Primul parc fotovoltaic din Rom?nia se construieşte l?ngă Arad
22.03.2012 ⋅ 0 comentarii
Primul parc fotovoltaic din România se construieşte în apropiere de Arad. Cu o suprafaţă de de trei hectare, parcul va furniza energie vedre în sistemul naţional de energie şi va da practic startul investiţiilor în acest domeniu. Investiţia va fi realizată cel mai probabil de o firmă din Germania iar un aport important va avea şi primaria comunei Vladimirescu, situată în imediata apropiere a municpiului Arad. Dacă investiţia va avea succes, astfel de proiecte sunt gata să fie aplicate şi în alte zone.
Una dintre cele mai importante investiţii în domeniul energiei verzi este pe cale să fie pusă în aplicare în judeţul Arad. La numai zece kilometri de Arad, primaria comunei Vladimirescu pregăteşte primul însă şi cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din ţara noastră. Terenul este situat în apropierea bataului folosit de fostul combinat chimic de la Arad şi este afectat de poluare. Chiar dacă nu a fost în perimetrul combinatului, terenul este afectat de poluare, astfel că, nu poate fi folosit în agricultură. Trenul a stat nefolosit după revoluţie iar autorităţile au căutat în repetate rânduri o soluţie pentru punerea în valoare şi a acestei suprafeţe de teren. Ideea dezvoltării unui parc de energie verde a venit de la oficialii Uniunii Europene, care în urmă cu cinci ani încurajau dezvoltarea unor suprafeţe destinate energiei verzi. Investiţia este extrem de mare, însă, banii vor veni din secrtorul privat. Astfel, aceasta va fi şi prima suprafaţă de teren care va da o altă perspectivă din punc de vedere ecologic.
Primarul comunei Vladimirescu Ioan Crişan susţine că ideea înfiinţării unui astfel de parc o are de mai mulţi ani. Pentru a face rost de bani, primăria Vladimirescu a încercat să aplice pentru o finanţare de la Uniunea Europeană. „ Am făcut studiul de fezabilitate, am demarat proiectul şi am făcut toate demersurile de care era nevoie pentru obţinerea banilor. La începutul anului 2010 a fost chiar o sesiune de depunere a proiectelor însă, apoi, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul a sistat acest mod de accesare a fondurilor şi s-a trecut la investitorii privaţi, cărora li se plăteşte energia în certificate verzi” spune primarul comunei Vladimirescu Ioan Crişan.
Pentru că nu a mai putut obţine bani de la Uniunea Europeană, primăria Vladimirescu s-a văzut dintr-o dată şi cu banii cheltuiţi dar şi cu un teren care ridica mari probleme din punct de vedere al mediului. „ Noi am chetuit peste 30 de mii de euro pentru realizarea proiectului. Am plătit pentru studiul de fezabilitate, pentru planul urbanistic de zonă, pentru ridicarea topografică dar şi pentru avize, inclusiv de la Enel. În consecinţă, nu putea sta cu banii cheltuiţi, aşa că am căutat soluţia la privat” mai spune Crişan.
Imediat după acest moment, primăria Vladimirescu a anunţat că este în căutarea unor firme private interesate de asociere în cadrul unui perteneriat public privat. Aşa au şi apărut primele firme interesate de investiţie. La licitaţie şi-au anunţat prezenţa cele mai mari firme europene în domeniul energiei, care sunt gata să intre într-o asociere de acest fel. „ Câştigătorul va fi selectat prin intermediul licitaţiei electronice, unde sperăm să se înscrie cât mai multe firme” spune primarul Ioan Crişan.
Pentru a putea intra în această afacere firmele vor trebui să respecte mai multe condiţii impuse prin caietul de sarcini. În esenţă, parcul va trebui predat la cheie în mai puţin de o lună şi jumătate de la câştigarea licitaţiei. „ Terenul de trei hectare va fi concesionat iar câştigătorul va fi obligat să ne plătească o redevenţă” mai spune Ioan Crişan.
Parcul cu o suprafaţă de trei hectare va furniza cel puţin 1,6 MW/ oră iar în timpul verii, acesta ar putea produce chiar şi 2 MW/oră. Dacă nu vor fi nici un fel de probleme, primul parc de panouri fotovoltaice din România va fi gata în vara acestui an, când va putea trimite în sistemul naţional şi prima cantitate de energie verde. Planurile autorităţilor din Arad nu se opresc aici. În zona fostului combinat chimic de la Arad mai sunt şi alte terenuri afectate de poluare. Acestea sunt în paragină şi nu pot fi folosite în agricultură. Acestea ar putea fi locul ideal în care se va dezvolta o nouă industrie, cea a energiei verzi.
Sursa: Observator.info
Autor: Alexandra Popa ⋅