Medicii de familie din Arad au decis să perceapă taxe pacienţilor asiguraţi, ?ncep?nd de luni
11.07.2012 ⋅ 0 comentarii
Medicii de familie din judeţul Arad au decis să perceapă taxe pacienţilor asiguraţi care merg la consultaţii, începând de săptămâna viitoare, ei plângându-se că sumele pe care le primesc de la Casa de Asigurări acoperă doar jumătate din necesarul de funcţionare a cabinetelor.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Arad, dr. Adrian Dărăbanţiu, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că un sistem de taxare a consultaţiilor va fi introdus, din 16 iulie, inclusiv pentru pacienţii asiguraţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dărăbanţiu a precizat că decizia nu a fost luată de patronat, ci în urma unei reuniuni independente la care au participat peste o sută de medici de familie din cei 267 existenţi în judeţ şi la care a fost dezbătută situaţia din sistem.
Potrivit sursei citate, atât medicii prezenţi la reuniune, cât şi alţii, care au absentat, au confirmat că sunt de acord cu perceperea unor taxe pacienţilor asiguraţi, începând de săptămâna viitoare.
"Majoritatea am decis să aplicăm tarife cuprinse între 20 şi 30 de lei pentru asiguraţi, în condiţiile în care cei aproximativ 20 de lei care ne sunt decontaţi de Casa de Asigurări acoperă jumătate din nevoile financiare pentru funcţionarea cabinetelor", a declarat Dărăbanţiu.
El a precizat că fiecare medic va aplica un tarif propriu, în funcţie de cel perceput pacienţilor neasiguraţi, care este în medie de 40 de lei pentru o consultaţie.
Potrivit lui Dărăbanţiu, medicii au fost nevoiţi să ia această decizie "pentru a nu fi transformaţi în funcţionari sanitari", el afirmând că "birocraţia excesivă" impune angajarea de personal suplimentar în cabinete, respectiv secretare sau registratori medicali. Şeful PMF Arad a spus că niciun cabinet din judeţ nu şi-a permis până acum angajarea unor persoane care să se ocupe de birocraţie.
"În momentul de faţă, din 15 minute alocate unui pacient, zece sunt consumate pe birocraţie, nu pe problemele medicale. Nu putem folosi asistentele la nivelul lor de pregătire profesională pentru că sunt nevoite să completeze hârtii sau să stea în faţa computerului. Avem nevoie de un angajat care să se ocupe de birocraţia excesivă, altfel ne transformăm în funcţionari sanitari şi nu vom mai fi medici", a declarat preşedintele PMF Arad.
El susţine că medicii vor putea percepe legal aceste taxe pentru că "nu au contract exclusiv cu Casa de Asigurări", iar fondurile suplimentare ar urma să fie folosite atât pentru angajarea de personal, cât şi pentru îmbunătăţirea bazei materiale.
Medicii de familie se plâng şi de câştigurile mici, afirmând că în judeţul Arad salariul mediu este de 1.500 de lei brut.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅