Local

Un arădean a adunat ?n 15 ani o colecţie de peste 30.000 de cactuşi din 500 de specii

02.05.2012 ⋅ 0 comentarii

Fascinat încă din copilărie de cactuşi, un arădean a ajuns să fie printre cei mai mari colecţionari de plante cu spini. Pasiunea l-a ajutat să adune peste 30.000 de exemplare din 500 de specii şi subspecii, iar colecţia sa creşte cu până la 2.000 de cactuşi pe an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Teofil Condoroş, din municipiul Arad, este de profesie "confecţioner de încălţăminte", dar este poreclit de unii cunoscuţi "Colecţionarul de spini". Grădina casei sale nu seamănă deloc cu celelalte, pentru că zarzavaturile lipsesc cu desăvârşire. Şi-a construit în grădină câteva sere, în care atunci când intri te trezeşti înconjurat de spini aşezaţi în ghivece. În sezonul cald, la fel arată şi curtea casei, prin care abia te poţi strecura de ghivecele înşirate ca la expoziţie.

Toată pasiunea arădeanului a pornit din copilărie, pe când avea opt ani. "Vecinii mei creşteau câţiva cactuşi şi am fost atât de fascinat de ei, încât nu îmi doream nimic mai mult decât să am câteva exemplare. La opt ani ştiam deja ce voi face cu viitorul şi pe atunci mi-am propus să devin cel mai mare colecţionar", povesteşte Teofil Condoroş.

Abia în adolescenţă şi-a procurat primul cactus, dar nu a fost lăsat de părinţi să ţină prea multe exemplare în casă. Viitoarea soţie s-a dovedit mai înţelegătoare, iar în primul apartament pe care l-au avut, cu două camere, au adunat într-un singur an peste 200 de ghivece cu ghimpi.

Totuşi, "Colecţionarul de spini" a reuşit să-şi dezvolte acest hobby abia când s-a mutat la casă, în cartierul Sânicolaul Mic, în urmă cu 15 ani. Primul lucru a fost să-şi construiască o seră, pentru că locuinţa era deja plină de ghivece. De atunci, colecţia sa a crescut an de an.
 

"Eu îi înmulţesc şi fac încrucişări de specii. Este fascinant să afli cum va arăta viitorul cactus, dar pentru asta îţi trebuie răbdare de fier, pentru că poţi să aştepţi şi ani. Unele exemplare cresc foarte greu şi după cinci ani sunt abia cât o unghie. Cel mai vechi exemplar pe care îl am are 35 de ani, dar nu depăşeşte 13 centimetri în înălţime. Am şi specii care cresc zeci de centimetri pe an", spune arădeanul, care deţine un cactus de patru metri şi îl tunde anual pentru a încăpea în seră.

Oricine trece pragul porţii lui Teofil Condoroş se întreabă la ce folosesc atât de multe plante cu spini. Chiar şi proprietarul spune că banii nu sunt o motivaţie, pentru că abia câştigă cât să-şi acopere costurile şi munca dedicată acestor plante.

"Nu este nimic mai mult decât pasiune. Pentru mine niciodată nu vor fi destul de mulţi cactuşi. Am peste 30.000, din 500 de specii şi forme hibride, multe create de mine, dar nu mă pot opri. Este ceva în interior care mă face să-i înmulţesc în permanenţă, chiar dacă nu mi-am propus o ţintă sau un record", spune colecţionarul.

El îşi iubeşte atât de mult plantele cu ghimpi încât a suferit când a lăsat, timp de două săptămâni, o mie de exemplare într-o mare expoziţie a unui mall. "Cu două camioane i-am dus la mall şi erau printre exemplarele cele mai frumoase. E greu să te desparţi de ei după ce i-ai crescut ani în şir. Nu dormeam noaptea ştiind că nu sunt acasă, tot ce îmi doream era să îi văd la locul lor din seră", a spus Condoroş.


Mulţi deţinători de cactuşi se plâng că aceştia nu înfloresc anual, aşa cum credeau. Arădeanul spune că pentru asta există un secret: hibernarea.
 

"Cactuşii fac flori şi sunt extrem de frumoase, cu o varietate de culori şi parfumuri. Pentru asta, iarna trebuie ţinuţi la zece grade, pentru a intra în hibernare, şi nu trebuie udaţi deloc. Este foarte importantă această perioadă de repaus, pentru că altfel nu înfloresc. Mulţi oameni îi cresc în locuinţe încălzite şi se miră că nu au flori ani la rând", spune bărbatul.

Deşi s-ar putea crede că arădeanul a devenit unul dintre cei mai mari distribuitori de cactuşi, lucrurile nu stau deloc aşa. Bărbatul vinde exemplare create de el doar prin pieţele din vestul ţării şi în câteva florării, dar numai atât cât să îşi poată scoate cheltuielile cu această pasiune, care sunt foarte mari iarna, când serele trebuie încălzite dacă afară sunt mai puţin de minus patru grade.

"Cactuşii nu sunt printre preferaţii oamenilor şi de aceea nu au preţ. Cei mai mulţi îi dau cu cinci lei, dar există şi exemplare mai rare, care costă câteva sute de euro. Acestea au căutare printre colecţionari şi vin chiar şi din străinătate la mine pentru a cumpăra. Uneori mai fac schimburi, dar şi cumpăr pentru a putea crea forme noi prin încrucişare", spune arădeanul.

Teofil Condoroş îşi creşte colecţia anuală cu până la două mii de exemplare, iar cam tot atâtea vinde. Pentru asta, îşi dedică tot timpul, pentru că nu mai este salariat de când şi-a făcut prima seră. El şi familia merg la piaţă cu ghivecele, dar sunt ajutaţi şi de internet, unde găsesc pasionaţi din toate colţurile lumii, gata oricând de tranzacţii.

Sursa: Observator.info

Autor: (Material de Marian Buga, marian.buga@mediafax.ro) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro