Local

Co-preşedintele USL Ioan Cristina: ?Avem o legislaţie ?n vigoare, care trebuie respectată?

19.09.2012 ⋅ 0 comentarii

De profesie jurist, co-preşedintele USL Arad, Ioan Cristina, afirmă că demersul CSM de a avea rol de decizie în numirea Procurorului General ridică cel puţin câteva semne de întrebare. „Ne putem întreba dacă nu este cumva o nouă încercare de a împiedica propunerea unui Procuror General de către ministrul Justiţei, sau dacă nu asistăm, de fapt, la o imixtiune nefirească şi la o depăşire a atribuţilor. Avem o legislaţie în vigoare, care trebuie respectată, iar legiferarea nu intră în atribuţiile CSM”, a declarat Ioan Cristina.

Acesta spune că, din păcate, nu este prima dată când demersuri sau acţiuni ale CSM sunt cel puţin îndoielnice. „Nu de mult am asistat la încercarea de amânare a preluării portofoliului Justiţiei de către Mona Pivniceru, pe motiv că CSM e în vacanţă sau nu este cvorum, precum şi la implicarea unor reprezentanţi ai CSM în jocul politic prin declaraţii cu caracter partizan explicit. Independenţa Justiţiei nu trebuie confundată cu supremaţia anumitor insituţii ale puterii judecătoreşti peste celelalte puteri ale statului. De asemenea, independenţa justiţiei înseamnă atât neintervenţia politicului în actul judecătoresc, cât şi imparţialitatea şi neimplicarea, directă sau indirectă, a acesteia în procesul politic”, a mai spus Ioan Cristina.

De remarcat, că premierul Victor Ponta a prezentat la Bruxelles procedurile de selectare transparentă a candidaţilor la şefia Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi DNA iar acestea au fost agreate de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. USL doreşe cu adevărat depolitizarea justiţei iar cea mai bună dovadă în acest sens o reprezintă demararea acestor proceduri.

Sursa: Observator.info

Autor: Observator ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Observator.info
fashiondays.ro