Local

Autorităţile din Arad au mai găsit zeci de căprioare moarte; toate terenurile, gestionate de CAI Curtici, a lui Dimitrie Muscă!

25.01.2012 ⋅ 0 comentarii

Autorităţile din Arad continuă să descopere cadavre de căprioare, în ultimele 24 de ore fiind găsite aproximativ 20 în zona Iratoş şi alte zece pe terenurile agricole paralele cu DN 79, între localităţile Andrei Şaguna şi Şimand, toate aceste terenuri fiind gestionate de o singură firmă.
Vânătorii şi poliţiştii au mai găsit aproximativ 20 de căprioare moarte pe terenurile de lângă Iratoş, iar zona afectată s-a extins spre DN 79 Arad-Oradea, pe câmpurile paralele cu şoseaua fiind descoperite zece cadavre, între localităţile Andrei Şaguna şi Şimand, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că până acum toate terenurile pe care au fost găsite cadavre, inclusiv cele din apropiere de Nădab şi Dorobanţi, sunt gestionate de o singură societate comercială. Este vorba de Combinatul Agro-Industrial (CAI) Curtici, una dintre cele mai mari companii din sectorul agricol românesc.

Preşedintele CAI Curtici, Dimitrie Muscă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a fost vizitat de poliţişti, care s-au interesat de substanţele folosite la combaterea şoarecilor de câmp.

"Folosim în cantităţile legale aceeaşi otravă din 2003 şi nu am avut probleme, nu a murit nicio căprioară. Cred că este vorba de o molimă pentru că mor prea multe într-un timp scurt. Ancheta autorităţilor va trebui să aibă în vedere acest lucru", a declarat omul de afaceri.
Dimitrie Muscă, a cărui societate gestionează patru mii de hectare de terenuri agricole (o mare parte fiind luate în arendă), a adăugat că din cauza căprioarelor are pierderi mari la producţia de grâu în fiecare an.

"Am socotit că la cele patru mii de hectare am pierderi de 800 de tone de grâu anual doar din cauza acestor căprioare. Gestionarii fondurilor de vânătoare au vina lor pentru că nu le hrănesc şi ele se retrag pe câmpuri şi mănâncă sămânţa sau vegetaţia", a spus Muscă.

El a afirmat că vor mai fi găsite câteva zeci de căprioare moarte pe câmpuri pentru că angajaţii săi le-au văzut deja cadavrele în ultimele zile.
În total, în judeţ au fost descoperite până miercuri aproximativ 170 de căprioare moarte, dar şi numeroase animale din alte specii, precum iepuri, coţofene, fazani sau ulii.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Camelia Tuduce, a spus că deocamdată au fost deschise patru dosare de cercetare pentru "vânătoare prin folosirea substanţelor toxice sau otrăvitoare care conduc la decesul faunei", afectate fiind trei fonduri de vânătoare. Ancheta nu este îndreptată deocamdată spre nicio persoană, urmând să fie identificaţi şi audiaţi toţi proprietarii care şi-au dat în arendă terenurile.
"Aşteptăm încă rezultatele analizelor de laborator care să confirme substanţa care a cauzat moartea căprioarelor, iar în funcţie de acest rezultat procurorul va dispune continuarea cercetărilor", a declarat Tuduce.

La sfârşitul lunii decembrie, autorităţile au început o anchetă după ce localnicii din Nădab au găsit căprioare moarte pe terenurile agricole din zona localităţii, ulterior fiind găsite cadavre de animale şi în apropiere de Dorobanţi. În urma necropsiilor, s-a constatat că animalele aveau leziuni hemoragice interne foarte severe, care pot fi provocate de anumite substanţe chimice, astfel că s-au făcut analize de laborator.
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Gheorghe Ban, declara că rezultatele analizelor de laborator au indicat că animalele au ingerat o substanţă folosită la combaterea dăunătorilor, în special a rozătoarelor.

Conform sursei citate, substanţa se găseşte în cel puţin 30 de produse comercializate în România şi folosite în agricultură împotriva dăunătorilor, rezultatul analizelor fiind trimis la Bucureşti, pentru a se identifica exact produsul folosit.

El preciza că DSVSA nu are competenţa de a sancţiona producătorul agricol care ar fi folosit în exces substanţa, urmând ca ancheta pentru stabilirea vinovaţilor să fie continuată de Poliţie.

Sâmbătă, şi localnicii din Iratoş au găsit pe un câmp mai multe căprioare moarte şi au chemat poliţiştii, care, împreună cu vânători din zonă, au descoperit alte cadavre.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro