Primarul arădean condamnat la ?nchisoare cu suspendare răm?ne ?n funcţie
27.04.2012 ⋅ 0 comentarii
Primarul comunei arădene Şeitin, Remus Păcurar (PDL), condamnat în urmă cu două săptămâni la şase luni de închisoare cu suspendare, rămâne în funcţie, juriştii Prefecturii Arad considerând că nu poate fi demis pentru că nu a primit o pedeapsă cu executare.
Prefectul judeţului Arad, Călin Bibarţ, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că juriştii instituţiei au analizat sentinţa în cazul primarului din Şeitin, condamnat pentru purtare abuzivă şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti.
"Am analizat cu juriştii situaţia primarului şi s-a ajuns la concluzia că se beneficiază de prevederile Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, care la articolul 15 precizează că încetează calitatea de primar doar dacă există o condamnare la o pedeapsă privativă de libertate", a declarat prefectul.
Remus Păcurar a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu va mai candida pentru încă un mandat de primar, însă va candida ca independent pentru un mandat de consilier local.
"Nu părăsesc PDL decât dacă mă dau ei afară, dar candidez ca independent ca să arăt că mai pot obţine voturi şi că oamenii mă vor", a spus edilul.
Primarul Remus Păcurar (PDL) a fost condamnat definitiv, în 13 aprilie, la şase luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti.
Primarul fusese dat în judecată de un fost angajat pe care îl concediase în urmă cu doi ani. Bărbatul l-a dat în judecată pe primar şi a obţinut dreptul de a fi reangajat, însă edilul nu a pus în practică sentinţa. Astfel, fostul angajat a deschis un nou proces, în care edilul a fost acuzat de purtare abuzivă şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti.
Conform articolului 15 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, "calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în urmatoarele cazuri: demisie, incompatibilitate, schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială, imposibilitatea de a o fi exercitat pe o perioada mai mare de şase luni consecutiv, cu exceptia cazurilor prevazute de lege, condamnarea, prin hotărâre judecatorească rămasă definitivaă, la o pedeapsa privativă de libertate, punerea sub interdicţie judecatorească, pierderea drepturilor electorale".
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅