La Arad, drumurile ?nghit sute de milioane de euro
16.02.2012 ⋅ 0 comentarii
Una dintre cele mai mari investiţii din fondurile europene este în plină desfăşurare în judeţul arad. Aici, Consiliul Judeţean investeşte peste 220 de milioane de euro în cel mai amplu proiect de dezvoltare a infrastructurii din ultimii 30 de ani. Şi aici vorbim în mare parte de bani obţinuţi de la Uniunea Europeană, care încet, încet sunt regăsiţi în asfalt, canalizare dar şi colectare a deşeurilor menajere.
Unul dinttre cele mai ample programe de dezvoltare a infrastructurii este în plină desfăşurare în judeţul Arad. Acestea sunt derulate de Consiliul Judeţean, care vrea să lege localităţi de la sud spre nord şi de la est la vest, fără a utiliza drumurile naţionale. Sunt drumuri folosite în special de cei ce locuiesc în aceste localităţi, dar care, până acum nu se puteau deplasa decât pe drumuri, care în cel mai fericit caz erau pietruite. Cu toate că multe dintre aceste lucrări sunt extrem de controversate, investiţiile au continuat. Potrivit celor de la Consiliul Judeţean Arad, numai în acest an au fost finalizate tronsoane importante de drumuri care leagă diverse localităţi. Una dintre cele mai importante lucrări este şi cea de asfaltare a drumului între Juliţa şi Mădrigeşti. Aici au fost realizate o mare parte a lucrărilor, banii fiind obţinuţi de la Uniunea Europeană prin intermediul Ministerului Dezvoltării.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad Adrian Ţolea susţine că acest drum este o prioritate pentru această zonă, dat fiind că leagă două părţi ale judeţului. Fără acest drum, oamenii fiind obligaţi să facă un ocol de aproape 200 de kilometri. „ A durat mult acest proiect, însă, azi avem asfalt şi pe acest drum. Practic, drumul leagă Valea Mureşului de Valea Crişului. Lucrarea nu este finalizată în totalitate. Ea va fi gata în primăvara acestui an când va fi gata şi tronsonul Mătrigeşti- Gurahonţ” a declarat Adrian Ţolea. Aceata susţine că drumul dintre cele două văi importante ale judeţului Arad nu este singura investiţie în infrastructură aflată în plină derulare. „ Este vorba de un drum în Podgoria Aradului, denumit drumul vinului. Aceasta îănseamnă finalizarea infrastructurii rutiere între Păuliş respectiv Şiria şi între Sâmbăteni şi Ghioroc. Partea de drum, partea de trotuare, de podeţe şi inclusiv pasajul peste linia de cale ferată” a mai spus Ţolea. Acesta este de părere că banii atraşi de instituţia arădeană este o dovadă că atunci când se doreşte, se poate realiza orice proiect.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean susţine că acestea nu sunt toate proiectele aflate în derulare şi care au beneficiat de finanţare europeană. Chiar dacă nu au ajuns toţi banii în conturile Consiliului Judeţean Arad, deja au fost semnate contracte importante care dau asigurări că aceste lucrări se vor defăşura fără probleme. Adrian Ţolea susţine că în maxim doi sau trei ani, aceşti bani vor fi cheltuiţi. „ Consiliul Judeţean Arad a semnat contracte de peste 220 de milioane de euro. Asta nu înseamnă însă că aceşti bani au şi fot deja investiţi. Contractele sunt în derulare şi pe parcursul anilor 2014 – 2015 vor fi finalizate” a mai precizat Adrian Ţolea.
Cu banii obţinuţi de la Uniunea Europeană, autorităţile din judeţul Arad susţin că vor creşte atât standardul de viaţă al locuitorilor din zonă, dar mai ales vor crea locuri de muncă şi implicit vor atrage turişti. „ Drumul vinului va fi încheiat până la sfârşitul anului. Implementarea sistemului integrat al deşeurilor sau masterplanul pentru apă şi canalizare vor finalizate în doi sau trei ani. Avem garanţia că aceşti bani intră în judeţul Arad, crează locuri de muncă, crează dezvoltare şi confort pentru cetăţeni dar şi pentru turişti” a încheiat Ţolea. O altă investiţie realizată cu bani de la Uniunea Europeană este şoseaua de centură a oraşului Ineu. Aici investiţia a fost realizată în urmă cu doi ani iar efectele acesteia se simt. Maşinile de tonaj mare nu mai trec prin mijlocul oraşului. În plus, această şosea a devenit un atuu în faţa investitorilor, care pot în acest fel să investească în parcul industrial al oraşului. Pe acest lucru mizează şi autorităţile locale, care au declarat imediat după finalizarea investiţiei că aşteaptă o creştere a numărului de investitori care vor deschide fabrici în zonă.
Adrian Ţolea a mai precizat că o altă prioritate pentru autorităţi va fi şi construirea de piste pentru biciclete pe marginea drumurilor judeţene sau naţionale. Şi pentru această investiţie se caută fonduri de la Uniunea Europeană. Pentru acest proiect nu există încă certitudinea că se va derula, însă, dacă va fi pus în aplicare, judeţul Arad va fi primul din ţară care are piste de biciclete în afara oraşelor mari. Şi oricum, numărul de kilometri de piste de biciclete este atât de mic în orice judeţ din ţară, încât, orice kilometru în plus poate fi considerat un record naţional.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅