Local

Consiliul Local Civic nu se mai implică ?n organizarea "Săptăm?nii Păm?ntului"

15.03.2012 ⋅ 0 comentarii

Consiliul Local Civic, inițiator și organizator al evenimentului “Săptămâna Pământului în Arad-2011”, salută faptul că numeroși reprezentanți ai societății civile arădene doresc reiterarea acestui eveniment și în acest an. Interesul manifestat în jurul acestui eveniment, atât de către societatea civilă cât și de instituții publice, vine să întărească convingerea că scopul nostru principal a fost atins, și anume: conştientizarea arădenilor că promovarea şi protejarea mediului înconjurător trebuie să fie o obligație  a fiecărui arădean responsabil. Astfel in 2011, Aradul a fost trecut pentru prima oară pe harta mondială a localităților care sărbătoresc “Earth Hour”.

Reamintim că la “Săptămâna Pământului-2011” au participat peste 3.000 de voluntari, 20 de asociaţii, 15 şcoli şi grădiniţe, universităţile arădene şi sase instituţii publice importante: Primăria, ISJ, CTP, CJA, APM şi Apele Române. Cu toții au contribuit la organizarea a zeci de evenimente separate, printre care amintim: ecologizări, plantări de copaci, însămânțări de gazon, prezentări de modă “eco”, concerte, expozitii de desene, demonstrații sportive, selectare de deșeuri, concursuri foto, prezentări interactive multimedia, vizionări de filme, competiții sportive, conferințe pe teme ecologice, ș.a.m.d. Emulația creată ne face să credem că, indiferent de cine va fi organizatorul principal sau managerul de proiect (îl recomandăm tot pe Sebastian Popescu, managerul de anul trecut, distins cu premiul național “voluntarul anului 2011 in România pentru protecția mediului și animalelor”), există premisele ca acest eveniment să figureze pe agenda anuală a Aradului. Atragem atenția însă că, pentru a avea orașul pe care îl dorim și pe care îl merităm, atât implicarea societății civile cât și educația ecologică a cetățenilor, trebuie însoțite de acțiuni coerente și permanente în acest sens ale administrației locale. Or din păcate, sumele colosale cheltuite de admnistrația locală pentru așa zisa “protecție a mediului” nu se regăsesc în îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi a locuitorilor Aradului.

Aradul este în continuare unul din orașele din România cu cea mai mică suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor, foarte departe de media europeană, Aradul nu beneficiază de niciun metru de piste trasate pentru bicicliști, nu se încurajează folosirea mijloacelor de transport în comun pentru a reduce poluarea, deși figurăm pe locul al treilea pe țară într-un nefericit top al bolnavilor de cancer, canalul Mureșel este în continuare un focar de infecție în mijlocul orașului, nu se creează noi spații verzi în cartiere, iar cele existente sunt micșorate pentru a face loc betoanelor.

De aceea, Consiliul Local Civic, atât prin diferite acțiuni care s-au bucurat de  un mare succes în rândul arădenilor ( Marșul Bicicliștilor, Sărbătoarea Suedeză a Verii, Săptămâna Pământului) cât și prin luări de poziții, dezbateri, conferințe, a încercat încă de la inființare să atragă atenția autorităților că protejarea mediului înconjurător trebuie să fie o prioritate locală.

Am apreciat implicarea Primăriei ca și partener principal al Consiliului Local Civic în organizarea primei ediții a “Săptămânii Pământului în Arad” în speranța că acesta este un semn al conștientizării administrației locale a importanței problemelor ridicate de către societatea civilă în domeniul protecției mediului înconjurător. E de dorit ca autoritățile locale să susțină în fiecare an acest eveniment, cu observația că această susținere ar fi doar un exercițiu de imagine, dacă nu ar fi însoțită de programe coerente pe durata întregului an, programe care să respecte principiile promovate de inițiatorii și susținătorii “Săptămânii Pământului în Arad”.

Consiliul Local Civic susține ediția a doua a “Săptămânii Pământului în Arad”, dar nu se va implica în organizarea și coordonarea evenimentului, dorind să lase posibilitatea și altor reprezentanți ai societății civile să își ducă la îndeplinire propria viziune și propriile programe de protecție și promovare a mediului înconjurător, iar Primăriei să demonstreze că este preocupată în mod constant și temeinic de implementarea acestor programe.

Mulțumim și cu această ocazie tuturor partenerilor, colaboratorilor și voluntarilor participanți la ediția inaugurală și le dorim mult success celor care se vor implica la a doua ediție care se va desfășura sub sloganul “O săptămână pentru Pământ, o săptămâna altfel".

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro