAN LUCA.
Demnitarul arădean aduce această problemă în atenţia conducerii Ministerului Sănătăţii şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, factori care pot şi care, mai ales, au obligaţia de a lua măsuri.
„ Autorităţile competente au obligaţia de a urmări respectarea normelor care asigură educaţia populaţiei, educaţia alimentară a copiilor noştri. E firesc ca fiecare român, în limitele posibilităţilor financiare, să îşi trimită copiii la şcoală cu un „ban de buzunar”. Tot atât de firesc e ca acel copil să fie tentat să îşi cumpere atât de dăunătoarele snacks-uri, acadele sau sucuri în condiţiile în care acestea sunt etalate strategic, într-un mod ostentativ, tocmai pentru a atrage atenţia. În pofida acestui gen de comerţ desfăşurat sub privirile îngăduitoare ale organelor de control, Puterea se lamentează cu statisticile îngrijorătoare privind gradul de obezitate, ascunzându-se în schimb în spatele unui cadru legal elaborat. Elaborat, însă nerespectat. De ce nu este respectat? Pentru că în schimbul unor sume de bani, organele de control mai „inchid ochii”, făcând abstracţie de lucrurile grave care presupun îmbolnăvirea populaţiei”, susţine Luca.
Ciprian Luca apreciază că această acceptare tacită a comerţului cu produse interzise în incinta, respectiv în apropierea şcolilor, reprezintă crearea unei noi posibilităţi a autorităţilor de a pretinde şpagă. „ Pe de altă parte, e adevărat că guvernarea portocalie încearcă prin orice mijloace să limiteze accesul românilor la aceste produse, sărăcindu-i. Şi în acest mod, fără bani, nu ne vom mai putea permite să dăm copiilor bani pentru a-şi cumpăra produse dăunătoare. Pentru o mare parte a populaţiei, s-a ajuns deja la această situaţie, tot mai mulţi fiind în situaţia de a vedea până şi laptele drept un produs de lux”, a conchis deputatul Ciprian Luca.
***
Printre exemplele de alimente care nu ar trebui să facă parte din meniul elevilor sau al preşcolarilor se numără prăjiturile, acadelele, bomboanele, hamburgerii, pizza, cartofii prăjiţi, foietajele, maioneza, mezelurile grase, chips-urile, covrigeii, snacks-urile, biscuiţii, sticks-urile, alunele şi seminţele, alimentele vrac şi sandvişurile neambalate, dar şi băuturile răcoritoare.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅