Local

Gheorghe Schwartz lansează cartea ?Bastonul contelui?

07.06.2012 ⋅ 0 comentarii

Alternativa Civică Arădeană vă invită vineri, 8 iunie, ora 19 la Galeria Națională de Artă Delta la lansarea cărții „Bastonul contelui” a cunoscutului scriitor arădean Gheorghe SCHWARTZ.  “Bastonul contelui” (Curtea Veche, 2012) este al 10-lea volum din serialul “Cei o sută”, lucrare considerată una dintre cele mai ample construcții din literature română.

Seria „Cei o sută” urmărește o sută de generații succesive începând din vremea Babilonului și poartă cititorul prin istorie din Atena, Macedonia, Alexandria, Roma, Constantinopol,  până în Dacia sau în Golful Persic. Deschis prin „Anabasis“ (1988), seria a continuat cu „Ecce homo“ (1993), „Oul de aur“ (1998), „Mâna alba“ (2000), „Vara rece“ (2004), „Axa lumii“ (2005), „Culoarul templier“ (Curtea Veche Publishing , 2008), „Secretul Florența“ (Curtea Veche Publishing, 2010) și „Diavolul argintiu” (Curtea Veche Publishing, 2011).

Gheorghe Schwartz s-a născut la 16 septembrie 1945, a absolvit în 1968 Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj şi este doctor în filozofie. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România în 1976, iar din 1990 este membru în Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor. A publicat 29 de cărţi şi a obţinut 18 premii şi distincţii literare, printre care Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor, Premiul pentru Excelenţă al Uniunii Scriitorilor și diploma de onoare “pentru îndelungata activitate literară şi pentru merite culturale” decarnată de către ASLA-Palermo. I s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în rang de Comandor.

Evenimentul va fi prezentat de Vasile Dan-președintele Uniunii Scriitorilor, Filiala Arad și de poetul și criticul literar Gheorghe Mocuța.

„În CEI O SUTĂ, Gheorghe Schwartz a făcut un impresionant efort de documentare; las deoparte faptul că istoria e pasiunea dintotdeauna a prozatorilor, dar, în cazul său, lectura tratatului de istorie este una de identificare, miza cărţii fiind rescrierea istoriei, înţeleasă, deopotrivă, ca reconstituire şi redimensionare în ficţiune, urmărire a adevărului istoric cunoscut şi recreare a detaliului ascuns.“
Ioan HOLBAN

„Gheorghe Schwartz devine maestrul povestirilor care ascund alte povestiri, folosind tehnica povestirilor în evantai. Capacitatea de a împinge cunoaşterea vieţii cotidiene merge de la descrierea obiceiurilor şi a ritualurilor până la dramele personale marcate de un anumit destin. Hazardul şi iraţionalul joacă în economia povestirilor lui Gheorghe Schwartz acelaşi rol pe care îl joacă determinismul şi logica. Un joc al destinului.“

Gheorghe MOCUŢA


Sursa: Observator.info

Autor: Gheorghe MOCUŢA ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro