Local

Pagube estimate la 250.000 de euro ?n cazul căprioarelor care au murit otrăvite pe c?mp

10.01.2012 ⋅ 0 comentarii

Reprezentanţii fondurilor de vânătoare din judeţul Arad pe care au fost găsite zeci de cadavre de căprioare estimează că pagubele se ridică la peste 250.000 de euro, în total murind otrăvite 84 de animale.

Pe terenurile agricole din zona localităţii Nădab au fost găsite până în prezent 73 de căprioare moarte, în timp ce în zona localităţii Dorobanţi au fost descoperite 11 cadavre.

Reprezentanţii Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Crişana, care gestionează fondul de vânătoare de la Nădab, spun că efectivul de căprioare a fost distrus în cea mai mare parte, estimându-se că în zonă mai trăiesc câteva exemplare.

Potrivit vicepreşedintelui asociaţiei, Petrică Horga, un exemplar de femelă ar fi costat 2.000 de euro, iar unul de mascul putea fi valorificat cu până la 5.000 de euro.

"Au murit în proporţii aproximativ egale, ceva mai multe femele. Estimăm un prejudiciu de aproximativ 250.000 de euro. Se adaugă cheltuielile pe care le avem cu analizele făcute pe cadavre şi cu incinerarea acestora", a declarat Horga.

El a spus că aşteaptă rezultatele anchetei Poliţiei în acest caz pentru a vedea cine sunt vinovaţii, după care asociaţia se va îndrepta împotriva acestora în instanţă în vederea recuperării pagubelor, care vor fi stabilite cu exactitate în următoarele săptămâni.

"Nu este exclus să mai găsim cadavre, pentru că unele animale au ingerat cantităţi mai mici de otravă şi astfel efectul substanţei este mai lent", a adăugat reprezentantul asociaţiei.

În total, în judeţ au fost descoperite 84 de căprioare moarte, dar şi alte animale care s-au hrănit din cadavre.

Autorităţile au început o anchetă după ce localnicii din Nădab au găsit căprioare moarte pe terenurile agricole din localitate. În urma necropsiilor, s-a constatat că animalele aveau leziuni hemoragice interne foarte severe, care pot fi provocate de anumite substanţe chimice, astfel că s-au făcut analize de laborator.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Gheorghe Ban, declara că rezultatele analizelor de laborator au indicat că animalele au ingerat o substanţă folosită la combaterea dăunătorilor, în special a rozătoarelor.

Conform sursei citate, substanţa se găseşte în cel puţin 30 de produse comercializate în România şi folosite în agricultură împotriva dăunătorilor. "Rezultatul analizelor va fi trimis mai departe la laboratorul din Bucureşti, unde sperăm să identificăm exact produsul folosit", adăuga Gheorghe Ban.

El preciza că DSVSA nu are competenţa de a sancţiona producătorul agricol care ar fi folosit în exces substanţa, urmând ca ancheta pentru stabilirea vinovaţilor să fie continuată de Poliţie.

Reprezentanţii Poliţiei Judeţene Arad afirmau că terenurile agricole pe care au fost descoperite căprioarele moarte sunt ale unor localnici din Nădab. "S-a stabilit că pe terenurile respective au fost împrăştiate substanţe toxice pentru combaterea rozătoarelor", declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Camelia Tuduce.

Proprietarii terenurilor agricole ar putea fi cercetaţi penal pentru distrugere dacă proprietarii fondurilor de vânătoare afectate vor depune plângeri.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro