Gală de operă ?n Parcul Reconcilierii
29.08.2012 ⋅ 0 comentarii
Organizată în ambianţa Parcului Reconcilierii din Arad, Duminică 2 Septembrie 2012, la ora 19.30, tradiţionala Gală de operă în aer liber se desfăşoară în acest an sub semnul marilor titluri de operă italiană şi franceză. Secolul romantic este din nou prezent în ţesătura lirică a serii, într-un parcurs care înscrie deopotrivă acrobaţiile belcanto-ului lui Vincenzo Bellini şi Gaetano Donizetti, dramatismul verdian sau exotismele din marile partituri de Georges Bizet sau Camille Saint Saens.
Susţinută de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Arad, sub bagheta dirijorului Cristian George Neagu, seara de operă îi are ca invitaţi pe soprana Cristina Maria Oltean, mezzosoprana Kutasi Judit Isabela, tenorul Ştefan Korch şi baritonul Lucian Petrean, reprezentanţi ai celei mai tinere generaţii de artişti lirici ai României.
Programul cuprinde arii şi ansambluri din operele Somnambula de Vincenzo Bellini
Fiica regimentului şi Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Don Carlo, Rigoletto şi Traviata de Giuseppe Verdi, Carmen de Georges Bizet, Samson şi Dalila de Camille Saint Saens, Romeo şi Juliette de Charles Gounod şi Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach
Vă invităm să vă bucuraţi deopotrivă de frumuseţea şi inspiraţia celebrului Vals al Julietei, de faimoasa Barcarolă din Povestirile lui
Hoffmann, de minunatul mozaic al cvartetului din Rigoletto sau nu în ultimul rând de dinamicele Granada sau Les Filles de Cadix, titluri de bravură care îmbogăţesc proiecţia lirică a acestei ediţii cu adevărat unice.
Dirijorul Cristian George Neagu
A absolvit Liceul de muzică din Timişoara în 1982 şi cursurile Academiei de muzică « Gheorghe Dima » din Cluj în 1987, obţinând diploma în muzicologie. A studiat dirijatul la Bucureşti, cu maeştrii Cristian Mandeal şi Constantin Bugeanu, participarea din 1987 la Festivalul tinerilor dirijori de orchestră de la Buşteni, marcând începutul activităţii sale prodigioase la pupitrul diverselor orchestre simfonice din România.
Din 1990 Cristian George Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad,
alături de orchestra simfonică concertând în Italia şi Germania şi realizând numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune. În 1992 a apărut primul său disc.
În iunie 1992, dirijorul a participat la cursurile organizate la Cluj de « Internationale Bachakademie » din Stuttgart, unde s-a perfecţionat cu dirijorul Christfried Brödel. Ca urmare a prezenţei sale la aceste cursuri, i-a fost acordată o bursă în scopul frecventării cursurilor de vară susţinute în anul următor de Helmuth Rilling la Stuttgart.
În 1995 a debutat ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii George Enescu şi totodată cu spectacolul “Spărgătorul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
Între 1992 şi 1999 Cristian George Neagu a predat contrapunct la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi la acelaşi institut a condus între 1993 şi 1995 clasa de orchestră.
Cristian George Neagu este câştigătorul premiului oferit de Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri Bucureşti din 1996.
Cristina Maria Oltean - soprană
A studiat arta vocală la clasa conf. dr. Ramona Eremia, absolvind în 2011 cursurile Facultăţii de artă scenică din cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Examenul de licenţă l-a susţinut pe scena Operei Maghiare din Cluj, cu rolul Madame Herz din opera Der Schauspieldirektor de Wolfgang Amadeus Mozart.
Începând din anul 2008 s-a specializat în mod constant la cursuri de măiestrie îndrumate de Jean Louis Chastaing (Franţa), Monica Mauch (Germania), Mariana Nicolesco (Brăila), Horiana Brănişteanu (Salzburg), Leontina Văduva (Cluj Napoca), Theodore Coresi (Viena), Constantin Nica (Elveţia) dar şi la acelea organizate în cadrul şcolii de toamnă Seri albastre de la Arcuş şi susţinute de soprana Felicia Filip şi regizorul Cristian Mihăilescu.
A participat la competiţii naţionale de specialitate, în 2011 obţinând premiul II la Concursul de canto de la Piatra Neamţ şi premiul special al juriului la Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov. În ierarhia întreceririlor internaţionale a fost finalistă a ediţiei din 2010 a Concursului Internaţional de Canto Simandy Jozsef de la Szeged, iar în 2012, finalistă a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila.
Colaborează cu instituţii de profil din ţară abordând în egală măsură repertoriul de operă şi vocal simfonic. În 2012 a colaborat cu teatrele de operă clujene, în Hänsel şi Gretel (Opera Naţionala Română) şi Elixirul dragostei (Opera Maghiară de Stat).
Kutasi Judit Isabela - mezzosoprană
A început să studieze violoncelul şi mai pe urmă canto la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu din Timişoara. A absolvit în 2005 Facultatea de Muzică din Oradea, la clasa prof. Lavinia Cherecheş, iar cursurile masterale le-a urmat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj sub îndrumarea prof. Marius Vlad Budoiu.
A urmat de-a lungul anilor cursuri de măiestrie vocală sub girul lui Emil Crăsnaru la Oradea, Horiana Brănişteanu şi Ionel Pantea la Cluj Napoca, Verena Keller la Frankfurt şi în Elveţia, cu Dirk Wedmann (Sigriswill), Andreas Schüller (Berna) şi Mathias Behrends (Thun).
Participările din anul 2011 la întrecerile internaţionale de canto i-au acumulat mezzosopranei o serie întreagă de reuşite: premiul Martha Joja pentru stil cameral la Concursul de Interpretare a liedului Ionel Perlea din Slobozia, Premiul II şi premiul special Duna TV la Concursul Simandy Jozsef de la Szeged şi o bursă de studii în cadrul Internationale Opernswerkstatt din Elveţia, ca urmare a participării la cea de a 30-a ediţie a Concursului “Hans Gabor” Belvedere, de la Viena.
Artista a susţinut concerte şi recitaluri în România, Ungaria, Germania, Elveţia, Austria şi Israel.
A abordat pe scenele lirice rolurile de mezzosoprană din operele Nunta lui Figaro (Macellina), Dido şi Aeneas (Dido şi Sorcerres), Carmen (Mercedes), Samson şi Dalila (Dalila), Bărbierul din Sevilla (Bertha) şi Bal mascat (Ulrica).
Kutasi Judit Isabela a câştigat în această vară premiul al III-lea la Concursul internaţional de canto Hariclea Darclée de la Brăila.
Ştefan Korch - tenor
A urmat cursurile Liceului de artă din Oradea şi a absolvit în 2011 secţia de canto a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj.
S-a specializat la cursurile de măiestrie organizate la Salzburg de Horiana Brănişteanu (2010) şi la acelea susţinute la Brăila de Mariana Nicolesco (2011), iar din 2010 îşi marchează prezenţa pe scene lirice şi de recital din România. Şi-a susţinut examenul de licenţă în 2011, cu rolul Vogelgesang din opera Der Schauspieldirektor, pe scena Operei Maghiare din Cluj Napoca, iar pe scenele lirice clujene a debutat în Paiaţe (Arlechino) - Opera Naţională Română, Ana Lugojana (Sandu) - Academia de Muzică Gheorghe Dima şi Elixirul dragostei (Nemorino) - Opera Maghiară de Stat.
Ştefan Korch a câştigat în acest an Marele premiu şi premiul Adela Burlui ex aequo la Concursul de interpretare a liedului Ionel Perlea de la Slobozia, Premiul al III-lea la Concursul Internaţional Alfredo Giacomotti de la Pavia (Italia) şi Premiul Fundaţiei "Darclée" la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de la Brăila.
Lucian Petrean - bariton
Absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca (1999) şi al Academiei de Muzică Gheorghe Dima (2010), Lucian Petrean a îmbrăţişat cariera lirică şi şi-a finalizat în acest an cursurile masterale la aceeaşi Academie.
A debutat în 2010 pe scena Operei Naţionale din Cluj Napoca, în rolul titular din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi şi în acelaşi an a devenit colaborator al Operei Naţionale Române din Bucureşti.
2011 i-a adus un nou debut pe scena Operei Române din Cluj, în rolul lui Tonio din Paiaţe de Ruggiero Leoncavallo, iar 2012 a însemnat începutul colaborării cu Opera Maghiară din Cluj, odată cu rolul Giorgio Germont din Traviata de Giuseppe Verdi.
Baritonul a participat în 2011 la cursurile de măiestrie ale tenorului Constantin Nica (Elveţia) organizate în cadrul academiei de muzică
clujene, iar în domeniul întrecerilor internaţionale de specialitate, a fost semifinalist al ediţiei din 2010 al Concursului Internaţional de Canto
Hariclea Darclée şi finalist al ediţiei din acest an al Concursului liric internaţional Alfredo Giacomotti de la Pavia (Italia).
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅