Bacalaureatul ? din nou o calamitate!
09.07.2012 ⋅ 0 comentarii
Rezultatele ridicole la bacalaureat în judeţul Arad, dar şi cele din restul ţării, scot în evidenţă cel puţin patru aspecte:
1. mai mult de jumătate dintre elevi nu sunt pregătiţi, la nivel minim, după absolvirea ciclului liceal. Sunt semi-analfabeţi, nu au citit o carte, nu ştiu rezolva probleme de matematică de nivel mediu, nu cunosc istoria românilor, geografie sau biologie, materii elementare pentru cultura lor generală. Aşadar, mai bine de jumătate din elevi au terminat liceul degeaba, doar să nu stea acasă; au pierdut vremea în şcoală sau la terasele din preajma ei, au tocat banii părinţilor cu tupeu. Elevii aceştia nu au ce căuta la facultate, acolo unde până acum au acces doar pe baza diplomei de bacaluareat şi, deşi au serioase carenţe educaţionale, emiteau pretenţii de note mari şi chiar de burse, cu maximă nesimţire, tocmai pentru că nu aveau dimensiunea propriei lor nonvalori. Sigur că, la prima vedere, e dramatic faptul că nu au luat bacalaureatul. În realitate însă nu este deloc aşa. Ţara asta are nevoie şi de muncitori, nu numai de intelectuali cu pretenţii, chiar dacă părinţii au fixat o ştachetă extrem de ridicată în ce îi priveşte pe copiii lor.
2.Sunt şcoli în care promovabilitatea este de 15%, 25%, 30%, dar există şi anul acesta licee unde abia a trecut câte un copil dintr-o întreagă generaţie. Am spus-o şi anul trecut, când rezultatele au fost la fel de slabe: trebuie traşi la răspundere dascălii din aceste şcoli, care şi-au încasat degeaba salariile timp de ani de zile. Există în Codul Penal noţiunea de neglijenţă în serviciu: acolo să îi încadreze şi să fie obligaţi să restituie statului remuneraţiile lunare, iar apoi să fie scoşi din învăţământ. Sunt prea mulţi profesori fără vocaţie la catedră, care îşi condiţionează profesionalismul de bani, cât mai mulţi bani, şi care chiar afirmă cu voce tare că nu sunt interesaţi să predea pentru salariile nesatisfăcătoare pe care le primesc. Oamenii aceştia trebuie excluşi din învăţământ, să li se dea şansa de a se angaja cusători de volane pe trei schimburi, sau ingineri, sau economişti, sau angajaţi plătiţi la normă în companiile private, cu cel mult zece zile de concediu pe an şi program de lucru zi-lumină, cu salarii primite cu întârziere, aşa cum se întâmplă la cei mai mulţi particulari. Dacă nu se se simt motivaţi şi acţionează ca atare, la catedră, să fie eliminaţi, pentru că altfel copiii sunt cei care plătesc preţul indolenţei lor. Tot de indolenţă ţine şi faptul că elevi slabi promovează clasa a XII-a şi li se permite să susţină bacaluareatul, pentru care nu sunt deloc pregătiţi!
3.Este nevoie de o schimbare evidentă în sistemul de bacaluareat, de adaptarea metodologiei, cu mai multe tipuri de bacalaureat în funcţie de tipul de şcoală absolvită şi, implicit, o modificare a sistemului de admitere la facultate astfel încât nu diploma de bacalaureat să fie resortul de admitere, ci examenul la materii de specialitate.
4.Nu în ultimul rând, este nevoie de o profesionalizare a corpului de inspectori care verifică performanţele cadrelor didactice, incluzând aici şi inspectorii şcolari generali. Atâta timp cât pe aceste posturi vor fi promovaţi cu consecvenţă politruci, fără veleităţi profesionale probate, pe criterii clientelare de partid, la ce să ne aşteptăm de la sistemul pe care oamenii aceştia îl păstoresc?!
Rezultatele bacalaureatului 2012 în judeţul Arad sunt mai slabe, la prima strigare, decât cele de anul trecut. Nu trebuie să surprindă, însă, pe nimeni. Mă gândesc la argumentele pe care le-am punctat ceva mai sus şi chiar mă surprinde că suntem şi la nivelul acesta...
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅