Local

Nouă milioane de lei pentru o instalaţie de irigat spaţii verzi, la Arad!

08.12.2011 ⋅ 0 comentarii

Consilierii locali din Arad au aprobat, miercuri, o investiţie de peste nouă milioane de lei într-o instalaţie de irigat spaţii verzi, unii aleşi considerând însă că investiţia este inutilă, pentru că oraşul are puţine spaţii verzi.

La propunerea primarului Gheorghe Falcă, consilierii locali din Arad au aprobat o investiţie de 9,94 milioane de lei într-un sistem automatizat de irigaţii care va acoperi 143.000 de metri pătraţi de spaţii verzi.

Potrivit proiectului adoptat, fondurile necesare vor fi asigurate din bugetul local, iar investiţia va începe în 2012 şi va dura cel mult 18 luni.
În proiectul adoptat se arată că "la momentul actual irigarea spaţiilor verzi, în cea mai mare parte gazon, se realizează cu ajutorul unui operator specializat în lucrări de întreţinere a spaţiilor verzi, în baza unui contract şi a unor comenzi lunare".

Stropirea se face cu cisterne sau de la hidranţi, iar municipalitatea speră că sistemul automat de irigare va permite reducerea costurilor, prin "reducerea numărului de angajaţi necesari întreţinerii, eliminarea circulaţiei maşinilor cisternă, folosirea riguroasă a apei prin udarea uniformă a terenului cu necesarul de apă pe care îl au plantele şi gazonul".

Unii consilieri au fost împotriva proiectului, considerând că este o investiţie prea mare în raport cu beneficiile.

"În Arad există prea puţine spaţii verzi pentru că au fost desfiinţate sistematic şi nu au fost realizate altele noi. Este o cheltuială inutilă", a declarat consilierul Claudiu Cristea.

În replică, primarul Gheorghe Falcă i-a spus acestuia că este "duplicitar" şi "nu susţine ideile frumoase".

Primarul a spus că spaţiile verzi care există în oraş "vor fi puse în valoare" printr-o întreţinere corespunzătoare, afirmând că în zonele în care gazonul a fost udat regulat acesta s-a menţinut frumos.

Cu toate acestea, consilierii aveau trei variante tehnologice ale sistemului de irigare, care presupuneau cheltuieli diferite. Cea mai ieftină variantă ar fi costat municipalitatea 3,2 milioane de lei, iar sistemul era cu aspersoare de suprafaţă de tip "aripi de ploaie", fără automatizare.
A doua variantă ar fi costat 14 milioane de lei, iar sistemul prevedea udarea pantelor "sub brazdă cu plase de udare".

Varianta a treia, cea aleasă, prevede instalarea de aspersoare îngropate de tip spray sau rotor, în combinaţie cu udarea sub brazdă prin plase de udare instalate doar în zonele de trafic intens.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro