Vinetele de la Apateu din judeţul Arad v?ndute ?n toată ţara
19.09.2012 ⋅ 0 comentarii
Una dintre cele mai productive zone în domeniul agriculturii este la Apateu, în judeţul Arad. Cu toate că pământul nu este cel mai bun pentru agricultură, iar apa este la zeci de kilometri de terenurile agricole, oamenii se încăpăţnează să muncească terenurile. Şi chiar în condiile unui an extrem de secetos, vinetele de la Apateu ajung în aproape toate pieţele din vestul ţării iar mai noi şi în Bucureşti.
Agricultura poate aduce profit în casele românilor. Acest lucru este demonstrat de câteva sute de agricultori din comuna Apateu, judeţul Arad care au demonstrat că se poate trăi bine şi de pe seama terenurilor agricole. În timp ce mii de hectare de teren din întreaga ţară sunt lăsate în paragină, la Apateu, oamenii ştiu să lucreze fiecare palmă de pământ. Şi acest lucru se vede şi în producţia obţinută de la an la an. Într-o comună cu câteva mii de suflete, peste 90% din oameni se ocupă cu producerea de legume. Aici sunt produse cantităţi industriale de ardei, ţelină şi mai nou chiar şi vinete.
Secretul unei agriculturi performante stă în seriozitate şi în dorinţa de a valorifica ceea ce au oamenii mai bun. Aşa că, mulţi dintre ei s-au pus pe treabă şi de mai bine de 20 de ani au devenit printre cei mai mari producători din ţară de legume. Aşa se face că ardeii sau vinetele de Apateu pot fi întâlnite acum în mai toate păieţele din România. Producţia creşte de la an la an, cu toate că localitatea nu are cel mai fertil teren din ţară. Din contră, terenul este extrem de argilos. Oamenii susţin că au găsit soluţia unei agricultuiri performante. „ Noi avem 1,5 hectare de teren pe care în lucram cu toata familia. Terenul nu ne ajută prea mult pentru că este foarte uscat. Aşa că î fiecare toamnă trebuie să punem peste 5 remorci cu gunoi ca anul care urmează să avem recoltă” ne spune unul dintre producătrii de vinete din Apateu.
Şi în această localitate, la fel ca în toată ţara, sistemele de irigaţii au dispărut în totalitate după anul 1990. Cu toate acestea, seceta din acest an nu a lăsat la Apateu prea multe urme. Oamenii s-au pus pe treabă şi şi.-au construit propriul sistem de irigaţii. Şi încă unul performat. Acesta este adaptat la plantele pe care le au pe câmp. Şi în acest fel, au reuşit să îşi salveze aproape toată producţia. Chiar dacă costurile cu irigarea terenurilor le-a scos din buzunare ceva bani, localnicii nu se plâng şi spun că profitul care vine în aceste zile reuşeşte să acopere o mare parte a costurilor. Şi nici nu este de mirare dacă ne gândim că doar la o singură recoltare sunt adunate câteva tone de vinete. De cele mai multe ori, marfa este vândută chiar din câmp. Şi asta pentru că se găsesc suficienţi intreprinzători care să valorifice munca ţăranilor. Domna Tiţa deţine peste un hectar de teren în apropiere de Apateu. Şi în acest an a semănat vinete şi din primăvară şi până acum a muncit aproape fără oprire. Acum a venit momentul în care să îşi vândă producţia. „ Acum dăm vinetele cu 1 leu pe kilogram dar le-am dat şi la 50 de bani în luna august. La o recoltare adunăm vre-o trei tone şi jumătate, pe care o vindem imediat. Vin oameni din toată ţara să cumpere vinete de la noi. Chiar acum am dat o remorcă de vinete pentru pieţele din Bucureşti” ne spune foarte mândră doamna Tiţa.
În ultimii ani, vinetele din Apateu au ajuns în pieţele din Arad, Oradea, Timişoara, Baia Mare, Cluj şi mai nou în Bucureşti. Şi nu este de mirare, având în vedere modul în care, o mână de oameni au ştiut să îşi unească forţele pentru a crea o agricultură perfortmantă. Cu toate că nu s-au asociat într-o societate agricolă, faptul că toate terenurile sunt lucrate la fel iar produsele sunt aceleaşi, face ca şi costurile de producşie să scadă iar prifitul să crească pe măsură.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅