O familie din Arad reclamă că autorităţile norvegiene i-au luat fără drept cei cinci copii
17.08.2012 ⋅ 0 comentarii
O familie din Arad revenită din Norvegia reclamă că autorităţile acestui stat i-au luat fără drept cei cinci copii, părinţii solicitând ajutorul autorităţilor române pentru repatrierea copiilor, care au între şase luni şi opt ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Autorităţile pentru protecţia copilului din Arad au primit o sesizare de la doi arădeni care susţin că cei cinci copii pe care îi au sunt instituţionalizaţi de câteva luni în Norvegia, ţară în care au lucrat în baza unor contracte de muncă legale şi din care s-au întors zilele trecute.
Potrivit relatărilor părinţilor, Marius Rădulescu şi Claudia Stancu, cei cinci copii pe care îi au împreună, cu vârste cuprinse între şase luni şi opt ani, le-au fost "luaţi fără drept din grijă" în luna mai, de când nu ar mai fi primit informaţii despre soarta lor.
Tatăl susţine că din 2004 a fost în permanenţă "hărţuit" de autorităţile norvegiene, care l-au acuzat de mai multe infracţiuni pe care arădeanul susţine că nu le-a comis.
Conform lui Marius Rădulescu, anchetatorii norvegieni l-au acuzat iniţial de un jaf armat, fiind arestat preventiv timp de o lună, după care ar fi fost eliberat din lipsă de probe.
Arădeanul spune că imediat ce a fost eliberat, i-a dat în judecată pe poliţiştii norvegieni şi a câştigat procesul, moment din care ar fi fost hărţuit sistematic şi acuzat că nu-şi îngrijeşte corespunzător copiii.
"Mi s-a făcut dosar fals pentru jaf cu armă, dar am fost în tribunal şi am câştigat după patru ani de procese. De atunci, sunt permanent în vizorul norvegienilor", spune bărbatul.
El afirmă că în luna mai poliţiştii i-au intrat prin forţă în casă şi i-au luat pe copii, patru fetiţe şi un băiat.
"Fetiţele mergeau la grădiniţă, băiatul la şcoală (…) Mi s-a spus că îmi iau copiii pentru a-i da unei alte familii, că la ei sunt puţini copii pentru adopţii", a declarat Rădulescu.
"Au intrat peste noi în casă, m-au bruscat, copiii plângeau, m-au bătut de faţă cu ei", acuză şi Claudia Stancu.
Reveniţi în ţară după ce nu au reuşit să-şi recupereze copiii, cei doi părinţi s-au adresat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, angajaţii acestei instituţii afirmând că au făcut o anchetă din care reiese că familia are locuinţă în Arad şi condiţii pentru a-şi creşte copiii.
"S-a făcut o anchetă socială şi am sesizat mai departe Ministerul Muncii despre situaţia reală a cazului. Ne-am dat acordul cu privire la repatrierea de urgenţă a copiilor", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al DGASPC Arad, Angelica Stana.
Cei doi părinţi au angajat şi o casă de avocatură, pentru a le susţine cauza în faţa statului norvegian.
Ambasada României la Oslo a notificat oficial Ministerul de Externe norvegian că partea română cere în mod expres repatrierea copiilor familiei Rădulescu, în prezent fiind în aşteptarea răspunsului autorităţilor norvegiene, informează MAE român, la solicitarea MEDIAFAX.
"La data de 07.03.2012, familia cetăţeanului român Marius Rădulescu, formată din soţ, soţie şi cinci copii minori, s-a prezentat la sediul Ambasadei României la Oslo şi a solicitat eliberarea în regim de urgenţă a unor titluri de călătorie pentru copii în vederea repatrierii, motivând urgenţa cererilor prin necesitatea rezolvării anumitor probleme în scopul reglementării situaţiei copiilor în raport cu autorităţile norvegiene", se arată într-un comunicat MAE remis, joi, la solicitarea MEDIAFAX.
Având în vedere că familia nu dispunea de mijloace financiare, s-a aprobat emiterea acestor documente cu titlu gratuit, precizează MAE.
"Cu toate că Ambasada a eliberat în cursul lunii martie 2012 titluri de călătorie pentru 4 copii, cu termen de valabilitate de 30 zile, membrii familiei Rădulescu nu au folosit aceste documente pentru a călători în România, ei fiind surprinşi, după aproximativ 3 luni, la 01.06.2012, pe teritoriul Suediei, unde minorii au fost reţinuţi de către autorităţile suedeze, iar ulterior predaţi autorităţilor norvegiene, care au dispus instituţionalizarea minorilor. Ambasada României la Oslo a efectuat, în limita atribuţiilor legale, toate demersurile de asistenţă consulară specifice, inclusiv la nivelul Ministerului Afacerilor Externe norvegian şi al autorităţile norvegiene competente în materie de protecţie a copilului. Atât misiunea diplomatică română din capitala Norvegiei, cât şi Ministerul Afacerilor Externe român au menţinut în permanenţă contactul cu părinţii copiilor, cu avocatul familiei, cu instituţiile competente din România şi Norvegia", se arată în comunicatul MAE.
Recent, Ambasada a notificat pe cale oficială Ministerului Afacerilor Externe norvegian solicitarea expresă a părţii române de repatriere a copiilor, ulterior efectuării anchetelor sociale şi a celorlalte formalităţi necesare prin intermediul Direcţiei Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale din România, precizează ministerul.
"În prezent, suntem în aşteptarea răspunsului autorităţilor norvegiene. MAE a solicitat clarificări asupra acestui caz inclusiv prin intermediul Ambasadei Regatului Norvegiei la Bucureşti", se mai arată în comunicat.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅