Șmecherie la scară mare cu o firmă fantomă din Arad
05.12.2011 ⋅ 0 comentarii
Aproape 70.000 de kilograme de azotat de amoniu, în valoare de peste 100.000 de lei, care urmau să fie transportate cu trei TIR-uri în Ungaria printr-o firmă "fantomă" din Arad au fost confiscate de poliţiştii bihoreni, iar firma a fost amendată cu 8.000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, vineri, că trei TIR-uri încărcate cu 69.300 de kilograme de azotat de amoniu au fost oprite, miercuri seară, în apropiere de Vama Salonta, de o echipă de control formată din poliţişti din cadrul Poliţiei Salonta şi ai Serviciului de Investigare a Fraudelor.
"Maşinile aparţineau unor firme de transport din Ungaria, erau conduse de cetăţeni ungari şi în aparenţă urmau să ducă marfa din România în Ungaria. În realitate, însă azotatul a fost doar obiectul unui export simulat", a spus Dinu.
Potrivit sursei citate, în aparenţă, cele trei autotrenuri transportau azotatul de la o societate comercială cu sediul în judeţul Arad, administrată de un cetăţean ungar, însă s-a stabilit că marfa fusese adusă în aceeaşi zi din Ungaria şi nu a mai ajuns la firma din Arad.
"În urma verificărilor s-a stabilit că marfa provine de fapt din Ungaria, fiind transbordată în aceeaşi seară din alte mijloace de transport din Ungaria în cele în care a fost identificată", a spus Dinu.
Poliţiştii au descoperit că societatea din Arad era de fapt una "fantomă", deoarece nu desfăşura niciun fel de activitate la sediul social declarat şi nici nu avea declarat punct de lucru în municipiul Salonta, locul transbordării mărfii. Prin mecanismul creat, transportatorii urmăreau eludarea TVA în ţara lor.
Întreaga cantitate de azotat de amoniu, în valoare totală de 104.000 lei, a fost confiscată, iar societatea comercialăarădeană a fost amendată cu 8.000 de lei.
Azotatul sau nitratul de amoniu face parte din îngrăşămintele naturale, fiind folosit pentru culturile de cereale, păşuni sau livezi, dar poate fi utilizat şi pentru fabricarea unor explozivi precum ANFO, nitrat de glicerină sau TNT.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅