Local

Un jurnalist si un istoric, premianţii din acest an ai Institutului Cultural Rom?n de la Budapesta

03.01.2012 ⋅ 0 comentarii

După o introducere susţinută de doamna Brânduşa Armanca, directoarea Institutului Cultural Român de la Budapesta şi a Excelenţei Sale, Victor Alexandru Micula, Ambasadorul României la Budapesta, pe scena sălii de teatru a Palatului Duna a urcat domnul Horia-Roman Patapievici. În calitatea sa de director a reţelei Institutului Cultural Român la nivel mondial, domnia sa a vorbit distinsei audienţe despre importanţa culturii ca act de împrietenire şi de înfrăţire între etnii şi popoare, înfrăţire a cărui rezultat s-a putut vedea şi în această seara, publicul fiind format nu doar din etnici români şi maghiari. Totodată, pentru a ne încuraja să luam parte la acest act de împrietenire, domnul Patapievici a explicat avantajul apartenenţei la o cultură periferică a Europei, cum sunt, bineînţeles si cea română, şi maghiară: necesitatea de a asimila informaţii şi din alte culturi, de a învăţa alte limbi, cum de altfel susţine şi vechiul proverb românesc: „câte limbi ştii, de atâtea ori eşti om.”

Premiile din acest an au fost acordate doamnei Maria Schmidt (cultură) şi domnului Vörös T. Károly (media). Doamnei Schmidt, istoric, Director a muzeului Terror Háza (Casa Terorii) din Budapesta, i se mulțumește prin acest premiu pentru eforturile depuse atât pe plan naţional, cât şi internaţional, de a face cunoscută istoria anilor de dictatură în Ungaria, şi pentru prietenia de care a dat dovadă faţă de români şi România în ceea ce priveşte cercetările, colaborările şi evenimentele susţinute pe aceste teme împreună cu Institutul Cultural Român şi invitaţii acestuia. Domnului Vörös, fost redactor şef, actualmente redactor al ziarului Népzsabadag, i se mulțumește pentru intransigența şi obiectivismul de care a dat dovadă de-a lungul carierei sale de jurnalist, activitate prin care a promovat, toleranta şi colaborarea între etnii şi popoare.

Decernarea premiilor a fost urmată de un recital de nai şi alte instrumente de suflat, susţinut de distinsa şi talentata Oana Lianu, a cărei interpretare a „Ciocârliei” şi a „Dansului ungar nr. 5” a lui Brahms a ridicat sala în picioare într-un ropot de aplauze.

Acest eveniment încheie un an plin de succese al Institutului Cultural Român din Budapesta, rezultate care, cunoscând dedicarea şi eforturile depuse de cei implicaţi, vor fi cu siguranţă depăşite la anul.

Sursa: Observator.info

Autor: Paul Berinde şi Mihai F. Cozma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro