Festivalul gastronomic al rom?nilor din Ungaria un magnet pentru turişti
28.09.2012 ⋅ 0 comentarii
Unul dintre cele mai importante festivaluri din Ungaria atrage de la an la an tot mai mulţi vizitatori. În mijlocul Ungaria, sunetul ceaunelor a reuşit să adune şi în acest an sute de turişti care au venit la acest eveniment ştiind că vor avea doar de câştigat. Şi cine a fost prezent la un astfel de eveniment nu s-a înşelat deloc.
Festivalul gastronomic al românilor din Ungaria a reuşit să strângă şi în acest an peste 1000 de vizitatori. Cei mai mulţi au venit chiar din Ungaria pentzru a participa la unul dintre cele mai „ delicioase” evenimente organizate de Autoguvernarea Românilor pe Ţară din ungaria ( AŢRU). Preşedintele ortganizaţiei Traian Cresta susţine că festivalul a devenit un obicei pentru românii din Ungaria iar mai noi chiar şi pentru turişti din România şi chiar Republica Moldova. Festivalul gastronomic a reunit peste 30 de echipe înscrise la start, care au venit care mai decare cu reţete tradiţionale gostoase dar mai ales „ secrete”. Bucatari de ocazie sau profesionişti au demosntrat încă o dată dacă era nevoie că tradiţia românescă se poate păstra foarte bine chiar şi peste graniţele ţării. Şi asta s-a văzut din plin prin coplexitatea reţetelor care au trecut prin faţa unui juriu profesionit care a tratat fiecare echipă cu cea mai mare seriozitate. Preşedintele Autoguvernării Românilor pe Ţaruă din Ungaria Traian cresta susţine că festivalul a devenit deja recunoscut în toată Ungaria iar mai nou şi în România. „ Aici la Gyula reuşim an de an să realizăm unul dintre cele mai importante evenimente ale culturii noastre. Chiar dacă trăim în Ungaria, niciodată nu ne-am uitat obiceiurile şi tardiţia românească. Acesta este şi motivul pentru care autoguvernarea a ţinut şi în acest an să organizeze festivalul gastronomic al românilor chiar în curtea liceului Nicolae Bălcescu” spune preşedintele Autoguvernării Românilor pe Ţară din Ungaria Traian Cresta.
Ceaunele româneşti apreciate în Ungaria
La startul competiţiei culinare din Ungaria nu s-au înscris doar echipe ale comunităţii româneşti născute în Ungaria. În acest an, spre deliciul săpectatorilor s-au înscris şi câteva echipe ale românilor care s-au stabilit în ultimii ani în Ungaria. Şi aici vorbim de „ emigranţii de la sfârşit de săptămână” care şi-au cumpărat case în localităţi precum Bătania sau Deombedyhaza. Numărul acestora este din ce în ce mai mare şi face ca în aceste localităţi să se vorbească din ce în ce mai mult româneşte. Oamenii spun că era nevoie de un astfel de eveniment pentru că românii care trăiesc pe meleagurile maghiare trebuie să se cunoască între ei şi să se ajute. Preşedintele Autoguvernării Românilor pe Ţară din Ungaria Traian Cresta a „ inspectat” personal fiecare stand şi s-a asigurat că fiecare echipă are tot ce trebuie pentru un concurs adevărat. „ Chiar dacă stăm în Ungaria, trebuie să arătăm că şi noi românii avem reţele bune pentru gulaş. Şi după cum se vede, aici nu se va mânca doar cunoscutul gulaş ci şi balmoş, mititei şi chiar prune umplute” a încheiat Traian Cresta.
Reţetele moldoveneşti, atracţia festivalului
Printre cele mai apreciate standuri din cadrul festivalului a fost şi cel al Republicii Moldova. Reţete precum limba soacrei, colacul modovenesc sau prunele umplute cu nuci a făcut ca la stand să fie aglomeraţie în permanenţă. Şi echipa moldovenească nu s.a oprit aici. Au adus din cramele tradiţionale din nourul ţării cele mai alese vinuri. Aţa că nu este de mirare că acest stand era vizitat în permanenţă de zeci de gurmanzi. Un grup de studenţi din Republica moldova, îndrumaţi de profesorul Sergiu Cătăragă din cadrul Universităţii Ion creangă din Chişinău au arătat că şi peste Prut se vorbeşte româneşte iar tradiţia se păstrează din strămoşi. „ Noi am venit aici pentru prima dată cu aceşti studenţi inimoşi, care au pregătit doate produsele pe care le vedeţi. Sunt reţete tradiţionale din strămoşi pe care le-a adus aici în Ungaria în mijlocul comunităţii româneşti şi vrem să aratăm că şi dincolo de Prut se păstrează tradiţia de atâţia ani” ne spune profesorul Sergiu Cătăragă din cadrul Universităţii Ion Creangă .
Festivalul gastronomic al românilor din Ungaria s-a încheiat seara târziu nu înainte care organizatorii să premieze cele mai bune reţete. În fon, toţi participanţii au fost câştigători mai ales că la final toată lumea a mancat şi a dansat româneşte.
Sursa: Observator.info
Autor: Observator ⋅