Primarii principalelor oraşe din Arad, nemulţumiţi că vor suporta costurile alegerilor locale
16.03.2012 ⋅ 0 comentarii
Primarii principalelor oraşe din judeţul Arad sunt nemulţumiţi de decizia Guvernului de a pune cheltuielile legate de alegerile locale pe seama bugetelor locale, afirmând că nu au prevăzut astfel de sume în buget şi că vor trebui să taie din alte părţi.
Primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş (PDL), spune că a fost luat prin surprindere de decizia Guvernului şi se declară nemulţumit de cum sunt reprezentate autorităţile locale în Ministerul Administraţiei şi Internelor.
"Noi, primarii, suntem prost reprezentaţi în MAI, de când s-a format din contopirea Ministerului Administraţiei cu cel al Internelor. În MAI se vorbeşte doar de Poliţie, nimic de problemele autorităţilor locale, deşi noi păstrăm legătura cu cetăţeanul. Nici nu ştim cum îl cheamă pe secretarul de stat care răspunde de administraţia locală, nu suntem ascultaţi când am vrea să ridicăm o problemă, pentru că nu are cine să ne asculte. Dar bucuroşi le-om duce toate", a spus edilul oraşului Sebiş.
El a afirmat că ar avea nevoie de cel puţin 50.000 de lei pentru organizarea scrutinului, dar "toţi banii sunt bine drămuiţi pe întreg anul bugetar".
Şi primarul oraşului Ineu, Nicolae Mehelean (PDL), spune că nu a prevăzut o astfel de cheltuială în buget.
"E o premieră nefericită această decizie. E încă o împovărare a bugetelor locale, după ce ne-au transferat spitalele. Bugetul nostru este la limită, avem rate la creditele pentru investiţiile făcute, nu ştim cum vom putea face o rectificare bugetară pentru a restitui MAI banii ce vor fi cheltuiţi la alegeri", a spus Mehelean.
Primarul oraşului Sântana, Viorel Enache (PDL), afirmă că va fi nevoit să întrerupă unele plăţi pentru ca bugetul să poată suporta costurile alegerilor.
"Vom întrerupe unele plăţi, vom tăia din cheltuielile de funcţionare, că numai de acolo este posibil. Tăiem de la consumabile, de la întreţinere, de la utilităţi, de unde o să mai putem", a spus edilul.
Primarul oraşului Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan (PSD), declară că "este incorect cum trece Guvernul responsabilităţi în seama bugetelor locale".
"Vom face o rectificare bugetară în semestrul doi, dar nu va fi uşor", a spus Burdan.
Primarul din Lipova, Marius Jurcă (PDL), crede că Guvernul va reveni asupra deciziei.
"Dacă este greu pentru oraşe să prevadă în buget astfel de cheltuieli, pentru comune va fi şi mai greu, iar unele nu vor avea deloc bani. De aceea, cred că se va reveni şi se va găsi o soluţie să suporte bugetul de stat aceste costuri", a spus Jurcă.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PDL), nu a putut fi contactat, până la ora transmiterii acestei ştiri, pentru a-şi prezenta punctul de vedere.
Legea 67/2004 actualizată, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, prevede, la articolul 117: "cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor se suportă din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti, după caz".
Sediul, dotarea şi cheltuielile Biroului Electoral Central se asigură de către Guvern. Sediile şi dotarea birourilor electorale de circumscripţie judeţeană şi, după caz, a birourilor electorale judeţene se asigură de către primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, împreună cu preşedinţii consiliilor judeţene şi cu prefecţii, iar cele ale birourilor electorale de circumscripţii comunale, orăşeneşti, municipale şi din sectoarele municipiului Bucureşti, precum şi cele ale secţiilor de votare, de către primar, împreună cu prefecţii, se mai menţionează în actul normativ.
În şedinţa de marţi, Guvernul a decis să aloce din Fondul de rezervă bugetară, prin intermediul MAI, bani pentru ştampile şi buletine de vot la alegerile locale, fondurile urmând să fie apoi recuperate din bugetele locale.
"Necesitatea asigurării într-un termen cât mai scurt a fondurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 2012, astfel încât să se respecte calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale şi să se evite o eventuală blocare a alegerilor în unele localităţi, din cauza lipsei fondurilor, determină stabilirea unui mecanism de recuperare din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti a sumelor alocate Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvemului, pentru desfăşurarea procesului electoral", se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de guvern, obţinută de MEDIAFAX.
Actul normativ prevede astfel că sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de prefecturi pentru confecţionarea ştampilelor birourilor electorale de circumscripţie şi a ştampilelor de control ale secţiilor de votare, precum şi pentru imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea şi distribuirea materialelor, documentelor şi a tipizatelor se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor, pentru prefecturi.
De asemenea, sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru plata hârtiei efectiv consumate la imprimarea buletinelor de vot şi confecţionarea ştampilelor cu menţiunea "VOTAT", precum şi a timbrelor autocolante se asigură din bugetul de stat, tot prin bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Ordonanţa stabileşte însă în acelaşi timp că aceste cheltuieli vor fi recuperate din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti.
Guvernul a decis, marţi, ca alegerile locale să fie organizate la 10 iunie 2012.
Pentru organizarea alegerilor, Executivul a decis să aloce aproximativ 100 milioane lei pentru organizarea în acest an a alegerilor locale, cu o treime mai mult decât la scrutinul din urmă cu patru an
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅