Mii de porții de m?ncare vor fi servite gratuit la Campionatul Internaţional de Gătit ?n Aer Liber
29.06.2012 ⋅ 0 comentarii
Programul celor două zile de regal gastronomic cuprinde o serie de show-uri, realizate de maeştrii gastronomi din mai multe colţuri ale lumii.
Evenimentul se va desfășura în perioada 30 iunie – 1 iulie 2012 și va avea loc la Expo Arad Internaţional. Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber este organizat de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ – România.
„Aradul va fi pentru prima oară scena de desfăşurare a unui eveniment internaţional de mare amploare dedicat artei culinare. Campionatul internaţional de gătit în aer liber, etapa Cupa Aradului în Gastronomie va transforma oraşul nostru timp de două zile într-o adevărată Mecca a gastronomiei, punând totodată în valoare tradiţii culinare autohtone. Mega-evenimentul anului va reuni, cu această ocazie, maeştri bucătari recunoscuţi la nivel internaţional şi va oferi publicului arădean o adevărată feerie gastronomică ce va culmina cu atingerea unui record mondial. În calitate de iniţiator al acestui inedit proiect cultural invit concetăţenii şi locuitorii de pe întreg cuprinsul judeţului nostru să deguste şi să savureze, pe parcursul celor două zile, delicii culinare din întreaga lume, la Arad!“, spune Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean.
Prima zi a evenimentului va fi dedicată preparatelor culinare reci, începând de la orele dimineţii.
„Timişorenii s-au băutut tare pe acest proiect certificat pe plan mondial şi mă bucur că îl organizăm la Arad. Prima zi va fi dedicată artei culinare, preparatelor reci şi creaţiei. Apoi va fi prezentat proiectul «Restaurantul Naţiunilor», când vor fi prezentate mâncăruri din istoria omenirii“, spune Radu Zărnescu, preşedinte al Asociaţiei Culturale Euro Est Alterna-tiv – România.
Simfonia Ceaunelor, cum au denumit-o organizatorii se adresează publicului spectator prezent la eveniment. În fiecare ceaun se va găti un preparat specific unei ţări, iar bucătarii vor prezenta reţeta publicului. Alături de bucătari, actorul Justinian Radu va anima atmosfera. Se vor găti reţete din ţările: România, Israel, Uzbekistan, Suedia, Ungaria, Serbia. România va fi reprezentată de zonele Ardeal, Banat, Muntenia şi Dibrogea. Printre specialităţi se numără: Paella în stil evreiesc, tocană de cocoş, gulaş şi fasole cu ciolan afumat. Coordonator al evenimentului este maestrul Tiberiu Kiss.
Ziua se va încheia cu un concert susţinut de Marius Ciprian Pop.
„Acest eveniment oferă o deschidere, o posibilitate a cunoașterii altor tradiții și culturi prin intermediul unui alt fel de artă… de data aceasta artă culinară. Pentru prima dată anul acesta, în virtutea tradiționalei ospitalități românești, Aradul vestit prin multiculturalitatea sa, este gazda care pentru două zile invită în jurul «mesei» multinaționale întreaga comunitate și pe toți oaspeţii săi!“, a spus Ana Maria Dragoș, director al Centrului Cultural Județean Arad.
„Cea Mai Mare Tocană Arădeană din Carne de Porc“
Cea de-a doua zi a evenimentului – ziua clasei Gătit în Aer Liber promite un adevărat spectacol gastronomic, la nivel înalt. Maestrul Tibi Kiss va realiza un nou record – gastro-show – „Cea Mai Mare Tocană Arădeană din Carne de Porc“. Tocana uriaşă va fi pregătită pe o tavă cu suprafaţa de 15 metri pătraţi. Recordul Gastro-Show va fi certificat în direct de către International Gastro Show Cooking Entertainment (IGS.) împreună cu World Association of Chefs Societies (WACS).
Atmosfera va fi animată de actorii Zoltan Lovasz, Justinian Radu şi de DJ Filip Vasilescu. Programul zilei cuprinde şi „Sandwich-ul Etniilor“ dar şi un concert susţinut de Formaţia „Six Martini“.
Cei care doresc pot ajunge la Expo Internaţional Arad, cu autobuzele ce vor circula la interval de 30 de minute, de la Podgoria.
În cele două zile vor fi pregătite mii de porţii de mâncare care vor putea fi servite gratuit.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅