?Pomana porcului? se organizează ?n ianuarie
05.01.2012 ⋅ 0 comentarii
În 5 decembrie 2010 pecicanii au fost invitaţi, pentru prima dată la „Pomana porcului” eveniment organizat de Primăria Oraşului Pecica după modelul preluat din localitatea ungară Domaszék, în cadrul proiectului transfrontalier gastronomic „Hrana ţi-e viaţa”.
Pornind de la succesul evenimentului, primarul Petru Antal a anunţat încă de atunci că administraţia locală vrea să facă o tradiţie din acesta, organizând în fiecare iarnă „Pomana Porcului” la Pecica.
Pentru a respecta Postul Crăciunului, cea de a doua ediţia a manifestării a fost decalată cu o lună şi va avea loc duminica aceasta, în data de 8 ianuarie.
La concurs s-au înscris zece echipe din România, dar şi din Ungaria, reprezentând localităţile cu care Pecica are o bună relaţie de colaborare sau prietenie (Battonya, Domaszék, Csanádpalota).
Echipele sunt aşteptate la ora 7, tăierea şi tranşarea porcilor urmând să înceapă la ora 8, pe platoul Pieţei.
La ora 9 este programat micul dejun, preparatele (cârnaţii şi caltaboşii) urmând să fie gata pentru jurizare la ora 13.
Pecicanii sunt invitaţi să participe în număr cât mai mare la această manifestare care doreşte să atragă atenţia asupra tradiţiilor locale, sacrificarea porcului practicându-se de foarte mult timp pe aceste meleaguri, pe timp de iarnă.
Programul cuprinde:
700 – 730 – Începerea activităţii, înscrierea echipelor
730 – 800 – Prezentarea regulamentului, binecuvântare
800 – 900 – Tăierea porcilor, tranşarea
900 – 930 – Mic dejun
930 – 1300 – Concurs de preparare a produselor tradiţionale
(cârnaţi, caltaboşi)
1300 – 1400 – Jurizarea produselor (aspect, gust)
1400 – 1500 – Încheierea concursului
1600 – Masa festivă pentru concurenţi, organizatori şi invitaţi
(Şcoala Generală Nr. 2 – Sala de mese)
Evenimentul va avea loc în Piaţa Agroalimentară din Pecica.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅