Local

13 ferme de porci din Arad pot ?ncepe exportul de carne de porc ?n ţările UE

09.12.2011 ⋅ 0 comentarii

13 ferme din judeţ pot începe, la 1 ianuarie 2012, exportul de carne de porc în ţările Uniunii Europene, acestea având un efectiv anual de aproximativ 250.000 de capete.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Gheorghe Ban, a declarat, joi, că, în condiţiile în care România a obţinut statutul de ţară care poate face comerţ intracomunitar cu carne de porc, 13 ferme din judeţ au fost admise de autorităţi pentru a face exporturi, îndeplinind criteriile europene.

Conform sursei citate, toate cele 13 ferme care pot exporta carne de porc sunt ale companiei Smithfield şi au în acest moment peste 115.000 de porci, în timp ce într-un an în aceste ferme sunt crescuţi aproximativ 250.000 de porci a căror carne poate fi exportată.

Potrivit aceleiaşi surse, în acest moment carnea produsă de Smithfield în judeţ este destinată pieţei interne, iar în momentul în care produsele vor fi exportate "va rămâne loc mai mult pentru producătorii locali să asigure necesarul intern".

Şeful DSVSA Arad a spus că în judeţ există 20 de ferme mari de porci (13 ale Smithfield), 36 de ferme mici şi gospodăriile populaţiei, însă doar un abator autorizat.

"Le-am spus producătorilor că e momentul să facă abatoare, iar două sau trei vor fi deschise, astfel că vor putea prelua animalele de la populaţie pentru a procesa carnea", a declarat Gheorghe Ban.

Referitor la pesta porcină, autorităţile susţin că în judeţ nu a mai fost înregistrat niciun caz în ultimii doi ani şi căAradul a fost sub monitorizarea unei misiuni europene pe acest subiect.

"Îmi place să cred că această boală este istorie în judeţ. Anul acesta, pentru a dovedi starea de sănătate a efectivelor de porci domestici şi mistreţi, au fost făcute 21.202 testări în 2.063 de gospodării", a precizat Gheorghe Ban.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, declara, marţi, pentru MEDIAFAX că România va exporta în ţările Uniunii Europene zeci de mii de tone de carne de porc anual, începând cu 2012, după ce Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru reluarea exporturilor începând cu 1 ianuarie.
Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti pentru piaţa UE au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro