?n trei ani, deputatul Tipei a vorbit doar 28 de secunde de la Tribuna Parlamentului
05.12.2011 ⋅ 0 comentarii
Între 23 şi 57 secunde. Atât au vorbit în plen, pe parcursul a trei ani de mandat, 26 de parlamentari. Cei mai mulţi dintre ei au urcat la tribuna Parlamentului doar cu ocazia depunerii jurământului. Probabil marcaţi de solemnitatea momentului, nu au îndrăznit să repete gestul în anii următori. Trei dintre ei s-au mai încumetat o dată, pentru a-şi anunţa trecerea la alt partid. Au schimbat formaţiunea, dar au rămas necuvântători.
În trei ani de mandat, cei 26 de aleşi nu au reuşit să se implice în dezbaterea vreunei legi, nici să-şi susţină în plen vreun amendament. Motivul? „Intervenţiile în plen sunt vorbărie goală, fără rost”, spun cei în cauză. În plus, ei dau vina pe sistem, arătând că nici Camera Deputaţilor nu mai e ce-a fost.
Pe primul loc în topul aleşilor necuvântători este PDL, cu 12 parlamentari, urmat de PSD cu nouă, şi grupul progresiştilor (UNPR) cu patru. De cealaltă parte, cele mai active grupuri sunt ale PNL, care are un singur deputat în această situaţie, iar UDMR nu are niciun ales.
Unul dintre aleşii care s-au rezumat la depunerea jurământului în plen, deputatul Serghei Anghel spune că ştie să vorbească în faţa oamenilor dar că „nu are de ce” şi, în plus, că „individualităţile nu-şi au rostul aici”. „Iar mă daţi mut. Nu e o problemă de emoţie sau frică, stiu sa vorbesc in faţa oamenilor, dar nu am de ce. Nu intervenţiile in plen sunt importante. Parlamentul nu funcţionează ca un for deliberativ, ci aşa cum a fost organizat de Viorel Hrebenciuc. Intervenţiile în plen n-au nicio valoare. Mai sunt alţii care se aruncă să vorbească, eu nu sunt din categoria care vrea să iasă în faţă, sunt suficient de cunoscut”, explică deputatul PDL, pentru Realitatea.net. În plus, el dă exemplul unor foşti colegi care au plătit scump pentru declaraţiile în plen. „Cei care vorbesc, de exemplu Mircia Giurgiu, Daniel Oajdea folosesc pupitrul Parlamentului şi sfârşesc in felul ăsta”, e de părere Anghel.
Progresistul Claudiu Ţaga spune la rândul lui că „nu e necesară vorbăria goală, fără rost”. „Vorbirile în plen le fac şefii de comisii, liderii de grup, viceliderii. Munca parlamentară şi cuvântările se ţin la comisii, aşa s-a moştenit”, consideră Ţaga. Şi deputatul Ştefan Seremi apreciază că intervenţiile în plen nu au niciun rost şi că în 99,9% cazuri, în plen „se vorbeşte degeaba”. „În anii 90-93, totul se dezbătea în plen, fiecare virgulă. Acum nu mai are niciun rost, dacă iniţiativele au acceptul grupului din care faci parte, nu mai e nevoie de intervenţie în plen. Dacă sunt respinse de comisie, 99,9% cazuri în plen se vorbeşte degeaba. Acum totul se dezbate în comisie”, a explicat Seremi.
Celor 26 parlamentari li se adaugă două cazuri speciale: deputaţii PDL Dan Păsat şi Monica Iacob Ridzi. Cei doi s-au adresat Parlamentului în mai multe rânduri, însă doar pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie şi pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la solicitările de începere a urmăririi penale pe numele lor, arestării preventive sau percheziţiei informatice. Nici deputatul PSD Florin Tătaru nu a vorbit după depunerea jurământului, însă acesta are doar două luni de mandat, fiind câştigătorul alegerilor parţiale din luna septembrie.
Top muţi
1Anghel Serghei Florin, PDL, 31 secunde
2.Ioan Bălan , PDL, 57 sec
3.Dumitru Boabeş, PSD, 38 secunde
4. Sorin Buta, PDL, 28 secunde
5. Ileana Dumitrache, PSD, 36 secunde
6. Ion Dumitru, PSD, 37 secunde
7. Filip Georgescu, PSD, 23 secunde
8 Stelian Ghiţă Eftemie , PDL, 33 secunde
9 Dragoş Iftimie, PDL, 38 scunde
10 George Ionescu PDL, 29 secunde,
11 Dănuţ Liga, PDL, 48 secunde
12. Costică Macaleţi , PSD, 37 secunde
13.Constantin Mazilu, progresist, 31 secunde
14. Adrian Mocanu, PSD, 28 secunde
15 Oana Mizil, PSD, 37 secunde
16. Gabriel Plaiăşu, PNL, 31 secunde
17. Adrian Popescu, PDL, 27 secunde
18. Neculai Rebenciuc, PDL, 45 secunde + jurământ plus declarat demisia din PNL
19. Lucian Riviş Tipei, PDL, 28 secunde
20.Ştefan Seremi, PDL, 32 secunde
21.Alin Trăşculescu, PDL, 26 secunde
22. Claudiu Ţaga, 36 secunde, progresist
23. Răzvan Ţurea, 34 secunde, progresist
24 Gheorghe Saghian, PSD, doar jurământ
25. Cătălin Voicu, PSD, jurământ
26. Anghel Iordănescu, jurământ plus trecerea de la PSD la grupul progresist
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅